KESJULY18

2017-05-28 23:32:41
Πότε επιτέλους θα στηριχθεί η Προδημοτική Εκπαίδευση;

Πότε επιτέλους θα στηριχθεί η Προδημοτική Εκπαίδευση;


ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΝΑΓΗ*

Δεν θα μιλήσω για τις συνήθεις και βασικές απαιτήσεις του κλάδου των νηπιαγωγών, όπως η ανάγκη για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, ο διοικητικός χρόνος, η στελέχωση με διεθυντικό προσωπικό, η παροχή ίδιων ωφελημάτων με τα δημοτικά,  καθότι πράγματα πολυειπωμένα, αυτονόητα και οπωσδήποτε σημαντικό να υλοποιηθούν.

Θέλω, όμως να προσθέσω κάποιες απόψεις για άλλα θέματα, που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το δύσκολο έργο των νηπιαγωγών.

Δυστυχώς και πάλι, όλα σκοντάφτουν στην πολιτική της οικονομικής λιτότητας, των περιορισμένων πόρων και των κουτσουρεμένων προϋπολογισμών για την εκπαίδευση (και ειδικά για την προδημοτική που ακόμα παραμένει ο φτωχός συγγενής). Όλα θυσία στο βωμό του χρήματος!

Διαφορετικά, πώς αλλιώς εξηγείται η συχνή εγκατάλειψη των νηπιαγωγών σε βαθιά νερά, με τυπική ή και καμία στήριξη;

Και εξηγώ...Στις τάξεις μας φιλοξενούμε όλο και συχνότερα, παιδιά με συναισθηματικά προβλήματα, θέματα συμπεριφοράς που φτάνουν κάποιες φορές μέχρι και την παραβατικότητα. Παιδιά επικίνδυνα για τον εαυτό τους, αλλά και για τους άλλους, παιδιά που υποφέρουν καθημερινά με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό επιφέρει.

Θα αντικρούσει κάποιος λέγοντας ότι είναι η δουλειά μας να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια και την πειθαρχία τους. Συμφωνώ απόλυτα! Μόνο που σε κάποιες περιπτώσεις για να είναι αυτό εφικτό, λαμβάνοντας υπόψη ότι συχνά οι τάξεις μας είναι μικτών ηλικιών, πρέπει οι νηπιαγωγοί να έχουν δέκα χέρια και πόδια και άλλα τόσα μάτια. Χωρίς βέβαια να ξεχνούμε και το πολυσήμαντο εκπαιδευτικό έργο που έχουν να επιτελέσουν.

Προτού κανείς βιαστεί να πει ότι αυτά είναι μεμονωμένα και σπάνια, θα μπορούσα να αναφερθώ συγκεκριμένα σε διάφορες περιπτώσεις. Συνάδελφοι για μήνες ολόκληρους παλεύουν με γραφειοκρατικές διαδικασίες, για ένα εκπαιδευτικό ψυχολόγο που δεν έρχεται ποτέ. Άλλωστε, έχει να αναλάβει πολύ πιο σοβαρά περιστατικά σε γυμνάσια και λύκεια... Ή έχει ασθενήσει και άκουσον άκουσον, προέκυψαν δυσκολίες στην αντικατάστασή του. Παλεύουν για ένα σχολικό συνοδό που επίσης, δεν εμφανίζεται ποτέ γιατί τα κονδύλια δεν επαρκούν και στο κάτω κάτω, τι κάνουν οι νηπιαγωγοί μέσα στην τάξη; Και δεν θα ήταν άσχημο να αναλάβει αυτό το ρόλο η σχολική βοηθός και ας μείνουν πίσω τα άλλα της καθήκοντα... δεν πειράζει, όλοι πιεζόμαστε. Λόγια ειπωμένα από επίσημα χείλη, που συνήθως αποποιούνται και ευθυνών.

Παλεύουν για ώρες ειδικής εκπαίδευσης και λογοθεραπείας, που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας το πόσο συρρικνώνονται διαρκώς, και ας αγωνίζονται οι συνάδελφοι να στηρίξουν τα παιδιά που τους έχουν ανάγκη.

Γι’ αυτά και άλλα τόσα συνάδελφοι, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά μέσα στις τάξεις μας, με έντονο το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος, για να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, χρειάζεται να αγωνιστούμε και να τα διεκδικήσουμε δυναμικά! Εγγυήσεις δεν δίδονται από κανένα... η συνέπεια στα λόγια και τις πράξεις μας, οι διεκδικήσεις και οι αγώνες μας, αποτελούν τη δύναμή μας. Αυτή τη φορά, ας κάνουμε εμείς τη διαφορά! Δυνατή Προοδευτική, δυνατή ΠΟΕΔ!

*Νηπιαγωγός

Υποψήφια Γενική Αντιπρόσωπος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718