KESJULY18

2017-05-28 21:30:36
Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΟΕΛΜΕΚ και οι απαιτήσεις της νέας εποχής

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΟΕΛΜΕΚ και οι απαιτήσεις της νέας εποχής


ΤΗΣ ΜΑΡIΑΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ*

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΟΕΛΜΕΚ, η ανατροπή της πλειοψηφίας των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού (Αλλαγή και Νέα Κίνηση) και η ενίσχυση των κινήσεων που στον ένα ή στον άλλο βαθμό αντιστάθηκαν στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα των τελευταίων ετών, αναθέτουν στη νέα πλειοψηφία σοβαρές ευθύνες.

Στη μεταμνημονιακή εποχή οι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείοδέχτηκαν σοβαρά πλήγματα, μέσα από συντηρητικές αλλαγές που επέφεραν τέτοια εντατικοποίηση και τέτοιο παραλογισμό, που κατέστησαν αφόρητη πλέον τη σχολική ζωή. Επιπλέον,έφεραν την εργασιακή ανασφάλεια για το μέλλον πολλών εκπαιδευτικών καθώς και συμβασιούχων.

Όλα αυτά δρομολογήθηκαν με τη συνεπικουρία της ρεφορμιστικής τακτικής της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία μετατράπηκε ξετσίπωτα σε δεκανίκι της εξουσίας, αλλά και σε κάτι χειρότερο: σε συνδιαμορφωτή των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών!

Αυτό που προσδοκούνοι εκπαιδευτικοί, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα, είναι η άμεση αλλαγή ρότας της Οργάνωσης, που θα δώσει το στίγμα ενός πραγματικού, διεκδικητικού συνδικαλισμού, και εξόδου της ΟΕΛΜΕΚ από την κατάσταση της ανυποληψίας όπου έχει από χρόνια περιπέσει, στα μάτια των ίδιων των μελών της και στα μάτια της κοινωνίας.

Το νέο στίγμα πρέπει να δοθεί άμεσα, αρχής γενομένης από τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου Προεδρείου. Αυτονόητο είναι πως παλαιού τύπου διαδικασίες κορυφών στη βάση της νομής αξιωμάτων, που ακολουθήθηκαν επί σειρά ετών, και προκαλούσαν το αίσθημα της αηδίας στους εκπαιδευτικούς, δεν έχουν θέση. Οι όποιες συνεργασίες θα πρέπει να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια, στη βάση κοινών θέσεων, με τις προτάσεις να κατατίθενται δημόσια και να τίθενται στην κρίση των εκπαιδευτικών. Ήδη η Προοδευτική, η κίνηση που με τη συνέπειά της συνέβαλε αποφασιστικά στην ανατροπή, και αναλαμβάνει και μεγάλο βάρος της δρομολόγησης της νέας εποχής, αμέσως ανακοίνωσε πως αυτή τη στάση θα τηρήσει.

Το αμέσως επόμενο βήμα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να αφορά τον εκδημοκρατισμό, που η ΟΕΛΜΕΚ, μια δομή ξεπερασμένη πλέον, έχει ανάγκη στη νέα εποχή. Είναι μια από χρόνια επιβεβλημένη αλλαγή, αν θέλουμε ο συνδικαλισμός να γίνει αυτό που οφείλει να είναι: η έκφραση των ίδιων των μελών του, τα οποία ενσυνείδητα να τοποθοτετούνταιαπέναντι στα προβλήματά τους, να επιλέγουν και να ιεραρχούν τους στόχους και τα αιτήματά τους, καθώς και τις μορφές διεκδίκησής τους. Αυτό, μόνο με εμπέδωση της δημοκρατίας της βάσης είναι εφικτό, και αυτό αποτελεί και την πεμπτουσία του συνδικαλισμού. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο ρεφορμισμός, με τον συνεπακόλουθο συνδικαλισμό κορυφών, είναι μέχρι σήμερα ο χαρακτήρας της ΟΕΛΜΕΚ.

Η απαξίωση που επήλθε τόσα χρόνια, η αποστασιοποίηση των καθηγητών από την κοινή δράση και ο εκφυλισμός, δεν μπορεί πια να συνεχιστεί! Αυτό το είδος συνδικαλισμού πέθανε πια, και τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών αποτελούν ένα αισιόδοξο μήνυμα, που οφείλουν όλοι να λάβουν. Η δημοκρατία της βάσης είναι το επάναγκες, για να βγει ο συνδικαλισμός από τον επιθανάτιο ρόγχο του και να αναχαιτίσει τις συντηρητικές αλλαγές που οι κυρίαρχες δυνάμεις της αγοράς επιβάλλουν αυτή τη στιγμή.

Και δημοκρατία της βάσης σημαίνει τη ριζική αλλαγή του καταστατικού της ΟΕΛΜΕΚ, τη μετατροπή της σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, με ταυτόχρονη θέσπιση επαρχιακών πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων-ενώσεων, τα οποία να περιλαμβάνουν ως μέλη τους εκπαιδευτικούς στη βάση του χώρου εργασίας τους (όχι της καταγωγής τους ή της διαμονής τους). Σωματεία που θα είναι αυτόνομα, θα εκλέγουν τα όργανά τους, θα καλούν τα μέλη τους σε τακτικές και έκτακτες συνελεύσεις οι οποίες θα έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα. Τα σωματεία θα είναι μέλη της ΟΕΛΜΕΚ, εκλέγοντας τους αντιπροσώπους τους για τις συνδιασκέψεις της.

Ο συνδικαλισμός δεν είναι γραφειοκρατική δομή-παρακλάδι των άλλων μηχανισμών εξουσίας, αλλά αυταξία, πολύτιμο όπλο των εργαζομένων και δημοκρατική κατάκτηση που προάγει την πρόοδο. Αυτό έχει χρέος να υπηρετήσει η νέα ηγεσία: να απαλλαγεί από τη ιστορία των συμβιβασμών, και βγάζοντας από το περιθώριο τους εκπαιδευτικούς, να συμβάλει στο να καταστούν δύναμη υπεράσπισης και προοδευτικής αλλαγής του δημόσιου σχολείου και περιφρούρησης των ολοένα συρρικνούμενων εργασιακών δικαιωμάτων τους, και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των νέων εκπαιδευτικών.

*Φιλόλογος


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Γιώργος Μύαρης
Sun May 28, 2017, 23:51:40
Προσυπογράφω αυτή την προσεκτικά μελετημένη και προωθητική πρόταση της συναδέλφου! Για τη διάσωση ενός βασικού δημοκρατικού θεσμού, του συνδικαλισμού, και μάλιστα των καθηγητών μέσης εκαπίδευσης! Η άμεση αλλαγή της γραφειοκρατικής δομής και η αμφίδρομη επικοινωνία "ηγεσίας" και "βάσης" των εκπαιδευτικών θα είναι προς όφελος των εκπαιδευτικών και όλης της δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016