KESJULY18

2017-05-28 12:07:14
Εάλω  η Πόλις

Εάλω η Πόλις


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΠΟΛΑΣ ΧΑΤΖΗΝΕΟΦΥΤΟΥ*

 «Το δέ τήν πόλιν σοί δοῦναι οὔτ' ἐμόν

 ἐστί οὔτ' ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ·

κοινή γάρ γνώμη πᾶντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν

καί οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν».

Η απάντηση του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου στον Μωάμεθ Β' ηχεί ακόμα διαχρονικά και  στεντόρεια και αναδύεται αδιάλειπτα μέσα από τα βάθη του χρόνου, κάθε 29η  Μαΐου εδώ και έξι σχεδόν αιώνες:«Το να σου παραδώσουμε την Πόλη, δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε άλλου από τους κατοικούντες σε αυτή. Γιατί απόφαση όλων μας είναι να πέσουμε, αμυνόμενοι, με τη θέλησή μας και δε θα λυπηθούμε τη ζωή μας».

«Η πόλις εάλω! Θα συμφωνήσω με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο ότι «η Ιστορία εκδικείται αυτούς που την αγνοούν».Η  29η Μαΐου 1453,αποτελεί μέρα μνήμης της  αλώσεως της Κωνσταντινούπολης! Πέρασαν 564 χρόνια από τότε που κατά τον αυτόπτη μάρτυρα Γεώργιο Φραντζή, το Βυζάντιοτην Τρίτη 29η Μαΐου 1453 και ώρα 2:30 μ.μ.,αλώθηκε. Ορφάνεψε ο βυζαντινός πολιτισμός, φτώχυνε η Παιδεία και χάθηκε ο ανθρωπισμός! Αφανίστηκε ο κυματοθραύστης κατά των ορδών της δύσης, ο προμαχώνας  του βυζαντινού πολιτισμού και  της ορθοδοξίας. Έλλειμμα Παιδείας, αναφωνούν κάποιοι! Έλλειμμα Ιστορίας βοούν κάποιοι άλλοι! Αναπολούμε, αναθυμόμαστε αλλά και πολύ συχνά συλλαμβάνουμεεαυτούς, να αναμασούμε τα ίδια και τα ίδια… Χρόνια ηρωικά, επικά, γεμάτα πολιτισμό! Όμορφα χρόνια! Αναπολούμε επιλεκτικά με τη φαντασία μας εκείνες τις βάρκες, ωσάν γκραβούρες να ταξιδεύουν ενάντια στις φυσικές και ανθρώπινες επιβουλές  και να μεταλαμπαδεύουν την τέχνη, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τις αξίες και τα ιδανικά ενός ολόκληρου πολιτισμού, ενός ανεξάντλητου μεγαλείου, στην ήδη πληγωμένη Ευρώπη και στα ήδη λαβωμένα δεσποτάτα της ελληνικής περιφέρειας.

«Της Αγια- Σοφιάς την Άγια Τράπεζα

πριν οι Τούρκοι μπουν και την τουρκέψουν

σε καράβι οι χριστιανοί την φόρτωσαν

να την ξενιτέψουν!

Πλέοντας στα ανοιχτά μεγάλα βάθη,

Ξάφνω δίχως ξέρες, δίχως σίφουνα

Πνίγηκε κι εχάθη[1]».

Δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε μπροστά στο σεπτό και σεμνό, στηνΑγια -Σοφιά, στην κυρά –Δέσποινα και στον μαρμαρωμένο βασιλιά. Σημαδιακή και η πτώση του Μυστρά  που έπεσε λίγο αργότερα, το 1460, επίσης στις 29 Μαΐου! «Αλλοίμονον, όμως, αν την αφήσωμεν να αλωθεί εντός μας. Τίποτε δεν χάνεται οριστικώς, παρά μόνον εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι να ενθυμούνται ή πίνουν από το νερό της λήθης[2]».

Γιατί τους πραγματικούς εχθρούς μπορείς να τους αντιμετωπίσεις μα τους διαχρονικούς Ισίδωρους και Βησσαρίωνες σχεδόν ποτέ! Οι κερκόπορτες εξακολουθούν να έχουν υπόσταση και συμβολική αξία μπροστά  στην υπέρμετρη αλαζονεία  και ύβρητης σύγχρονης εποχής, μπροστά στον σύγχρονο δεσποτισμό και καταναλωτισμό της οποιασδήποτε μορφής! Έχουν   κλείσειερμητικά τον Άνθρωπο, τον έχουν παγιδεύσει και τον καθιστούν  άθυρμα της  σύγχρονης εποχής. Τον άνθρωπο που ίσταται μετ’ εμποδίων  αλλά δυστυχώς ενσυνείδητα  δεν ανθίσταται ενώπιον ενός κατ’ ευφημισμό ανθρωπισμού, που δύει και οδεύει ως άθυρμα σε μια  άγνωστη πορεία, χωρίς πυξίδα!Άπολις και άπατρις!

Η πολιτισμική αξία ως υπαρξιακό και ηθικό αγαθό, δοκιμάζεται και  κλυδωνίζεται  από τις σειρήνιες υλιστικές και ευδαιμονιστικές του εκφάνσεις. Ηχρησιμοθηρική παιδεία με τις νέες συνιστώσες καθίσταται-θα τολμούσα να πω- εκρηκτικά επικίνδυνη. Οι φύλακες των Θερμοπυλών και των Κερκόπορτων, επαναδιεκδικούν τον επαναπροσδιορισμό των αξιών της ζωής. Μα πώς να πολεμήσεις κάθε Εφιάλτη, κάθε Ισίδωρο και Βησσαρίωνα χωρίς τη δική σου φαρέτρα, σαν οι συνειδήσεις τροχοδρομούνται κιόλας για τον επικείμενο πλειστηριασμό.Τον πλειστηριασμό των συνειδήσεων, των αξιών και των ιδανικών!

Η συλλογικότητα, η συνεργασία απαιτούν απομάκρυνση των ακάνθων του  εμπαιγμού, της  αλληλοκατηγορίας, της μισαλλοδοξίας και  κυρίως της επίρριψης ευθυνών. Σαφώς δεν είναι μόνο θέμα παιδείας αλλά και επαναπροσδιορισμού του θεσμού της οικογένειας, της θρησκείας, της ίδιας μας της ζωής ως αξίας και ως αυταξίας. Η ευημερία  και όχι η εφημερία, η αφθονία συναισθημάτων και όχι  αγαθών, επιβάλλεται εκ των ων ουκ άνευ -sine qua non-! Η περίσσια  αγάπη  και όχι το έλλειμμά της, θα μας πλουτίσει πνευματικά και θα μας ενισχύσει ηθικά. Γιατί ο εχθρός βρίσκεται εντός των Πυλών «intraportas» και όχι  προ των Πυλών «anteportas» όπως θα βόλευε πολύ συχνά να λέμε ή να μας λεν! Αυτό είναι και αυτό οφείλει να είναι,κατά την ταπεινή μου άποψη,το διακύβευμα της σημερινής άλωσης και της εκάστοτε άλωσης.

[…] «Η Πόλη ήταν το σπαθί, η Πόλη το κοντάρι,

η Πόλη ήταν το κλειδί όλης της Ρωμιοσύνης.

Το μάτι της Ανατολής και της Χριστιανοσύνης

έφεγγε και δρόσιζε όλη την οικουμένη[3]»[…].

*ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων


[1]Γ. Δροσίνη  από την ποιητική συλλογή   «Πύρινη Ρομφαία»

[2] Ν. Τωμαδάκης

[3]  Λαϊκά μοιρολόγια


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718