KESJULY18

2017-05-27 18:39:57
Μονάδες μετάθεσης και για τους συμβασιούχους

Μονάδες μετάθεσης και για τους συμβασιούχους


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Μετά το άγχος του διορισμού, το μεγαλύτερο άγχος που κατατρώει ένα έκτακτο εκπαιδευτικό είναι αυτό της μετάθεσης – τοποθέτησης. Σε αντίθεση με τους μόνιμους, οι οποίοι αν έχουν πολλές μονάδες μπορούν να διεκδικήσουν μια τοποθέτηση κοντά στην έδρα τους, οι έκτακτοι είναι, νομοτελειακά, «καταδικασμένοι» να τοποθετηθούν σε μακρινά σχολεία με ανάγκες στελέχωσης που δεν προτιμούν οι μόνιμοι.

Υπάρχει ο ακόλουθος  άγραφος κανόνας στην εκπαίδευση:  Μπορεί το σχολείο που υπηρετείς να απέχει  εκατό μέτρα από το σπίτι σου, μπορεί να απέχει δέκα χιλιόμετρα, είτε εκατό χιλιόμετρα. Ότι όμως και να συμβαίνει και όποια ενδιάμεση απόσταση να χωρίζει το σπίτι από το σχολείο που υπηρετείς, ο μισθός  στο τέλος του μήνα είναι πάντα ο ίδιος. Μια μακρινή μετάθεση λοιπόν σημαίνει δαπάνη σημαντικού μέρους του μισθού σου σε καύσιμα και φθορές, απώλεια επιπλέον ωρών για ταξίδι από και προς το χώρο εργασίας, κούραση από  πολύωρη οδήγηση, κίνδυνος από ατυχήματα στο δρόμο κλπ.

Οι θεωρητικοί της εκπαίδευσης δηλώνουν ότι ένα σχολείο πρέπει να έχει σταθερότητα προσωπικού. Ένας Λευκωσιάτης δάσκαλος όμως είναι πολύ δύσκολο να πειστεί να ταξιδεύει καθημερινά για πέντε χρόνια στη Λεμεσό, αφού στο τέλος της πενταετίας εκτός από τα αυξημένα έξοδα διακίνησης πιθανόν να πρέπει να.. υποστεί τα έξοδα για ν’ αλλάξει αυτοκίνητο. Για να επιτευχθεί η σταθερότητα προσωπικού πρέπει να δοθούν γενναιόδωρα οικονομικά κίνητρα σε δασκάλους που ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Μέχρι πριν δεκαπέντε χρόνια υπήρχε το σχέδιο οδοιπορικών για δασκάλους που υπηρετούσαν στην ύπαιθρο. Το ύψος του επιδόματος αναπροσαρμοζόταν από καιρό σε καιρό. Το επίδομα καταργήθηκε το 2002 και η ΠΟΕΔ ουδέποτε ζήτησε την επαναφορά του.

Ως υποψήφιος γενικός αντιπρόσωπος της ΑΚΙΔΑ Λάρνακας, υπόσχομαι, αν με τιμήσετε με τη ψήφο σας, να προωθήσω τη διεκδίκηση των πιο κάτω αιτημάτων:

  1. Την παροχή μονάδων μετάθεσης και στους συμβασιούχους με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
  2. Την επαναφορά του Σχεδίου Οδοιπορικών  για δασκάλους που υπηρετούν στην Ύπαιθρο.
  3. Την παροχή οικονομικών  κινήτρων σε δασκάλους που υπηρετούν μακριά από την έδρα τους με δέσμευση τους να παραμένουν στο ίδιο σχολείο για πέντε χρόνια.
  4. Την πληρωμή οδοιπορικών για υποχρεωτικά υπηρεσιακά συνέδρια, όταν η απόσταση που πρέπει να καλύψει ο εκπαιδευτικός είναι μεγαλύτερη από τη διαδρομή σπίτι-σχολείο που διανύει καθημερινά ο εκπαιδευτικός.

*Υποψήφιος Γενικός Αντιπρόσωπος ΑΚΙΔΑ Λάρνακας.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Βικτωρια Μιχαηλ
Sun May 28, 2017, 04:19:10
Θα ηθελα να θίξω το θέμα της ασφάλισης του εκπαιδευτικό.Αν πάθουμε κάτι μέσα στο σχολείο ή ατύχημα κατά την προσέλευση στο σχολείο ή όταν φεύγουμε,δεν υπάρχει τίποτα που να μας καλύπτει.Δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό από τον εργοδότη να το κάνει αυτό?Γιατί οι συντεχνίες δεν το διεκδικούν?

Μάριος Κυριακίδης
Sat May 27, 2017, 23:11:26
Πολύ σωστή τοποθέτηση. Πρέπει οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν μακριά από την πόλη τους να έχουν κίνητρα υπό την μορφή οικονομικών ωφελημάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε αλλη επαρχία, επωμίζεται ένα σεβαστό ποσό επι μηνιαίας βάσης για τις μετακινήσεις τους, έξτρα τα επιπρόσθετα σερβις του αυτοκινήτου, η πιο συχνή αλλαγή λαδιού κτλ, κάτι που αυτόματα ισοδυναμεί με μείωση του μισθού του.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016