KESJULY18

2017-05-27 13:08:26
Π.Ο.Ε.Δ: Η δύναμή μας!

Π.Ο.Ε.Δ: Η δύναμή μας!


ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΙΑΣΟΝΟΣ*

Η Παγκύπρια Οργάνωση Κυπρίων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ) είναι μια ιστορική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε στις 9 Απριλίου 1953. Με μια ιστορία πέραν των 60 και τόσων χρόνων έχει να επιδείξει πλούσιο εκπαιδευτικό, αλλά και κοινωνικό έργο  κι έχει διαδραματίσει βαρυσήμαντο ρόλο στην πορεία της κυπριακής εκπαίδευσης.Έχει επίσης, δώσει αρκετούς αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δασκάλων σε δύσκολες εποχές αλλά και συγκυρίες. Μια τέτοια δύσκολη εποχή αναμφίβολα είναι και η σημερινή, μέσα στην οποία η Π.Ο.Ε.Δ καλείται να δώσει έναν τίμιο αγώνα για την αξιοπρέπεια των ίδιων των μελών της.

Την τελευταία σχεδόν δεκαετία έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης η οποία έχει επηρεάσει αναπόφευκτα και την παιδεία του τόπου.  Τα ωφελήματά μας έχουν πληγεί σημαντικά, ενώ οι υποχρεώσεις καθώς ο βαθμός δυσκολίας του έργου που επιτελούμε καθημερινά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Επίσης, εμείς οι δάσκαλοι της πρώτης γραμμής βιώνουμε καθημερινά τις τραγικές συνέπειες αυτής της δύσκολης οικονομικής κατάστασηςπου επικρατεί στην πατρίδα μας. Πόσες φορές πράγματι τατελευταία χρόνια έχουμε μαζέψει χρήματα οι δάσκαλοι, για να βοηθήσουμε μια δυσπραγούσα  οικογένεια του σχολείου μας; Πόσες φορές έχουμε βγάλει το προσωπικό μας πορτοφόλι μας, για να αγοράσουμε ένα σάντουιτς ή ένα χυμό σε ένα παιδάκι που «ξέχασε» να φέρει χρήματα στο σχολείο ή στην εκδρομή; Πόσες φορές έχουμε συναντήσει ακραίες συμπεριφορές παιδιών, αλλά εμείς συνεχίζαμε να προσπαθούμε να τα στηρίξουμε με όλα τα μέσα που διαθέταμε;Πόσες φορές  εμείς οι δάσκαλοι, έχουμε γίνει τα εξιλαστήρια θύματα διαφόρων οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα;

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις της καθημερινότητας του επαγγέλματός μας, που η υπόλοιπη κοινωνία καθώς και η πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε. αγνοεί επιδεικτικά. Γι’ αυτούς συνεχίζουμε να είμαστε οι «καλοπληρωμένοι» δημόσιοι υπάλληλοι (αν κι έχουμε δεχτεί πέραν του 30% μείωση στις απολαβές μας), που έχουν τις περισσότερες διακοπές απ’ όλους.Πρέπει να έχουν όμως υπόψη τους, ότι όσο περισσότερο «πυροβολούν» τους λειτουργούς της εκπαίδευσης,  τόσο περισσότερο καταρρακώνουν το κύρος και την υπόληψη των ανθρώπων που στέκονται καθημερινά δίπλα στα παιδιά τους.

Εάν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας αλλά και με την ιστορία της οργάνωσής μας, είναι σοφό να κάνουμε και τη δική μας αυτοκριτική για την εικόνα που εκπέμπουμε. Η οργάνωσή μας πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σύρθηκε σε πλειοψηφικές αποφάσεις  οι οποίες τσαλάκωσαν την εικόνα της. Σε αυτές τις αποφάσεις σημαντικό ρόλο έπαιξαν προσωπικά, παραταξιακά ή ακόμη και κομματικά συμφέροντα.

Οι προκλήσεις για την οργάνωση μας στο άμεσο μέλλον είναι αρκετές  και πολυδιάστατες. Η συνεργασία και η σύμπνοια μεταξύ των μελών της είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιβεβλημένες. Είναι στο χέρι όλων μας να περάσουμε την Π.Ο.Ε.Δ στη νέα εποχή πιοδυνατή και πιο διεκδικητική, μακριά από αχρείαστες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες . Μια Π.Ο.Ε.Δ που με ξεκάθαρους στόχους,να συνεχίζεινα  προστατεύει τα συμφέροντα των μελών της, αλλά και την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης.

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης

Υποψήφιος Γ.Α. ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718