KESJULY18

2017-05-27 11:01:03
ΠΟΕΔ: Παγκύπρια Οργάνωση Επικίνδυνα Διαβρωμένη

ΠΟΕΔ: Παγκύπρια Οργάνωση Επικίνδυνα Διαβρωμένη


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ*

Ο συνδικαλισμός ως κατάκτηση και ως ασπίδα προστασίας των εργαζομένων, σήμερα δέχεται συστηματική και οργανωμένη επίθεση με στόχο την αποδυνάμωση του ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στην εφαρμογή της νέας τάξης πραγμάτων η οποία χαρακτηρίζεται από «ευέλικτες ρυθμίσεις» , συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας, μειωμένες απολαβές και αυξημένα ωράρια εργασίας.

Μέσα σ’αυτό το αρνητικό περιβάλλον, η ΠΟΕΔ καλείται να υπερασπιστεί το κύρος και την επαγγελματική αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού, του οποίου το έργο γίνεται ολοένα και δυσκολότερο αφού οι κοινωνικοοικονομικές  αλλαγές  μοιραία αντανακλούν και στο σχολείο.

Δυστυχώς η ΠΟΕΔ δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει τον θεμελιώδη κανόνα της ζωής που ορίζει πως κάθε οργανισμός που θέλει να επιβιώσει θα πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε κοινωνικές εξελίξεις αν θέλει να παραμένει  αποτελεσματικός και στην προκειμένη περίπτωση να είναι σε θέση να στηρίζει ουσιαστικά τον κλάδο και το δημόσιο σχολείο γενικότερα.

Κατ’ αρχήν η ΠΟΕΔ λειτουργεί  με ένα καταστατικό το οποίο παραμένει ως επί το πλείστον αναλλοίωτο εδώ και 60 χρόνια. Ένα καταστατικό το οποίο έχει δημιουργηθεί σε μια άλλη εποχή και για να εξυπηρετήσει ανάγκες μιας άλλης κοινωνικής πραγματικότητας από τη σημερινή. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές που αφορούν στην αναδόμηση των σωμάτων της Οργάνωσης για να γίνουν πιο λειτουργικά και ευέλικτα, περισσότερη δημοκρατία,  διαφάνεια και εκσυγχρονισμός των διαδικασιών  με στόχο να έρθει η Οργάνωση πιο κοντά στα μέλη της.

Για παράδειγμα, σε όλα σχεδόν τα δημοκρατικά σώματα του κόσμου, η ηγεσία εκπροσωπεί κατά τεκμήριο την πλειοψηφία των μελών. Στην ΠΟΕΔ ο πρόεδρος  εκλέγεται από την πρώτη σε δύναμη Κίνηση η οποία μπορεί να συγκεντρώνει το 30% των μελών και ουσιαστικά δεν εκπροσωπεί το υπόλοιπο 70% που είναι και η πλειοψηφία. Ανεχόμαστε ουσιαστικά την καταστρατήγηση της δημοκρατικής αρχής της πλειοψηφίας γιατί απλά αυτό βολεύει κάποιες κινήσεις.   Επιπλέον, ο πρόεδρος ο οποίος εκλέγεται μόνο με τις ψήφους μιας και μόνο μειοψηφούσας  Κίνησης είναι υπόλογος μόνο στην Κίνησή του ενώ αν εκλεγόταν μέσα από μια συνεργασία 2 ή 3 Κινήσεων θα ήταν υπόλογος έναντι όλων όσων τον εξέλεξαν και τα μέλη  που εκπροσωπούν .

Παράλληλα, η σημερινή δομή των σωμάτων της ΠΟΕΔ (Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων, Διοικητικό Συμβούλιο και Γραμματεία) είναι δυσλειτουργική αφού η μεν Παγκύπρια Συνδιάσκεψη έχει ουσιαστικά περιορισμένο ρόλο, το ΔΣ αδυνατεί να διαχειριστεί την πληθώρα θεμάτων που κατακλύζουν πλέον την ατζέντα των συνεδριάσεων και η Γραμματεία δυσλειτουργεί και λόγω όγκου εργασίας αλλά και ανυπαρξίας διοικητικού  ελέγχου.  Κατά συνέπεια, πολλές αποφάσεις δεν υλοποιούνται, πολλά θέματα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και σε αρκετές περιπτώσεις τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις που συνήθως μας προσπερνούν.

Σχετικό με το πιο πάνω είναι και η ανάγκη ενίσχυσης της ΠΟΕΔ με προσωπικό που θα αποφορτίσει τα μέλη της Γραμματείας από καθήκοντα διεκπεραίωσης οικονομικών συναλλαγών, διαχείρισης εξοχικών, εκδόσεων, εστιατορίων και αιθουσών εκδηλώσεων κ.α. που παρεμποδίζουν  τα ηγετικά στελέχη να αφοσιωθούν στο πρώτιστο καθήκον τους που είναι η συνδικαλιστική δράση.

Η επικοινωνιακή πολιτική και η δημόσια εικόνα της ΠΟΕΔ είναι ένας τομέας όπου έκδηλα νοσεί η Οργάνωση, αφού παρουσιάζεται αδυναμία ως προς την αποτελεσματική μετάδοση των μηνυμάτων της προς την κοινωνία και απουσιάζει ο δυνατότητα εκφοράς πειστικού λόγου για να κερδηθεί η μάχη των εντυπώσεων και η υποστήριξη της κοινωνίας προς τα δικαιολογημένα αιτήματα της Οργάνωσης. Απαιτείται επομένως η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής πολιτικής η οποία να περιλαμβάνει διαδικασίες και πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τόσο την παρουσία της ΠΟΕΔ στα ΜΜΕ, θα ενισχύσουν την εικόνα της στο κοινωνικό σύνολο και θα διευκολύνουν την αποτελεσματική επικοινωνία με τα μέλη της.

Είναι προφανές ότι χρειάζονται τομές και για να γίνουν τομές χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις. Δυστυχώς όλες οι επίμονες προσπάθειες που ως ΔΗΚΙ έχουμε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια έχουν όλες προσκρούσει σε μικροκινησιακές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς.

Παράλληλα, βλέπουμε με λύπη ότι αντί σε μια προεκλογική περίοδο να συζητάμε την ουσία, δηλαδή πως ενισχύουμε την ΠΟΕΔ, πως βελτιώνουμε τις αδυναμίες μας και πως θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, αναλωνόμαστε σε ανούσιες αψιμαχίες , ανέξοδη συνθηματολογία και λαϊκίστικα πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού.

Μέλημα και κύρια αποστολή όλων εμάς που θέλουμε να αποκαλούμαστε συνδικαλιστές θα έπρεπε να ήταν η διατήρηση και η επέκταση του ιστορικού, μεγαλοπρεπούς οικοδομήματος  που έχουμε κληρονομήσει  και που αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο μας έναντι στις κάθε λογής  επιβουλές , παρά να αγωνιζόμαστε κοντόφθαλμα για την διατήρηση του συνοικιακού μας μικρομάγαζου. Τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά, η διάβρωση απειλεί τα θεμέλια μας και αν δεν ξυπνήσουμε θα αντιμετωπίσουμε αργά η γρήγορα κίνδυνο κατάρρευσης. 

*Πρόεδρος  ΔΗΚΙ ΛΕΜΕΣΟΥ

Υποψήφιος Γ.Α. ΠΟΕΔ με το συνδυασμό ΔΗΚΙ – Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί – ΑΓΩΝΑΣ (ΔΗ.ΑΝ.Α)


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718