KESJULY18

2017-05-26 14:10:49
Για μια «ΠΟΕΔ του μίλα»… οι καθηγητές έδειξαν τον δρόμο

Για μια «ΠΟΕΔ του μίλα»… οι καθηγητές έδειξαν τον δρόμο


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Η ανατροπή που επήλθε με τον πιο πασιφανή τρόπο μετά από τις εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ, σίγουρα δίνει τη δυνατότητα για μια νέα αγωνιστική και διεκδικητική ΟΕΛΜΕΚ, για μια ΟΕΛΜΕΚ που θα λειτουργεί συλλογικά και θα εκφράζει όλους και όλες, για μια ΟΕΛΜΕΚ των Καθηγητών και όχι του Υπουργείου… Εμείς ως εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να πάρουμε μαθήματα αγωνιστικότητας από τους καθηγητές και τις καθηγήτριες. Θέλουμε να συνεχίσουμε να συντηρούμε μια «συνδικαλιστική οργάνωση του σώπα», μια συνδικαλιστική οργάνωση η οποία δε θα υιοθετεί μια κριτική στάση απέναντι στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου για υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και αδρανοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος, μια συνδικαλιστική οργάνωση η οποία δε θα χρειάζεται το μόνο άχρηστο όργανο – τη γλώσσας της – από τη στιγμή που δε θα το μεταχειρίζεται σωστά, μια συνδικαλιστική οργάνωση που δε θα διακρίνεται για την αντίσταση, αλλά από την άκριτη εφαρμογή των άνωθεν εντολών;

Επομένως, το ερώτημα παραμένει: Τι είδους ΠΟΕΔ θέλουμε τελικά; Θέλουμε μια ΠΟΕΔ η οποία να είναι καλή εκτελεστήςτων γενικών προσταγμάτων του Υπουργείου, μέσα από μια λανθασμένη συνδικαλιστική πρακτική; Η θέλουμε μια διαφορετική ΠΟΕΔ. Μια ΠΟΕΔ με ξεκάθαρους διεκδικητικούς στόχους που θα αφουγκράζεται τις απαιτήσεις και τις ανάγκες ΟΛΩΝ των μελών της. Μιας ΠΟΕΔ που δε θα αναλώνεται σε συνεδρίες παρωδία του Διοικητικού Συμβουλίου, με μοναδικό γνώμονα τις άνωθεν εντολές. Παραδείγματα πάρα πολλά στα διάφορα Διοικητικά Συμβούλια, στα οποία φαίνεται ο συντηρητικός συνδικαλισμός και η αδρανοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος από ενέργειες εκ των έσω, όπως είναι το θέμα του διορισμού Αντικαταστατών αντί Συμβασιούχων για μόνιμες ανάγκες, όπου η Προοδευτική στις 15/09/2016 εισηγήθηκε δυναμικά μέτρα κάτι που επανέφερε στις 21/9/16 και που οι άλλες κινήσεις απέρριψαν. Η πρόταση επαναφέρθηκε στις 29/09/2016 και στις 13/10/2016  και πάλι απορρίφθηκε από τις άλλες κινήσεις. Ακόμη και η πρόταση της Προοδευτικής για τη μη αναβολή των μονόωρων στάσεων εργασίας για τον διορισμό Αντικαταστατών αντί Συμβασιούχων για μόνιμες ανάγκες δυστυχώς πάλι μειοψήφησε. Για αυτά τα θέματα που αφορούσαν δεκάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες δυστυχώς δεν τα αγγίξαμε στον χρόνο και στο βάθος που έπρεπε με την ορθή αντίδραση. Με το να φωνασκείς πως θα κάνεις κλιμάκωση μέτρων και στο τέλος αυτά τα μέτρα με δικές σου αποφάσεις να καταλήγουν από μονόωρη στάση σε απλές διαμαρτυρίες, απλά δομείς μια εικόνα συνδικαλιστικής οργάνωσης χωρίς πυγμή που δεν ξέρει τι ακριβώς ζητά. Πάντως, για το θέμα της πρόσληψης του Ειδικού Γραμματέα έγιναν διεργασίες επί διεργασιών με πάθος και αγωνιστικότητα που έλειπε από άλλα Διοικητικά Συμβούλια, με τους μεν να κατηγορούν τους δε, πως οι μεν ήθελαν δικό τους άτομο εκτός διαδικασιών και οι δε πως ανέδειξαν μέσα από διαδικασίες τον πέμπτο σε πρώτο.

Εν ολίγοις, είμαστε έτοιμοι/ες και πρόθυμοι/ες να συμβάλουμε ουσιαστικά στη δημιουργία της «συνδικαλιστικής οργάνωσης του μίλα» ή θα επιλέξουμε να παραμείνουμε στη «συνδικαλιστική οργάνωση του σώπα»; Οι καθηγητές έδειξαν τον δρόμο…

*Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Υποψήφιος Γενικός Αντιπρόσωπος Προοδευτικής – Συνεργαζόμενοι Επαρχιακού Γραφείου Λάρνακας


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Αλεξόπουλος
Sat May 27, 2017, 11:11:40
Η πρόθεση του μέλους της Γραμματειας για εκδηλωση ενδιαφεροντος για τη θεση, ηταν προσωπική και δεν ειχε καμια σχεση με την ΑΚΙΔΑ, περαν του γεγονοτος πως ειναι μελος της. Το ενδιαφερον του το εκδηλωσε ανοικτα, με επιστολή προς ολο το ΔΣ και τις κινήσεις. Δεν έγινε τίποτε στα κρυφά και έγινε με βαση το δικαιωμα που εχει ο καθενας ως μελος της ΠΟΕΔ. Το ΔΣ εν τη σοφια του αποφασισε να απορριψει την προταση και να ορισει τη διαδικασια που ακολουθηθηκε. Η αποφαση του ΔΣ έγινε απολυτα σεβαστη. Η απορια παραμενει, γιατι αφού πληρωθηκε ενα σεβαστο ποσο και η διαδικασια εγινε σωστα, γιατί αγνοηθηκε για να επιλεγει ο εκλεκτος των δυο κινησεων. Στο συγκεκριμενο υπηρξε ταυτιση αποψεων, μεταξυ Συνεργασιας και ΑΚΙΔΑ. Όσον αφορά το θέμα της επαναξιολογησης της μισθοδοσιας, δεν αληθευει πως δεν ηταν στην ημερίσια διαταξη. Το πρωτο θεμα της ημερίσιας διαταξης ήταν η μισθοδοσία του Ειδικού Γραμματέα. Απλά, για ευνοητους λογους οι δυο κινήσεις που επεβαλαν τη συγκεκριμενη επιλογη, ευσχημα επικαλεστηκαν πως η συζητηση αφορουσε μονο το συμβολαιο. Εξαλλου, η προταση της ΑΚΙΔΑ για επαναξιολογηση του μισθού, ειχε κατατεθεί 15 μερες πριν το ΔΣ και υπάρχει σχετική δημόσια ανακοινωση. Η ευλογη απορια, είναι γιατί αφού μεταξυ ΑΚΙΔα και Συνεργασίας υπήρχε ταυτιση αποψεων, και αφού το θεμα μπήκε σε ψηφοφορία, γιατί με την αποχή σας δεν επιτρεψατε να διορθωθεί τουλαχιστον αυτό. Υπενθυμίζω πως αν ψηφιζαν όλα τα μέλη της Συνεργασίας, θα εξασφαλιζοταν η απαραιτητη πλειοψηφια. Το βρίσκω οξυμωρο να εχεις σταθερη θεση για το θεμα, αλλα να απεχεις απο τη ψηφοφορια.

Μάριος Στυλιανού
Fri May 26, 2017, 16:15:30
Για το θέμα του Ειδικού Γραμματέα η άποψή μας είναι ξεκάθαρη και μπορείς να ανατρέξεις στην τοποθέτησή μας για το θέμα, κάτι που το επιβεβαιώνουν και οι δικές σας ανακοινώσεις για το θέμα. Στην ημερήσια διάταξη της 11ης Μαΐου δεν υπήρχε τέτοια πρόταση. Θα ήθελα τοποθέτηση, γιατί αρχικά στηρίξατε να μην γίνουν νόμιμες διαδιακασίες στο θέμα του Ειδικού Γραμματέα; Η προσωπική μου θέση τόσο τον Δεκέμβριο με την πρότασή σας για τον Γραμματέα σας όσο και τώρα με την ανάδειξη του πέμπτου σε πρώτο ήταν είναι και θα είναι σταθερή.

Μιχάλης Αλεξόπουλος
Fri May 26, 2017, 14:24:16
Φίλε, μιας και γίνεται αναφορά στο θέμα του Ειδικού Γραμματέα, θα ηθελα να δω καταγεγραμμένη την αποψή σας για το θεμα. Μια ΠΟΕΔ διεκδικητική, χρειαζεται ξεκαθαρες αποψεις για όλα τα θέματα. Και το θεμα του ειδικου Γραμματεα είναι πολύ σοβαρό για το οικοδομημα της ΠΟΕΔ ευρύτερα. Επίσης, θα ηθελα τοποθετηση γιατί στο ΔΣ ΠΟΕΔ στις 11/5/2017 που ειχε μπει προταση για επαναξιολογηση της μισθοδοσίας του, μέλη της Συνεργασίας απείχαν ενώ αν ψήφιζαν υπερ, θα ξαναγινόταν η συζήτηση και ο ορισμός μισθού σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016