KESJULY18

2017-05-26 13:19:04
Επίσκεψη του Β΄Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου στα Χανιά

Επίσκεψη του Β΄Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου στα Χανιά


Το Β΄Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου έχει αδελφοποιηθεί με το  Δωδεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Περβολίων (Χανίων).  Στα πλαίσια των δράσεων της αδελφοποίησης  των δυο σχολείων 22 μαθητές, 4 εκπαιδευτικοί και 19 γονείς του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου  επισκέφθηκαν  τα Χανιά . Τα παιδιά ανέμεναν από μέρες να ζήσουν αυτή την όμορφη εμπειρία και η αγωνία ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους κατά την αναχώρηση .

Η θαυμάσια υποδοχή και η άψογη διοργάνωση του προγράμματος της επίσκεψης που έγινε από τους αδελφούς  μας στα Χανιά ήταν φανερή από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης. Η Διευθύντρια του σχολείου και μια εκπαιδευτικός υποδέχθηκε την ομάδα στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στη Σούδα, όπου και έγινε η άφιξη.  Μια σύντομη περιδιάβαση στο ενετικό λιμάνι έδωσε την πρώτη βραδινή εικόνα  της όμορφης πόλης.

Η επόμενη μέρα προοριζόταν για ξενάγηση στην ευρύτερη πόλη Χανίων με τη βοήθεια της ξεναγού, κ. Κατερίνας Μαρινάκη. Πρώτος σταθμός: το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που στεγάζεται στο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου. Τα εντυπωσιακά του εκθέματα διαγράφουν μια διαχρονική εικόνα της πολιτισμικής ιστορίας των Χανίων από τη νεολιθική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή. Νομίσματα, κοσμήματα, γλυπτά, επιγραφές, στήλες, ψηφιδωτά, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Στη συνέχεια μια περιδιάβαση στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης οδήγησε την ομάδα, για δεύτερη φορά,  στο ενετικό λιμάνι.

Η επίσκεψη στο Ίδρυμα Ελευθέριου Βενιζέλου ήταν μια μοναδική εμπειρία ταξιδιού, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με μνήμες του παρελθόντος. Η οικία του σημαντικότερου ιστορικού προσώπου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας , ένα δείγμα της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, αποτελείται από τρεις ορόφους κι έχει 18 σημεία-σταθμούς στη Μουσειακή της Διαδρομή.  Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της μουσειοπαιδαγωγού, στους χώρους του αρχοντικού.  Η  ξενάγηση ολοκληρώθηκε στους τάφους των Βενιζέλων.

Η τρίτη μέρα επιφύλασσε μια μακρινή διαδρομή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα. Το Μινωικό παλάτι της Κνωσού, κοντά στο Ηράκλειο, ήταν ο πρώτος σταθμός. Η θαυμάσια και λεπτομερής ξενάγηση βοηθούσε τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά να νιώθουν ότι ζωντάνευαν μπροστά τους μυθικά και ιστορικά πρόσωπα της Μινωικής περιόδου.  Με την ολοκλήρωση της ξενάγησης μια έκπληξη περίμενε όλη την ομάδα. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κκ. Ειρηναίος ανέμενε ολόκληρη την αποστολή των 50 προσώπων για γεύμα. Ο λόγος του Αρχιεπισκόπου λιτός και περιεκτικός, η υποδοχή θερμή και εγκάρδια, η εμπειρία  της λιτής και απέριττης εκδήλωσης ανεπανάληπτη. Αυθόρμητα διοργανώθηκε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα σύνδεσης των πολιτισμών, το οποίο περιλάμβανε μουσική από κανονάκι, τον κυπριακό χορό της στάμνας από τα παιδιά του σχολείου του Β΄Ιδαλίου, καλαματιανό με συμμετοχή ενηλίκων και παιδιών καθώς και μαντινάδες και τσατιστά . Πριν την αναχώρηση ο αρχιεπίσκοπος χάρισε στον καθένα από ένα βιβλιάριο και μια εικόνα. Στη συνέχεια  στάθηκε στην πόρτα του λεωφορείου για να αποχαιρετήσει κάθε πρόσωπο  ξεχωριστά.

Ο Πανοσιολογιότατος  Αρχιμανδρίτης, κ. Πρόδρομος ανέλαβε να προπορευτεί του λεωφορείου για να οδηγήσει την ομάδα στην  Ιερά Μονή Παλιανής, ένα  γυναικείο σταυροπηγιακό μοναστήρι. Ανάγεται στην πρώτη βυζαντινή περίοδο και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης . Την περίοδο της Επανάστασης του 1821 καταστράφηκε και σφαγιάστηκαν οι καλόγριες. Μία από αυτές, σώθηκε και ανοικοδόμησε την εκκλησία. Το 1866 κάηκε ξανά από τους Τούρκους και καταστράφηκαν οι εικόνες της. Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας βρέθηκε στη ρίζα της  μεγάλης μυρτιάς, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα. Η μοναχή που παρουσίασε την ιστορία της μονής είπε ότι η εικόνα της Παναγίας περικλείεται στον κορμό της Μυρτιάς και μπορούν να τη δουν μόνο παιδιά. Στα φύλλα της μυρτιάς αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για θεραπευτικό κάπνισμα και φυλακτά.

Η προτελευταία μέρα αφιερώθηκε σε επίσκεψη στο χωριό Θέρισο που βρίσκεται στους πρόποδες των χιονισμένων, Λευκών Ορέων. Από το ιστορικό αυτό χωριό, με τη μοναδική ομορφιά, ο Βενιζέλος  ξεκίνησε την επανάσταση της Κρήτης.  Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων και μέλη της κοινότητας ανέμεναν όλη την ομάδα για γλέντι και χορό μέχρι αργά το απόγευμα. Η φιλοξενία ήταν συγκινητική για ακόμα μια φορά.

Η τελευταία μέρα ήταν η μοναδική εργάσιμη μέρα κατά την οποία παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούσαν να επισκεφτούν το αδελφό σχολείο.  Με μια όμορφη εκδήλωση υποδοχής , με συμμετοχή στην εκδήλωση και των παιδιών από το Β΄Ιδαλίου, με ξενάγηση στους χώρους  και στα τμήματα του σχολείου όλοι ένιωσαν ότι σφραγίστηκε μια αδελφική σχέση. Στο δρόμο της επιστροφής τα συναισθήματα για την τόσο γνήσια, θερμή και εγκάρδια φιλοξενία ήταν πολύ έντονα και μόνο σκέψεις για εμβάθυνση αυτής φίλιας τριγυρνούσαν στο μυαλό.

Άντρη Μιχαήλ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718