KESJULY18

2017-05-25 13:20:17
ΠΟΕΔ: Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας

ΠΟΕΔ: Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ*

Τα πλήγματα που έχει δεχθεί το δημόσιο σχολείο τα τελευταία χρόνια είναι πολλαπλά. Το κύρος και η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών έχει πληγεί και ο ρόλος του συνεχώς αποδομείται. Οι πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας έχουν οδηγήσει στην αποσύνδεση του σχολείου από την κοινωνική και δημοκρατική του αποστολή στοιχείο που επηρεάζει άμεσα τον εκπαιδευτικό. Οι πολιτικές του Υπουργείου ουσιαστικά στοχεύουν στη μετατροπή των εκπαιδευτικών σε υπάκουους διεκπεραιωτές χωρίς κύρος, ερμηνευτές των εκπαιδευτικών θεμάτων μέσα από μια περιοριστική οπτική γωνία, θύματα μαζικού κυνισμού, που λογοδοτούν για τα πάντα στους πάντες, υποκείμενα που εύκολα στοχοποιούνται, διαπομπεύονται ή και συκοφαντούνται. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί καθίστανται απαγορευμένες υπάρξεις, μη μπορώντας να επιτελέσουν το ιστορικό τους καθήκον διεκδικώντας ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Τείνουν να βιώνουν, δηλαδή, μια ασφυκτική κατάσταση μη μπορώντας να μιλήσουν για τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο τους: την κόπωση, τις παρεμβάσεις, την πίεση, το συγκεντρωτισμό, τον έλεγχο, τον εκφοβισμό, τη στοχοποίηση, το συντηρητισμό, τις συχνά άθλιες κτιριακές και κλιματολογικές συνθήκες κ.ά.

Η επιχειρούμενη απογύμνωση της εκπαίδευσης από τα ανθρωπιστικά και ελευθεροποιά της στοιχεία, με συνεχείς επιθέσεις στο Δημόσιο Σχολείο είναι κάτι που συνεχώς εντείνεται και εύλογα προβληματίζει.Ο δάσκαλος κινδυνεύει να απωλέσει την ανεξαρτησία του για να γίνει απλά ένας υπάλληλος που διεκπεραιώνει τις εγκυκλίους και οδηγίες των ανωτέρων. Ο ρόλος όμως του δασκάλου ως ελεύθερου διανοούμενου που σέβεται την επιστήμη του, που αγαπά αυτό που κάνει, που έχει φωνή και αξιοπρέπεια, είναι ιδιαίτερα σημαντικός!

Αναμφίβολα η κυπριακή εκπαίδευση χρήζει αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού. Η ΠΟΕΔ σε αυτή τη διαδικασία έχει να διαδραματίσει σημαντικό και καταλυτικό ρόλο. Έχει καθήκον να το κάνει! Η Οργάνωσή μας οφείλει να δώσει μάχη για να βελτιώσει το δημόσιο σχολείο, να προτείνει τις αλλαγές εκείνες που θα μετατρέψουν τη μάθηση των παιδιών σε μια χαρούμενη και καθοριστική εμπειρία και να υπερασπιστεί το κύρος και την αξιοπρέπεια του ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Όλα αυτά σε πλαίσια ουσιαστικής συνεργασίας με το Υπουργείο και σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία. Χωρίς όμως, τελεσίγραφα και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ή βιαστικές και βίαιες προσπάθειες επιβολής χαρακτηριστικών που μπορεί να ζημιώσουν το δημόσιο σχολείο και να τραυματίσουν την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

Η αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού και το κύρος του, έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα τα τελευταία χρόνια. Η τριετία που πέρασε, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μαύρη» για όλα όσα απωλέσθηκαν, τέθηκαν υπό αμφισβήτηση ή δεν υλοποιήθηκαν, δυσχεραίνοντας την ήδη δύσκολη καθημερινότητα των συναδέλφων και συνεπαγωγικά των παιδιών μας. Οι νεοεισερχόμενοιεκπαιδευτικοί παρέμειναν χωρίς επαγγελματικό σχέδιο συντάξεων παρά την ξεκάθαρη υποχρέωση του εργοδότη – κράτους για εκπόνησή του. Την ίδια ώρα οι αντικαταστάτες πέρα από το εξωφρενικό – απαράδεκτο γεγονός πως δεν έχουν όρους εργοδότησης ή εργασιακά δικαιώματα, έχουν μετατραπεί και σε ωρομίσθιους. Εμφανίστηκαν ακόμη, για πρώτη φορά, εκπαιδευτικοί με το καθεστώς του «αντικαταστοσυμβασιούχου», μια καθόλα οικονομίστική πατέντα του Υπουργείου, για να τηρήσει ευλαβικά τις «οροφές» στους διορισμούς. Ψηφίστηκε το Νέο Σχέδιο Διορισμών, αφήνοντας συναδέλφους με την αβεβαιότητα του εργασιακού τους μέλλοντος ή και την πιθανότητα της ανεργίας, με τεράστια νομικά κενά και ασάφειες, στο όνομα του υποτιθέμενου εκσυγχρονισμού και της πολυδιαφημισμένης «πρόσληψης των αρίστων», προσφέροντας απλόχερα ψεύτικεςελπίδες. Τα περιστατικά αποκλίνουσας συμπεριφοράς και παρεμβάσεων αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι εκπαιδευτικοί βομβαρδίζονται από πρόχειρα δομημένες «καινοτομίες», όπως την ΕΠΕΜΕΛ (Ενιαία Πολιτική για την Επαγγελματική Μάθησητων Εκπαιδευτικών Λειτουργών), τους Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας, την εκ νέου αλλαγή στα Ωρολόγια Προγράμματα, τα ελλιπή ή απηρχαιωμένα εγχειρίδια σε πολλά γνωστικά αντικείμενα κ.ά. Επαρκής στήριξη προς τα αλλόγλωσσα παιδιά δεν υπάρχει και η ενισχυτική διδασκαλία αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Η Προδημοτική Εκπαίδευση παραμένει ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης, με την καθημερινότητα των συναδέλφων να είναι δυσβάστακτη σε όλες τις πτυχές της. Η Ειδική Εκπαίδευση δεν στηρίζεται όσο πρέπει και με προφάσεις κόβονται ώρες. Ο αναλφαβητισμός αντιμετωπίζεταιεπιδερμικά,  πιλοτικά και δειγματοληπτικά, ωσάν τα παιδιά που χρειάζονται στήριξη να είναι πειραματόζωα και να εξαρτούνται από τις στατιστικές αλχημείες του Υπουργείου Παιδείας. Ο θεσμός του Υπευθύνου τμήματος δεν επεκτάθηκε όπως είχε συμφωνηθεί και δεν εφαρμόστηκε καν στην Προδημοτική Εκπαίδευση. Οι καταγγελίες για εκπαιδευτικούς και η δημόσια διαβολή τους κυρίως στο διαδίκτυο εξελίσσεται σε γάγγραινα, με το Υπουργείο ανίκανο να προστατέψει το προσωπικό του, να παρακολουθεί απαθές. Τα σχολικά κτίρια σε πολλές περιπτώσεις είναι τριτοκοσμικά (…).

Όλα αυτά και άλλα τόσα, η νέα σύνθεση των θεσμικών σωμάτων της ΠΟΕΔ, θα κληθεί και πρέπει να τα αντιμετωπίσει και να τα λύσει επιτέλους!Όμως, η νέα ηγεσία οφείλει πρώτα πρώτανα στοχεύσει στην ενότητα του κλάδου και την επανόρθωση του κύρους της Οργάνωσης. Πρέπει να καταστεί σαφές πως όλοι είμαστε ένα και πολεμάμε σαν μια γροθιά και διεκδικούμε, χωρίς ραγιαδισμούς, χωρίς τυφλή υπακοή, χωρίς προσωπικές ατζέντες, χωρίς αλαζονεία. Αυτό που επιβάλλεται να υπάρχει στην οργάνωση και να διαφυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού, στα δύσκολα χρόνια που ζούμε, είναι η διεκδικητική πολιτική και όχι η παθητική αντίσταση, με συλλογικότητα, ομοψυχία και κοινό όραμα. Εξάλλου ήδη με το πέρασμα των χρόνων στην ΠΟΕΔ, εμφανίστηκαν διάφορες κατηγορίες δασκάλων με διαφοροποίηση στα δικαιώματα τους (εκπαιδευτικοί με αγορά υπηρεσιών, αντικαταστάτες, συνάδελφοι με 10μηνα συμβόλαια,συμβασιούχοι, νεοεισερχόμενοι, μόνιμοι, νηπιαγωγοί με κουτσουρεμένα δικαιώματα, κλπ.). Συνεπώς η διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας του κλάδου, είναι έργο δύσκολο!  Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, επιβάλλεται να γίνει καθολική πρακτική και βίωμα απ’ όλους, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ και τα όργανα που την απαρτίζουν έχει να πραγματευτεί και να χειριστεί πολλές και δύσκολες προκλήσεις, άμεσα. Το μέλλον της ΠΟΕΔ βρίσκεται στη συνένωση όλων των δυνάμεων ανεξάρτητα κομματικού χώρου, κάτω από μια συνδικαλιστική ομπρέλα, με ένα κοινό όραμα, για μια υπερκομματική ΠΟΕΔ. Κόμμα μας πρέπει να είναι η ΠΟΕΔ!Η ΠΟΕΔ οφείλει να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και να ανοιχθεί προς την κοινωνία. Να επικοινωνήσει το έργο της και να εκφέρει ξεκάθαρο λόγο, απλό και μεστό, κατανοητό και ουσιαστικό. Η ΠΟΕΔ πρέπει να γίνει πιο διεκδικητική, να στηρίζεται σε στρατηγική και να είναι πιο ευέλικτη. Να έχει σωστά αντανακλαστικά και κυρίως να έχει όραμα.

Στην Α.Κί.ΔΑ, οραματιζόμαστε μια ΠΟΕΔ ενωμένη και με κυρίαρχο μέλημά μας τα συμφέροντα του κλάδου και της εκπαίδευσης, μόνο! Οι προκλήσεις και οι επιδιώξεις είναι πολλές.  Σύμμαχοι μας είναι όλοι οι συνάδελφοι/ισσες. Φρούριό μας είναι η συνδικαλιστική μας ανεξαρτησία, υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια και δικαιοκρισία. Δικαιούμαστε μια πιο διεκδικητική ΠΟΕΔ και μια ΠΟΕΔ για τους εκπαιδευτικούς, χωρίς παρεμβάσεις, πιέσεις, διλήμματα. Μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε!

*Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718