KESJULY18

2017-05-25 09:19:41
Απάντηση Συνδέσμου Φυσιογνωστών Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ στη Νέα Κίνηση Καθηγητών

Απάντηση Συνδέσμου Φυσιογνωστών Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ στη Νέα Κίνηση Καθηγητών


Ο Σύνδεσμος Φυσιογνωστών Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ (ΣΦΒΟ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το απόλυτα δίκαιο αίτημα μας για την  εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας χρονολογείται. Μόλις το 2007, μετά από προσπάθειες του Συνδέσμου Φυσιογνωστών Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ (ΣΦΒΟ) και απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων Βιολόγων, επιτεύχθηκε η εργαστηριοποίηση στη Γ΄ Λυκείου. Εδώ και 10 χρόνια γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την επέκταση της και στις υπόλοιπες τάξεις, προκειμένου να γίνεται πιο αποδοτικά το μάθημα αλλά κυρίως να γίνεται με ασφάλεια. Αυτό το ΔΣ του ΣΦΒΟ έχει κάνει πάμπολλες προσπάθειες προς αυτή την  κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένων και συναντήσεων με τη γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ.

Το αίτημα μας βρίσκεται στην ίδια στασιμότητα, όπως χρόνια προηγουμένως και δεν υπάρχει καμία ένδειξη έμπρακτης στήριξής του, όπως διαφάνηκε από τις συναντήσεις αυτές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι για την εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας υπάρχουν πολλές αποφάσεις των ΠΣΓΑ (2007, 2008, 2010, 2014, 2015). Μέσα σε δύο χρόνια έχει γίνει ολόκληρη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με τεράστιο κόστος, αλλά για την εργαστηριοποίηση καμία ενέργεια. Πού πήγαν λοιπόν τόσες αποφάσεις των ΠΣΓΑ; Προφανώς στις ελληνικές καλένδες!

Έτσι, ο Σύνδεσμός μας, μετά μια σειρά ενεργειών που δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποταθεί στις Κινήσεις των καθηγητών. Αποστείλαμε λοιπόν σε ΟΛΕΣ τις Κινήσεις επιστολή, με την οποία ζητούσαμε από αυτές να τοποθετηθούν όσον αφορά στο αίτημα μας για την εργαστηριοποίηση. Θέλαμε να πάρουμε τις θέσεις τους γραπτώς, γιατί τα λόγια πετούν και φεύγουν, όπως φεύγουν και τα χρόνια, ενώ εκείνα που μένουν είναι τα προβλήματα του κλάδου μας.

Όλα αυτά τα χρόνια, η εργαστηριοποίηση προχώρησε σε πολλούς κλάδους και αυτή βέβαια είναι μια κατάκτηση για την οποία νιώθουμε ικανοποίηση. Δε διαμαρτυρηθήκαμε γιατί άλλοι κλάδοι εργαστηριοποιήθηκαν, αντίθετα αυτό ήταν ένα θετικό γεγονός για μας που θα άνοιγε το δρόμο και για τη δική μας εργαστηριοποίηση. Όμως, μετά από πολλά χρόνια αγώνων, αναμένουμε επιτέλους  να γίνει ένα ξεκίνημα για την εργαστηριοποίηση του δικού μας μαθήματος.

Μας κατακρίνετε για την ενέργειά μας να ζητήσουμε από τις Κινήσεις τη θέση τους για την εργαστηριοποίηση.  Όπως καθημερινά έρχονται συνάδελφοι στα σχολεία για να προβάλουν τις θέσεις των κινήσεων τους, αυτό ακριβώς τους ζητήσαμε να κάνουν για το συγκεκριμένο θέμα που μας απασχολεί. Τι πιο απλό;

Θέσαμε στην επιστολή μας ένα πλάνο για να είναι μια βάση για συζήτηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι ελλείψει προόδου στις συζητήσεις με την οργάνωσή μας, το πλάνο αυτό μετακινείται κάθε χρόνο για την επόμενη χρονιά. Ζητούμε στην επιστολή μας να γίνει μια αρχή. Δεν είναι δυνατό, χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει και να μη γίνεται τίποτε.

Δε βάλαμε λοιπόν το μαχαίρι στο λαιμό κανενός. Και πολύ περισσότερο δεν ζητήσαμε όπως μας κατηγορείτε να πάρουμε θέσεις συναδέλφων άλλων κλάδων. Σεβόμαστε και το δείχνουμε καθημερινά με τις πράξεις, μας κάθε κλάδο και κάθε συνάδελφο.

Και βέβαια, δε θα μπορούσαμε εκ των προτέρων να γνωρίζουμε ποια/ες κινήσεις θα ήταν θετικές γι αυτό το αίτημα, άρα δεν παίξαμε κανενός το προεκλογικό παιχνίδι, όπως ατυχώς αναφέρεστε στην επιστολή σας στο Παιδεία Νιουζ.  Ο ΣΦΒΟ αποφάσισε και είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει τις θέσεις των Κινήσεων. Είναι προφανές ότι για ένα τόσο σοβαρό και δυσεπίλυτο ζήτημα που δημιουργεί σε μας μεγάλες δυσκολίες, πρέπει να έχουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη, αν είναι δυνατό από όλες τις Κινήσεις.

Αντί λοιπόν να δημοσιεύατε μια επιστολή-κατηγορητήριο για ένα Σύνδεσμο που προσπαθεί να επιλύσει ένα σοβαρό πρόβλημα του κλάδου του, που στην ουσία αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στο εκπαιδευτικό σύστημα και εσάς μαζί, θα μπορούσατε πολύ απλά να αποστείλετε μια επιστολή στο Σύνδεσμο, όπως άλλες Κινήσεις έκαναν, εξηγώντας τις θέσεις της κίνησής σας, όποιες κι αν είναι αυτές. Η κάθε Κίνηση άλλωστε έχει τις δικές της θέσεις και αυτές είναι σεβαστές! Είμαστε βέβαιοι ότι οι υπόλοιπες Κινήσεις θα τηρήσουν τις θέσεις τους σε σχέση με την εργαστηριοποίηση.

Αντί αυτού προτιμήσατε, δυστυχώς, να αποστείλετε αυτή την επιστολή την προηγούμενη μέρα των εκλογών, για ευνόητους λόγους. Κατηγορήσατε εμάς για λαϊκισμό του χειρίστου είδους. Αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών αυτής της επιστολής να αποφανθούν ποιος είναι τελικά ο λαϊκιστής!

Γνωρίζετε ότι εμείς είμαστε μέλη Συνδέσμου και όχι Κίνησης. Δε συμμετέχουμε ως Σύνδεσμος στις εκλογές. Δε μας απασχολεί το θέμα των ψήφων συνεπώς δεν εξυπηρετούμε, όπως λανθασμένα διατείνεστε, προεκλογικές σκοπιμότητες κανενός ατόμου και καμίας Κίνησης. Μας ενδιαφέρει να επιλύσουμε τα προβλήματα του κλάδου μας.

Εάν όντως η Νέα Κίνηση πιστεύει στην αναγκαιότητα της εργαστηριοποίησης του μαθήματος της Βιολογίας, τότε πολύ απλά θα μπορούσε να μας το αποδείξει, αρχίζοντας με το να μας απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουμε θέσει. Ποτέ δεν είναι αργά!

Αναφέρατε ορθά, ότι η ΟΕΛΜΕΚ πέτυχε την παραχώρηση μίας επιπλέον περιόδου στο μάθημα της Βιολογίας στο γυμνασιακό κύκλο. Στο λυκειακό κύκλο όμως έγιναν τέτοιες αλλαγές που οι επιλογές των μαθητών δεν έχουν αυξηθεί, αντίθετα μάλιστα, μειώθηκαν. Αυτό μπορεί κανείς πολύ εύκολα να το διαπιστώσει βλέποντας ακόμη και τους φετινούς αριθμούς των μαθητών μας που επιλέγουν το μάθημα, οι οποίοι είναι σαφώς μειωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα, πώς είναι δυνατό ενώ έχει προστεθεί μία περίοδος στο γυμνασιακό κύκλο, οι ώρες και οι διορισμοί να μην έχουν αυξηθεί καθόλου. Είμαστε από τους κλάδους με μεγάλο αριθμό αδιόριστων, με πάνω από 8 χρόνια υπηρεσίας. Υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα σχετικά στοιχεία και θα σας τα προσκομίσουμε με την πρώτη ευκαιρία.

Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Κίνησης, δεν είναι το πιο πάνω το θέμα της συζήτησής μας. Όπως και εσείς στην επιστολή σας αναφερθήκατε, το θέμα είναι η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών και η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Ας μην παραπλανούμε λοιπόν τους συναδέλφους και να μετατοπίζουμε το θέμα της εργαστηριοποίησης σε οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Τέλος, ως απάντηση στη δική σας επιστολή, τονίζουμε ότι ο Σύνδεσμος εργάζεται μόνο για το καλό των συναδέλφων του κλάδου και χωρίς κανένα προσωπικό ή άλλο συμφέρον. Δεν υποσκάπτει, αλλά αγωνίζεται για τα δίκαια του κλάδου και δε θα πάψει να το πράττει, όποιες δυσκολίες και αν συναντηθούν.

Με απόλυτη αφοσίωση στον κλάδο,

Το ΔΣ του ΣΦΒΟ»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718