KESJULY18

2017-05-24 19:21:30
Προς τους συναδέλφους Βιολόγους….

Προς τους συναδέλφους Βιολόγους….


ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑΣ ΣΑΛΤΕ*

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επειδή έχουμε πληροφορηθεί ότι η ηγεσία του Συνδέσμου Φυσιογνωστών-Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ έχει αποστείλει επιστολή στα μέλη του με την οποία κατηγορεί την νυν ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ ότι δεν στηρίζει το αίτημα του Συνδέσμου για εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας, θεωρούμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Το θέμα της εργαστηριοποίησης της Βιολογίας, όπως και των άλλων εργαστηριακών μαθημάτων, έχει τεθεί επανειλημμένα στις συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας, με αίτημα την υλοποίηση μιας επιστημονικά ορθής συνολικής πολιτικής στο θέμα της εργαστηριοποίησης, που να στηρίζεται (α) στις εκπαιδευτικές-παιδαγωγικές ανάγκες του κάθε μαθήματος, και ιδιαίτερα των εργαστηριακών μαθημάτων, σύμφωνα με τα αναλυτικά του προγράμματα και (β) στην αδήριτη ανάγκη να διασφαλίζονται συνθήκες που να αποκλείουν οποιονδήποτε κίνδυνο για μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Η Νέα Κίνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει δημόσια και στον ΥΠΠ ότι πιστεύει στην αναγκαιότητα της εργαστηριοποίησης, τόσο για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όσο και για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.Αυτή τη θέση στηρίζουμε διαχρονικά ως Κίνηση. Όσοι γνωρίζουν την ιστορία του θέματος της εργαστηριοποίησης της Βιολογίας, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η Νέα Κίνηση πρωτοστάτησε, για να επιτευχθεί ο στόχος της εργαστηριοποίησης στη Γ Λυκείου, αλλά και γενικότερα η αναβάθμιση του μαθήματος. Απόδειξη για τη διαχρονική στήριξη της Νέας Κίνησης στο μάθημα της Βιολογίας είναι το γεγονός ότι στο ΝΩΠ, η νυν ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ πέτυχε την παραχώρηση μίας επιπλέον περιόδου στο μάθημα στο γυμνασιακό κύκλο, ενώ στο λυκειακό κύκλο έγιναν αλλαγές και στο ΝΩΠ και στα πλαίσια πρόσβασης, που ενισχύουν την επιλογή του μαθήματος. Την δε τελευταία περίοδο, κατά τις συναντήσεις του Συνδέσμου με την Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ, η Νέα Κίνηση διατύπωνε απερίφραστα την στήριξή της στα δίκαια αιτήματα του Κλάδου, κάτι που αναγνωρίστηκε από την ηγεσία του, η οποία τώρα – ενόψει εκλογών – το «ξεχνά». Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζουμε ότι, με ανακοίνωσή μας στις 8/9/2016 δηλώναμε το εξής:

«Θεωρούμε ότι το ΥΠΠ οφείλει να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο εργαστηριοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων όχι με οικονομικά κριτήρια αλλά με παιδαγωγικά, στη βάση έγκυρων επιστημονικών μελετών και με τρόπο που να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών.

Παράλληλα, η Νέα Κίνηση στηρίζει τα λογικά αιτήματα των Συνδέσμων που αφορούν στην εργαστηριοποίηση των μαθημάτων τους και δηλώνει ότι το θέμα της εργαστηριοποίησης πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ένα νέο κοινό πλαίσιο για όλα τα μαθήματα, που να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και αρχές, μέσα από τα οποία να αναδεικνύονται τόσο οι παιδαγωγικές ανάγκες όσο και τα θέματα ασφάλειας μαθητών και καθηγητών.»

Επίσης, στη «μελέτη» του ΥΠΠ για καθορισμό του τρόπου υπολογισμού του αριθμού των μαθητών με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των εργαστηρίων, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ αντέδρασε εντονότατα, υποστηρίζοντας ότι αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα αντίκειται στις ανάγκες των αναλυτικών προγραμμάτων.

Η Νέα Κίνηση δήλωνε και δηλώνει (καταγραμμένο και στα πρακτικά της ΟΕΛΜΕΚ και στα έντυπά μας) ότι «θεωρούμε απαράδεκτο το ΥΠΠ να αποφασίζει για τα εργαστηριακά μαθήματα στη βάση των τετραγωνικών μέτρων των διαθέσιμων εργαστηρίων. Όπως απαράδεκτη είναι και η συσσώρευση μαθητών στα τμήματα σε μαθήματα που έχουν υψηλό δείκτη επικινδυνότητας (Χημεία, Τεχνολογία, Φυσική, Βιολογία).»

Σε δημοσίευμα της Νέας Κίνησης το Νοέμβριο του 2016, αναγράφεται, υπό τον τίτλο «Επικινδυνότητα εργαστηρίων» το εξής: «Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με τη συσσώρευση μέχρι και 20 μαθητών σε πολλά εργαστηριοποιημένα μαθήματα είναι άκρως επικίνδυνες για μαθητές και συναδέλφους μας. Δεν μπορεί το ΥΠΠ να επικαλείται μελέτες για υπολογισμό του ανώτερου αριθμού μαθητών στα εργαστήρια με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας!!! Εμείς, ως Νέα Κίνηση, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα πρώτιστα για τις συνθήκες ασφάλειας στα εργαστηριακά μαθήματα (Τεχνολογία, Χημεία, Βιολογία, Φυσική) και για την επιδείνωση των συνθηκών μάθησης εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων και αυτών και των άλλων εργαστηριακών μαθημάτων (Πληροφορική, Οικιακή Οικονομία). Σταθερά στο πλευρό των συναδέλφων μας που ταλαιπωρούνται καθημερινά με τέτοιους αριθμούς μαθητών στα εργαστήρια και που μας εκφράζουν φωνές αγωνίας για την ασφάλεια των μαθητών και των ιδίων, είμαστε ως Νέα Κίνηση έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, για να μην επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο». Και αυτές τις θέσεις στηρίζαμε σταθερά στο ΚΔΣ και στη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ, καθώς και στις συναντήσεις με το Υπουργείο.

Ο Σύνδεσμος Φυσιογνωστικών-Βιολόγων έστειλε στις 3/4/2016 (ένα περίπου μήνα πριν τις εκλογές) σε όλες τις Κινήσεις της ΟΕΛΜΕΚ επιστολή, για να εξασφαλίσει τη γραπτή δέσμευσή τους ζητώντας «την άμεση εργαστηριοποίηση» του μαθήματος, αναφέροντας επί λέξει τη φράση: «ενόψει και των επερχόμενων εκλογών». Η ηγεσία του ΣΦΒΟ ζητούσε γραπτή δέσμευση για «την σταδιακή εργαστηριοποίηση της Βιολογίας, ξεκινώντας από τη σχολική χρονιά 2017-18 από την Α Γυμνασίου σε όλα τα σχολεία της Κύπρου και αυτή να επεκταθεί στη Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α΄Λυκείου ανά μία τάξη κάθε χρονιά». Στην επιστολή της η ηγεσία του ΣΦΒΟ ζητούσε γραπτή δέσμευση από την κάθε Κίνηση εντός ενός μηνός (δηλαδή λίγες μέρες πριν τις εκλογές) εάν «θα ψηφίσουν υπέρ ή εναντίον της άμεσης εργαστηριοποίησης της Βιολογίας», προειδοποιώντας ότι, εάν δεν απαντήσουμε, «θα θεωρηθεί ότι η απάντηση είναι αρνητική στο θέμα της εργαστηριοποίησης»!!!

Η Νέα Κίνηση δεν απάντησε, όχι γιατί είναι αρνητική στο θέμα της εργαστηριοποίησης, αλλά γιατί έκρινε ότι η ενέργεια αυτή της ηγεσίας του ΣΦΒΟ είναι λανθασμένη ενόψει εκλογών, για λόγους τους οποίους η αντιπρόεδρος της Κίνησής μας εξήγησε στον Πρόεδρο του Συνδέσμου, και τους οποίους θα αναφέρουμεπιο κάτω:

  1. Το αίτημα του ΣΦΒΟ είναι λογικό και θα το διεκδικήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αλλά η υλοποίησή του πρέπει να γίνει με προσοχή, δεδομένων των προβλημάτων αδιοριστίας σε κάποιους κλάδους σε σχέση με την άρνηση του ΥΠΠ να υλοποιήσει πολιτικές που έχουν κόστος και την θέση του ότι «για να δοθούν θέσεις εργασίας σε κάποιους κλάδους πρέπει να μειωθούν αντίστοιχα σε άλλους». Η Νέα Κίνηση επιμένει ότι αφενός πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις διορισμού συνολικά, και αφετέρου ότι πρέπει η εργαστηριοποίηση να γίνει μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποιήσιμο που δεν θα φέρει σε αντιπαράθεση τους κλάδους μεταξύ τους και δεν θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων σε καμία ειδικότητα και σε απολύσεις συναδέλφων. Με τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και τις «οροφές» που τίθενται από το Υπουργείο Οικονομικών - σε όσες διαμαρτυρίες και να προβεί η ΟΕΛΜΕΚ - ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πιθανόν, εάν επιμένουμε χωρίς να έχουμε ένα υλοποιήσιμο πλάνο εφαρμογής της εργαστηριοποίησης της Βιολογίας. Γιατί πιστεύουμε ότι μια υπεύθυνη συνδικαλιστική στάση είναι να διεκδικείς το ευκταίο έχοντας επίγνωση του εφικτού. Και αυτό πράττουμε.
  2. Κρίναμε ότι το αίτημα της ηγεσίας του ΣΦΒΟ για δέσμευση των Κινήσεων παραμονές εκλογών για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δείχνει έλλειψη σοβαρότητας και σεβασμού προς τον Κλάδο γενικότερα, και ειδικότερα προς τους Καθηγητές της Βιολογίας. Τι θα γινόταν εάν, παραμονές εκλογών, όλοι οι Σύνδεσμοι ειδικοτήτων έπρατταν κατά τον ίδιο τρόπο και οι Κινήσεις απαντούσαν ότι «δεσμεύονται» να υλοποιήσουν όλα τα αιτήματα, όπως «δεσμεύτηκαν» (στα λόγια) οι Κινήσεις Προοδευτική, ΔΗΚΙ και Νέα Πνοή;  Η Νέα Κίνηση δεν δεσμεύεται για πράγματα των οποίων η υλοποίηση δεν εξαντλείται σε ένα «δεσμεύομαι», γιατί δεν είναι στο ήθος μας να υποσχόμαστε παραμονές εκλογών κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από το δίκαιο του αιτήματος. Αυτό έπραξαν στην προκειμένη περίπτωσηοι τρεις Κινήσεις που συνεργάζονταν την τριετία που μας πέρασε και που συμπεριφέρονται όπως τους ανεύθυνους πολιτικούς, με υποσχέσεις που ξεχνούν την επομένη των εκλογών. Και αυτό κατά τη γνώμη μας δεν είναι συνδικαλισμός, αλλά λαϊκισμός του χειρίστου είδους, που προσβάλλει και αυτούς που το έπραξαν και αυτούς που το αιτήθηκαν.

Είναι ηλίου φαεινότερο από την επιστολή που στάλθηκε σε όλα τα μέλη του ΣΦΒΟ, στην οποία καλούνται οι συνάδελφοι να ψηφίσουν τις τρεις Κινήσεις και να καταψηφίσουν την νυν ηγεσία της Οργάνωσης, ότι ο Σύνδεσμος των ΣΦΒΟ, συνειδητά ή ασυνείδητα, εξυπηρέτησε προεκλογικές σκοπιμότητες, υποσκάπτοντας μακροπρόθεσμα το δίκαιο αίτημα του Κλάδου των Βιολόγων.

Εμείς ως, Νέα Κίνηση, θεωρούμε ότι το θέμα της εργαστηριοποίησης χρήζει πολύ προσεκτικών χειρισμών, για τους λόγους που εξηγήσαμε πιο πάνω, τους οποίους και θα κάνουμε με τη σοβαρότητα που μας διακρίνει.

*Γ. Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ 

Αντιπρόεδρος Νέας Κίνησης Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ)


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μάριος κανικλίδης
Thu May 25, 2017, 02:06:43
... Όταν οι 5 κλάδοι: Σχεδιασμού κ Τεχνολογίας, Οικιακής Οικονομίας, Πληροφορικής, Φυσικής και Χημείας συναντήθηκαν με τη Γραμματεια της οελμεκ και παρέδωσαν το κοινο κείμενο διαμαρτυρίας η οελμεκ τί έκανε; Απεσυρε- ανέστηλε τα απεργιακά μετρα στις 29.8.16 που αφορουσαν ''αλφαβητισμό κ εργαστηριοποίηση''!!

Όταν στιςς 7.9.2016 στην κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠ για την ''εργαστηριοποίηση & Αφάλεια κ Υγεία μαθητών - εκπαιδευτικών'' η οελμεκ που ήταν;
ΗΤΑΝ ΑΠΟΥΣΑ!

...Όταν ρωτηθήκατε (ως γραμματεία) γιατί δεν στηρίξατε την εκδήλωση η απάντηση που έλαβαν οι εκπρόσωποι των 5 κλάδων

'' ΔΕΝ ΚΑΛΕΣΤΗΚΑΜΕ''

Τα γεγονοτα ειναι καταγεγραμμενα, υπάρχκυν μαρτυρίες και πιθανόν να αποτελέσουν τις 'μαύρες σελίδες της ιστορίας της οελμεκ.

ΣΥΝΆΔΕΛΦΟΙ:Ρωτειστε όσους ηταν παρόντες για να μαθετε την αλήθεια, ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΝΤΕΣ!
Τεως Πρόεδρος
Σχεδιασμού κ Τεχνολογίας

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718