KESJULY18

2017-05-24 00:18:46
Οι νουνεχείς

Οι νουνεχείς


ΤΗΣ ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΣΙΕΚΚΕΡΗ*

Νουνεχής. Αυτή η τόσο εντυπωσιακή λέξη φιγουράριζε πρώτο τραπέζι πίστα στο πρόσφατο γραπτό των Παγκύπριων Εξετάσεων για τα Νέα Ελληνικά. Οι υποψήφιοι καλούνταν απλά να βρουν το αντίθετο της και δεν θέλω να σας αποκαλύψω πόσο απογοητευτικό ήταν για μένα όταν συγγενικά και φιλικά μου πρόσωπα που έδιναν τις εξετάσεις απάντησαν με τις λέξεις «αμόρφωτος» και «ανουνεχής». Άσε, από πρώτο τραπέζι πίστα μείναμε έξω από τα μπουζούκια να τουρτουρίζουμε στο κρύο…

Νουνεχής. Από εκείνη την μέρα η λέξη μου κόλλησε στον εγκέφαλο. Για να πω και τη μαύρη αλήθεια μου (λέω μαύρη γιατί όλες οι αλήθειες τρώνε μαύρο και μούντζωμα σ ‘αυτόν τον τόπο), ποιος από μας σ’ αυτό τον έρμο τον τόπο δηλώνει «ουνεχής»; Άσχετα με ότι δηλώνουμε, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από μας απέχουμε πολύ μακριά από τη λογική. Μικρά, άβολα βολεμένα πιονάκια στην πολιτική σκακιέρα εκείνων που είναι «νουνεχείς». Γιατί υπάρχουν και αυτοί που κοιτάζουν την πάρτη τους και πατούν επί πτωμάτων για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Εκείνοι που ανεβαίνουν, ανεβαίνουν, ανεβαίνουν…. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτή τους την ανοδική πορεία που είναι εντελώς αντίθετη με τον δείχτη των μετοχών του ΧΑΚ, αλλά στην Κύπρο είμαστε… Η χώρα , όχι του χρυσοπράσινου φύλλου ριγμένου στο πέλαγο, μα η χώρα στην οποία, έτσι όπως πάμε τα πανεπιστήμια θα προσφέρουν ειδικά courses για ανάπτυξη ιδεών διαπλοκής και προσωπικής ανέλιξης για τους «νουνεχείς» μας. Αυτούς που τώρα διεκδικούν την ψήφο σου, συνάδελφε, καταπονημένε καθηγητή. Εσένα που αγωνίζεσαι μέσα στα σχολεία μέχρι τελικής πτώσεως χωρίς καμιά αναγνώριση του έργου σου. Αν οι μαθητές σου, π.χ., πήραν «Α» είναι γιατί είναι απλά έξυπνοι και αν πήραν «Ε» είναι γιατί εσύ δεν είσαι αρκετά μεταδοτικός και ικανός. Εσένα που κινδυνεύεις πλέον από τον αυξανόμενο βαθμό παραβατικότητας χωρίς να έχεις κανενός είδους ασφάλιση και ασφάλεια στον σχολικό χώρο. Εσένα που το απόγευμα προετοιμάζεσαι ώρες ολόκληρες, αλλά είσαι στο στόχαστρο για ελλιπής ώρες εργασίας από όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας.

Να’ ταν μονάχα αυτά…Έπονται και χειρότερα. Με την πλήρη εφαρμογή των ΝΩΠ όλες οι ξένες γλώσσες ξεδοντιάζονται και δεν υπάρχουν μασέλες για αντικατάσταση των δοντιών. Αν ο στόχος είναι ο σημερινός μαθητής και αυριανός πολίτης να είναι μονολιθικός και άβουλος, τότε ας θεωρήσουμε ότι ο στόχος επετεύχθη. Την ίδια στιγμή κάποιοι συνάδελφοι μας με την εφαρμογή των ανεξετάσεων του Ιουνίου τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Αν σκοπός είναι η διχόνοια ανάμεσα στους κλάδους με δηλώσεις του τύπου ότι «όσοι κάνουν εξεταζόμενα εργάζονται, ενώ οι υπόλοιποι κάθονται», τότε τσεκάρετε στην λίστα σας τικ. Ναι , έγινε και αυτό… από τους «νουνεχείς» στην κορυφή της οργάνωσης μας που μόνο συνδικαλιστική δεν ήταν.

Τι να πούμε για τους καθηγητές των δύο και τριών ταχυτήτων; Αυτούς που εφάπαξ και κανονική σύνταξη δεν θα δουν ούτε με τα κιάλια; Τι να πούμε για την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων και τις μελλοντικές εξετάσεις όπου τα πτυχία αυτοκαταργούνται.; Ποιος θα εξετάσει ποιον, συνάδελφοι; Ο πτυχιούχος τον άλλον πτυχιούχο; Γελάστε ελεύθερα. Όσο για τα interviews που θα γίνουν για τις θέσεις; Μειδιάτε … Τα χαμόγελα στην μπανανία δεν έχουν ΦΠΑ…ακόμα. Όσο για το περίφημο σχέδιο αξιολόγησης, τι να πω; Σηκώστε τα χέρια ψηλά. Η χαρτούρα που προνοείται, τα θολά σημεία, η προώθηση διαπροσωπικών σχέσεων και ρουσφετιού, η έλλειψη δημοκρατικότητας μέσα στους συλλόγους θα είναι πρωτοφανής… Όλα αυτά στο όνομα της προόδου και της προώθησης ενός νέου, δημοκρατικού σχολείου. Από τους νουνεχείς για μας . Με πολλήν αγάπη … από κείνους που ξέρουν καλύτερα.

Για αυτό, αύριο, συνάδελφε, την ώρα της κάλπης η λέξη «νουνεχής» θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμη. Στάσου πάνω από την κάλπη και σκέψου όλα αυτά. Μην ακούς πολύ εκείνους που σου λένε ότι θα αλλάξουν το κατεστημένο. Αυτή η φράση έχει από μόνη της περάσει στο κατεστημένο. Αύριο άκουσε μόνο εκείνους που θα σου πουν «Ξέρεις, ρε φίλε, δεν υπόσχομαι τίποτα. Θα προσπαθήσω. Μόνο αυτό. Θα προσπαθήσω.»

Νουνεχής. Μια λέξη. Τρεις συλλαβές, πολλά νοήματα.

*Καθηγήτρια Αγγλικών  

Οι νουνεχείς


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016