KESJULY18

2017-05-22 19:26:39
Αγγλικά, τελευταία και καταϊδρωμένα

Αγγλικά, τελευταία και καταϊδρωμένα


ΤΗΣ ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΣΙΕΚΚΕΡΗ*

Φανταστείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι το μάθημα των Αγγλικών είναι ένας ασθματικός καταϊδρωμένος δρομέας όπου καλείται με όλα τα στοιχεία εναντίον του, να ανέβει μόνος το βουνό των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και να φτάσει στο σημείο τερματισμού. Ή παρομοιάστε το μάθημα των Αγγλικών με ένα κατακουρεμένο κεφάλι! Γιατί κακά τα ψέματα! Τη νύφη του Νέου Ωρολογίου Προγράμματος πλήρωσε και πληρώνει το μάθημα των Αγγλικών καθώς κανένα άλλο μάθημα δεν είχε μείωση 2.5 ολόκληρων περιόδων με την εφαρμογή των Ν.Ω.Π.

Όλα αυτά τα τραγελαφικά συμβαίνουν σε μια χώρα στην οποία η Αγγλική είναι επίσημη γλώσσα και η τέλεια γνώση της θεωρείται απαραίτητο προσόν για την διεκδίκηση οποιασδήποτε θέσης εργασίας καθώς  είναι η πρώτη ομιλούμενη γλώσσα παγκοσμίως. Σχεδόν σε όλους τους τομείς τα Αγγλικά είναι ,όχι μόνο παρών, αλλά και αναγκαία για την καθημερινή μας ζωή.

Αλλά, το Υπουργείο Παιδείας κλείνοντας πεισματικά τα μάτια σε όλες αυτές τις πραγματικότητες προχώρησε μονόπλευρα στην υιοθέτηση της μείωσης του διδακτικού μας χρόνου, αγνοώντας την Ευρωπαϊκή οδηγία που λέει ότι η πρώτη ξένη γλώσσα παγκοσμίως πρέπει να διδάσκεται μέχρι το επίπεδο Β2 για όλους τους μαθητές. Με την αποκοπή των 2.5 περιόδων, το μάθημα έχει πληγεί στο επίπεδο Β1 ( intermediate)  καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη του επιπέδου Β2 για όλους τους μαθητές.

 Ο ελλιπής διδακτικός χρόνος καθιστά ανέφικτη την εκπλήρωση των μαθησιακών στόχων για την κάθε σχολική χρονιά. Πάρτε για παράδειγμα, την Γ γυμνασίου, τάξη καθόλα κρίσιμη για την διεκπαιρέωση του επιπέδου Β1 … Από τις 3.5 περιόδους ο χρόνος έχει πέσει στις 2 περιόδους κάθε βδομάδα… Αν λάβουμε υπόψη μας και όλες τις ενδοσχολικές εκδηλώσεις , τις αργίες και τις σχολικές εκδρομές ο πραγματικός διδακτικός χρόνος περιορίζεται σημαντικά. Μόνο με ταχυδακτηλουργικά κόλπα αν φτάσουμε στο επίπεδο αυτό…

Και να ήταν μόνο αυτό το πλήγμα στο μάθημα… Δυστυχώς, ο αποκλεισμός του μαθήματος σαν πρόσβαση σε διάφορα πεδία θα το φέρει σε ακόμη πιο δυσχερή θέση με την πλήρη εφαρμογή των Ν.Ω.Π στο τέλος της επόμενης σχολικής χρονιάς όταν ο αριθμός των υποψηφίων που θα παρακάθονται Παγκύπριες Εξετάσεις στο μάθημα θα μειωθεί δραματικά. Πολύ λίγοι μαθητές θα επιλέγουν ένα μάθημα που δεν θα τους ανοίγει πόρτες στο μέλλον. Αστείο ακούεται όταν μιλάμε για τα Αγγλικά.

Την ίδια στιγμή, ο εκπαιδευτικός μας ουρανός έχει γεμίσει πυροτεχνήματα που διαφημίζουν σαν οδοντόκρεμα σε χαλασμένα ήδη δόντια το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για τα Αγγλικά. Με τέτοια αποκοπή ωρών κάτι τέτοιο είναι πρακτικά ανέφικτο. Πριν προλάβουν οι της εκπαιδευσης σοφοί να πουν ότι είμαστε εναντίον του πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, τους προλαβαίνουμε με το να πούμε ότι δεν είμαστε εναντίον στην εφαρμογή πολιτικής για την απόκτηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας στο δημόσιο σχολείο. Φτάνει αυτό να γίνει με διαφάνεια και υπό τις κατάλληλες προυποθέσεις. Δεν θέλουμε οι συνάδελφοι των Αγγλικών απλά να φορτώνονται και άλλα στους ήδη καμπουριασμένους ώμους τους. Δεν θέλουμε προχειρότητες και φανφάρες… Θέλουμε επιστροφή των ωρών μας για την σωστή μάθηση της γλώσσας.

Από τελευταία και καταϊδρωμένα τα Αγγλικά πρέπει να καταστούν πρώτα και νικηφόρα ξανά για το καλό των ίδιων των μαθητών μας που έχουν δικαίωμα στη δωρεάν εκμάθηση της πρώτης ξένης γλώσσας παγκοσμίως. Τα είπαμε πολλές φορές και θα τα ξαναπούμε. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Για να παραφράσουμε τον Shakespeare, όπως κλήθηκα να κάνω σε προφορική συνομιλία μου τελευταίως, «Βetter three hours too soon, than a minute too late».

Καθηγητρια Αγγλικών 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Maria Panayiotou
Wed May 24, 2017, 11:51:56
To εκσυγχρονισμένο και αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο στην Κύπρο του τουρισμού και των υπηρεσιών έχει αναβαθμίσει τις νεκρές γλώσσες (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά) και σκότωσε τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές γλώσσες!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718