KESJULY18

2017-05-22 11:11:33
«Μην μου χαλάσετε τις Παγκύπριες!» Περί Ειδικής Αγωγής ο λόγος...

«Μην μου χαλάσετε τις Παγκύπριες!» Περί Ειδικής Αγωγής ο λόγος...


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥΓΙΟΥΡΟΥ*

Στο απρόσωπο και ανεύθυνο εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν υπάρχουν ονόματα. Οι κινούντες τα νήματα καλύπτονται πίσω από έναν ρόλο, πίσω από μία θέση, και παίρνουν με ήσυχη τη συνείδηση (και ελαφρά τη καρδία;) αποφάσεις. Και όταν ζητήσεις εξηγήσεις και ευθύνες σου λένε “Μα, εγώ δεν είμαι αρμόδιος, δεν αποφάσισα μόνος μου (ασχέτως αν αυτός τελικά υπέγραψε τη διοικητική πράξη και άρα ανέλαβε την πλήρη ευθύνη), βασίστηκα στη γνώμη των άλλων -ας πούμε των ειδικών. Γιατί συμβαίνει και αυτό. Κάποιοι είναι ειδικοί σε θέματα της επιστήμης τους (π.χ. Μαθηματικά), αλλά και σε θέματα των άλλων επιστημών (π.χ. της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας). Και καλά, τους λες, ενημερώστε με κι εμένα πού βασίσατε την απόφαση που πήρατε για το παιδί μου. Όχι, απαντούν, αυτό δεν γίνεται, ισχύει το απόρρητο! Μα, για θέματα του παιδιού μου; Δεν μπορώ να ενημερωθώ εγώ ο γονιός; Όχι, σου απαντούν, δεν δίνουμε στοιχεία στον καθένα(!).

Εγώ ο καθένας, λοιπόν, βιώνω τον παραλογισμό, όπως τον βίωσαν και άλλοι πριν από εμένα. Γιατί το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο και η κ. Υπηρεσία Εξετάσεων (είπαμε, είναι απρόσωπο το σύστημα) διακηρύσσει: “Μην μου χαλάσετε τις Παγκύπριες!”. Ακόμα κι αν αυτό συνιστά καταπάτηση των δικαιωμάτων κάποιων μαθητών! Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει παρατυπίες και παρεμβάσεις εκεί που δεν πρέπει, δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων, διασπορά λανθασμένων πληροφοριών, ελλιπή πληροφόρηση ακόμα και των ανώτερών της. Η κ. Υπηρεσία Εξετάσεων “διαφυλάσσει” τις Παγκύπριες Εξετάσεις θυσιάζοντας μαθητές της Ειδικής Αγωγής!

Γιατί αυτοί οι μαθητές, ξαφνικά, παραμονές των Παγκυπρίων Εξετάσεων, μαθαίνουν ότι τους αφαιρείται δικαίωμα που είχαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και κατά την περσινή χρονιά και ίσως και παλαιότερα... Πού είναι η δικαιοσύνη και η νομιμότητα; “Μην μου χαλάσετε τις Παγκύπριες!” Μα γι' αυτά τα παιδιά οι Παγκύπριες είναι μία φορά! Τώρα είναι η φορά τους! Πώς τους χαλάς εσύ, κ. Υπηρεσία Εξετάσεων, την προοπτική και το μέλλον; Την ψυχική ηρεμία; Πώς τους αλλάζεις βίαια τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το ΥΠΠ τους έδωσε το δικαίωμα να εξετάζονται τα προηγούμενα χρόνια, χορηγώντας τους με συμπληρωματικό τυπολόγιο μαθηματικών; Φταίνε αυτά τα παιδιά επειδή εσύ, κ. Υπηρεσία Εξετάσεων, δεν ενήργησες έγκαιρα, από το 2013 που αντιμετώπισες παρόμοια περίπτωση, ή έστω από τον Οκτώβριο 2016 που σου ζήτησαν να ρυθμίσεις το θέμα; Φταίνε αυτά τα παιδιά, επειδή εσύ δεν έλαβες τα κατάλληλα μέτρα, δεν κίνησες όλους τους μηχανισμούς, ώστε να είσαι και τυπικά και ουσιαστικά έτοιμη; Φταίνε αυτά, εν ολίγοις, επειδή εσύ δεν έκανες σωστά τη δουλειά σου;

Οι ειδικοί των μαθηματικών στους οποίους βασίστηκες, κ. Υπηρεσία Εξετάσεων, έκριναν ότι ο τάδε τύπος δεν μπορεί να δοθεί επειδή “προδιαγράφει την απάντηση”. Να όμως που ο τύπος αυτός δίνεται στις εξετάσεις μαθηματικών GCE! Υπάρχει στο επίσημο τυπολόγιό τους! Για τα GCE δεν προδιαγράφει την απάντηση, ενώ για τις Παγκύπριες την προδιαγράφει; Πόσο “ειδικοί” είναι, τελικά, οι ειδικοί;

Στο απρόσωπο και ανεύθυνο εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν υπάρχουν ονόματα. Υπάρχουν ρόλοι που δεν επιθυμούν καμιά αλλαγή, καμιά πρόοδο. Υπάρχουν ρόλοι που απολαμβάνουν την καρέκλα και την εξουσία τους. Ο Υπουργός κάνει πολύ ωραίες δηλώσεις για την Ειδική Αγωγή και για το όραμά του για την παιδεία, οι ρόλοι αυτοβαφτίζονται ευαίσθητοι σε θέματα Ειδικής Αγωγής, αρωγοί των μαθητών, αλλά ταυτόχρονα διαμηνύουν “Μην μου χαλάσετε τις Παγκύπριες!” Η υποκρισία και η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο! Εύηχες διακηρύξεις, λόγια, λόγια... Τη στιγμή που άλλα εκπαιδευτικά συστήματα έχουν προχωρήσει έμπρακτα σε ριζοσπαστικές λύσεις, αυτοί αυτο-εγκλωβίζονται στην πεπατημένη και στη σιγουριά που τους παρέχει. Και προ πάντων “Μην μου χαλάσετε τις Παγκύπριες!”

Δεν είμαστε κατά της νομιμότητας, κ. Υπηρεσία Εξετάσεων, αλλά την απαιτούμε εξίσου από όλους και για όλους! Η επιλεκτική νομιμότητα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη!

*Ειδικός Νευρολόγος


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016