KESJULY18

2017-05-21 19:30:03
Εκλογές ΟΕΛΜΕΚ 2017: Η επόμενη μέρα…

Εκλογές ΟΕΛΜΕΚ 2017: Η επόμενη μέρα…


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ* 

Χωρίς αμφιβολία, η ιστορία της ΟΕΛΜΕΚ είναι βαριά και συνυφασμένη, πρωτίστως, με την πορεία των εθνικών, των κοινωνικών και ασφαλώς των εκπαιδευτικών ζητημάτων της Κύπρουεδώ και δεκαετίες. Από εκείνη την 29η Νοεμβρίου 1953, μέρα της Ιδρυτικής της Συνέλευσης, μέχρι και σήμερα, έχουν περάσει εξήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια και δυστυχώς, είναι με λύπη που διαπιστώνει κάθε αντικειμενικός παρατηρητής, ότι η ΟΕΛΜΕΚ σταδιακά απαξιώνεται ολοένα και περισσότεροστα μάτια των ίδιων των παιδιών της, αλλά και στα μάτια της κοινωνίας. Είναι εκατοντάδες οι συνάδελφοι που τα τελευταία χρόνια έχουν διαγραφεί ή αποστασιοποιηθεί, με διάφορους τρόπους, από την ΟΕΛΜΕΚ. Αυτό το φαινόμενο είναι ασφαλώς πολυπαραγοντικής αιτιολογίας και σίγουρα δεθα μπορούσε να αναλυθεί στο πλαίσιο αυτού του άρθρου.

Ωστόσο, οι επικείμενες εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ, στις 25 Μαΐου 2017, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα. Ένα ξεκίνημα, που θα δώσει ξανά  προοπτική και ελπίδα τόσο στα μέλη της, όσο και στο δημόσιο σχολείο, το τόσο ταλαιπωρημένο.

Το νέο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ θα βρει μπροστά του, από την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας του, μεγάλα και καυτά ζητήματα, και από αυτά θα κριθεί, αν τελικά μπορεί να αφήσει πίσω τον κακό εαυτό του ή αν συνεχίσει ακάθεκτο την πεπατημένη προς την πλήρη απαξίωση και την καταβαράθρωση. Το προτεινόμενο από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού νέο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, η έκθεση του εμπειρογνώμονα για περικοπές στον μη διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών, οι εξελίξεις σε σχέση με το νέο σύστημα διορισίμων, τα δικαιολογημένα αιτήματα των νεοεισερχομένων συναδέλφων στην Εκπαίδευση, των παιδιών ενός κατώτερου Θεού, για να θυμηθούμε και τον Μέντοφ, η αξιολόγηση της νέας δομής του Λυκείου και του Ωρολογίου Προγράμματος, το νέο κρατικό μισθολόγιο και οι επί χρόνια αποκοπές στους μισθούς και στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των συναδέλφων, τα τρωτά των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων είναι μόνο μερικά από αυτά τα φλέγοντα ζητήματα, που θα κληθεί να διαχειριστεί το νέο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ.

Η επόμενη,λοιπόν,μέρα χρειάζεται την ΟΕΛΜΕΚ ισχυρή. Χρειάζεται μιανΟΕΛΜΕΚ με διαφορετική κουλτούρα από αυτήν που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε αυτούς που κρατούσαν τα ηνία της Οργάνωσης. Και αυτό χωρίς καμιά διάθεση μηδενισμού, γιατί ασφαλώς μέσα στα χρόνια που προηγήθηκαν έγιναν και πράγματα τα οποία ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτές όμως οι αναλαμπές επιτεύχθηκαν ΜΟΝΟ όσες φορές οι κρυφές ατζέντες και η έπαρση της εξουσίας παραχωρούσε τη θέση της στη νηφαλιότητα, τη σύνεση, τον ορθολογισμό, την ειλικρίνεια και εν τέλει τη σύνθεση. 

Αυτοί, λοιπόν, που θα κληθούν να υπηρετήσουν την ΟΕΛΜΕΚ από τις 26 του Μάη και για τα επόμενα τρία χρόνια, ας έχουν υπόψη τους ότι για την αναστροφή του κλίματος, θα πρέπει απαραιτήτως, κατά την άποψή μου: 

  1. Να προχωρήσουν τάχιστα στον εκσυγχρονισμό του καταστατικού της ΟΕΛΜΕΚ με στόχο αυτή να καταστεί πιο ευέλικτη, πιο λειτουργική, πιο συμμετοχική, πιο αποτελεσματική και ασφαλώς πιοδημοκρατική.
  2. Να επιδιώξουν την επανασύνδεση με τα μέλη τηςΟΕΛΜΕΚ (υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτευχθεί αυτό), ώστε αυτά να αισθανθούν την Οργάνωση δίπλα τους.
  3. Να αξιοποιήσουν τους σπουδαίους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει αυτή η Οργάνωση(διοικητικό προσωπικό και απλούς καθηγητές) στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων θέσεων για σειρά ζητημάτων.
  4. Να αναπτύξουν πολυδιάστατη κοινωνική, πνευματική, συνδικαλιστική και εκπαιδευτική δράση τόσο εντός Κύπρου (συμμαχίες/συνεργασίες με άλλες Οργανώσεις, Θεσμούς και Κοινωνικούς Φορείς), αλλά και εκτός Κύπρου, στο πλαίσιο της ETUCE και όχι μόνο.
  5. Να θέσουν στο περιθώριο τον «κυβερνητικό» συνδικαλισμό. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, αν οι εκπαιδευτικοί καλούνταν, με βάση σχετική καταστατική πρόνοια,σε δημοψηφίσματα,προκειμένου να αποφασίζουν οι ίδιοι για κεφαλαιώδη εκπαιδευτικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα.Αυτό το μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας θα μπορούσε να απαλλάξει την ΟΕΛΜΕΚ από αχρείαστες συγκρούσεις και εντάσεις σε επίπεδο Γραμματείας, Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και Παγκύπριας Γενικής Συνδιάσκεψης. Ας θυμηθούμε τι βίωσε η ΟΕΛΜΕΚ την τελευταία τριετία σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν στη νέα δομή του Λυκείου, το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, τις εξετάσεις στα τετράμηνα, τους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των σχολείωνκαι τι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
  6. Να σφυρηλατήσουν την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΟΕΛΜΕΚ, γιατί το «διαίρει και βασίλευε», που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια από την εργοδοσία, δημιούργησε ομάδες συναδέλφων, ακόμα και Συνδέσμων, με διαφορετικά και αντικρουόμενα συμφέροντα. Αυτή η κατάσταση απειλεί καταφανέστατα πλέον την ίδια τη συνοχή της ΟΕΛΜΕΚ και δυναμιτίζει το μέλλον της.

Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα βρει,τουλάχιστον, μια ισχυρή πλειοψηφία έτοιμη και αποφασισμένη να ριχτεί στη δύσκολη προσπάθεια για αλλαγή. Μια ισχυρή πλειοψηφία που στη βάση θέσεων και αρχών, και όχι στη λογική του διαμοιρασμού της εξουσίας, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα αφενός των μελών της και αφετέρου του δημόσιου σχολείου. Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο; Όλα τα πράγματα είναι έτοιμα, αν το μυαλό μας είναι έτοιμο, λέει ο Σαίξπηρ. Ιδού η πρόσκληση – πρόκληση…

*Φιλόλογος


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718