KESJULY18

2017-05-21 17:01:33
Η Πεμπτουσία της Παιδείας

Η Πεμπτουσία της Παιδείας


ΤΗΣ ΝΑΣΙΑΣ ΤΟΦΗ*

Παρακολουθώντας ένα από τα πολλά ομολογουμένως βιντεάκια που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας, τα ερωτήματα που προκύπτουν από όποια μεριά και να το δεις, γονιού ή εκπαιδευτικού,  είναι σίγουρα πολλά. Αν μάλιστα το έβλεπαν και οι μαθητές μας δεν ξέρω τι θα κάναμε για να τους πείσουμε πως το δικό μας σύστημα είναι ορθότερο. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα;

Οι Φινλανδοί τόλμησαν ριζοσπαστικές αλλαγές τόσο στα αναλυτικά τους προγράμματα, όσο και στην σχολική καθημερινότητα των παιδιών. Μηδενική κατ’ οίκον εργασία. 20 ώρες την εβδομάδα μέγιστος σχολικός χρόνος και κατ΄ επέκταση η μικρότερη σε διάρκεια σχολική χρονιά στον δυτικό κόσμο. Και τι διδάσκουν; Πότε προλαβαίνουν να καλύψουν την ύλη σε Γλώσσα, Μαθηματικά, Επιστήμη, Ιστορία, Γεωγραφία, Αγωγή… Η απάντηση απλή. Προτεραιότητα της σχολικής μονάδας είναι τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα. Και όχι με τη γενική έννοια του όρου όπως  έχουμε συνηθίσει να τη διαβάζουμε σε υπό έμφαση στόχους και μηνύματα, αλλά με την καθημερινή έννοια όπως τα ίδια τα παιδιά την αντιλαμβάνονται.

Άπλετος χρόνος για παιχνίδι. Ναι, τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να παίξουν, να κοινωνικοποιηθούν και να αλληλεπιδράσουν.  Να διαφωνήσουν, να συζητήσουν, να κατανοήσουν, να σεβαστούν. Όχι μέσα από σενάρια κάποιων φυλλαδίων που λύνονται στην τάξη αλλά μέσα από το παιχνίδι και την πληθώρα δραστηριοτήτων που γίνονται εκτός της σχολικής αίθουσας. Οι αρχιτέκτονες όταν πρόκειται να κτιστεί ή να ανακαινιστεί ένα σχολείο, το επισκέπτονται και συζητούν με τους μαθητές για το πώς οι ίδιοι θα ήθελαν να μοιάζει το σχολείο τους, τι παιχνίδια θα ήθελαν να έχει και τα λαμβάνουν υπόψη. Δυστυχώς στην Κύπρο πνιγήκαμε στο τσιμέντο, την αχρωμία και τη ψυχρότητα των νέων κτιρίων ξοδεύοντας άλλα τόσα για μπογιατίσουμε τοίχους και να «ζεστάνουμε» τους σχολικούς χώρους.

Άδικη η σύγκριση ίσως πουν κάποιοι. Το να συγκρίνεις στεγνά δύο εκπαιδευτικά συστήματα χωρίς να λαμβάνεις υπόψη πολλούς παράγοντες, οι οποίοι πιθανόν να επηρεάζουν δραστικά  τα αποτελέσματα, δεν είναι αντικειμενικό. Κι όμως κάτι πρέπει να γίνει. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Είναι γενικώς αποδεκτό πως το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο στελεχώνει την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο, είναι πλήρως καταρτισμένο και ικανό να ανταποκριθεί στο έργο του. Άρα;   Νέα Αναλυτικά δοκιμάσαμε και δοκιμάζουμε. Νέα διδακτικά εγχειρίδια γράψαμε και γράφουμε. Επομένως;  Μήπως κάπου χάσαμε την ουσία; Μήπως κάπου στο δρόμο ξεχάσαμε τι είναι πραγματικά σημαντικό; Μήπως τελικά η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι η προτεραιότητά τους είναι η ευτυχία των παιδιών; Γιατί αν δεν είναι χαρούμενα πως θα αγαπήσουν το σχολείο και να μάθουν; Αν δεν είναι χορτάτο το σώμα από παιχνίδι και ξεκούραστο το μυαλό πώς να συγκεντρωθεί στο μάθημα; Αν δεν μάθεις να αλληλεπιδράς, να συζητάς και να σέβεσαι πώς θα μάθεις να ζεις αρμονικά με τους άλλους; Το σχολείο είναι μια μικροκοινωνία, η οποία καλείται να εφοδιάσει τα παιδιά με εκείνες τις δεξιότητες που θα χρειαστούν αργότερα. Σε αυτό εστιάζει το φιλανδικό σύστημα επιτυγχάνοντας όχι μόνο τους ανθρωπιστικούς του στόχους αλλά συνάμα και τους εκπαιδευτικούς. 

Εδώ Κύπρος. Πολλά χρειάζονται να αλλάξουν. Οι γνώσεις τις οποίες μεταφέρουμε στα παιδιά δεν αξίζουνε αν δεν υπάρχει η ανάλογη παιδεία. Και οι γνώσεις δεν είναι το παν. Ας επιστρέψουμε λοιπόν στα βασικά. Αυτό άλλωστε δεν έκαναν οι Φιλανδοί; Αν θέλουμε να δούμε αλλαγές τόσο στο μαθησιακό τομέα αλλά και στη κουλτούρα των παιδιών μας πρέπει να επιστρέψουμε στα βασικά. Στην πραγματική ευτυχία των παιδιών και ενός εκπαιδευτικού συστήματος που σέβεται το γεγονός ότι ακόμα είναι παιδιά. Και φυσικά ας μην είμαστε επιπόλαιοι, δεν είναι μόνο αυτά. Είναι όμως η αρχή. Μια αρχή που επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο για το καλό των παιδιών. Εδώ στην Κύπρο και όχι μόνο εκεί.

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης

Μέλος Γραμματείας ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016