KESJULY18

2017-05-21 13:04:17
Αν θέλουμε άλλη ΠΟΕΔ, αυτή τη φορά κάνουμε τη διαφορά

Αν θέλουμε άλλη ΠΟΕΔ, αυτή τη φορά κάνουμε τη διαφορά


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Το ότι η οικονομική κρίση και οι Λόγοι που δημιουργεί οριοθετούν και διαμορφώνουν τη συνδικαλιστική κρίση είναι αυταπόδεικτο γεγονός. Την ίδια ώρα, όμως, ο Λόγος που δομείται από την ΠΟΕΔ δεν έχει αλλάξει καθόλου, απλά αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία. Παρά τους «ψευδοαμυντορικούςχαμαιλεοντισμούς» του τελευταίου χρονικού διαστήματος και στο ότι έχουμε μετατραπεί όλοι σε «επαναστάτες» λόγω εκλογών, η εικόνα της ΠΟΕΔ δυστυχώς δεν έχει αλλάξει. Την 31η Μαΐου είμαι βέβαιος ότι η ΠΟΕΔ θα επανέλθει στην προηγούμενη της κατάσταση, σε μια κατάσταση  «συντηρητικού» συνδικαλισμού, και απάθειας, με φρασεολογία όπως: «όχι τυμπανοκρουσίες και συνθήματα», «υπευθυνότητα», «όχι στον λαϊκισμό», «όχι στα κούφια λόγια», που απλά ενισχύει και αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία και γίνεται συνεργός στις μεθοδεύσεις της για υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και αδρανοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Όταν για παράδειγμα στις 15/09/2016, 29/09/2016, 13/10/2016 και 3/11/2016 προτείνειςεπανειλημμένα στο ΔΣ της ΠΟΕΔ δυναμικά μέτρα αντίδρασης με κλιμάκωση και αυτά με τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ καταλήγουν σε σπασμωδικές κινήσεις, χάδι προς την εργοδοτική πλευράμε αβάσιμες δικαιολογίες, τότε όχι μόνο δεν μπορείς να πείσεις για τα αιτήματά σου, αλλά ταυτόχρονα οδηγείς την ΠΟΕΔ σε μια επικίνδυνη πορεία με βέβαιη την προοπτική αδρανοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν μπορείς να είσαι επαναστάτης στα λόγια και απαθής συνδικαλιστής στις πράξεις… Δεν είναι θέμα αν αντιδράς με μονόωρες στάσεις ή με απλές πορείες έξω από τη Βουλή. Είναι ΠΩΣ αντιδράς. Δυστυχώς, με τον τρόπο που λειτουργεί και συνδικαλίζεται η ΠΟΕΔ, βοηθά το Υπουργείο να ασκεί την εξουσία με συναινετικά μέσα και αντί να εξαναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα αντίθετα με το συνδικαλιστικό μας συμφέρον, πειθόμαστε και τα κάνουμε με τη θέλησή μας.

Η τραγική αυτή αδράνεια της ΠΟΕΔ οδηγεί τους εκπαιδευτικούς στο να εμπεδώσουν μια «κουλτούρα του δικού μου», η οποία σε συνάφεια με μια επικοινωνιακά λανθασμένη στρατηγική ευνοείτην αδρανοποίηση των κοινωνικών αντανακλαστικών και δημιουργεί στον διδασκαλικό κόσμο, αυτό που οι MartinSeligman&StevenMaier ονόμασαν αβοηθησία. Ο διδασκαλικός κόσμος μπήκε σε μια κατάσταση αδράνειας μετά από τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές καταστάσεις που βιώνει, από τις οποίες νιώθει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει και ότι οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε συλλογικό δε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Ο διδασκαλικός κόσμος χωρίστηκε σε διάφορες ομάδες εκπαιδευτικών (μόνιμοι, συμβασιούχοι, αντικαταστάτες, μουσικοί κλπ.) με την καθεμιά να προβάλει τα δικά της «θέλω», κάτι που οδηγεί στην εύκολη διαχείριση από την εξουσία.

Επομένως, θεωρώ επιτακτική την ανάγκη για αποδόμηση των συναισθημάτων φόβου και αβοηθησίας που μας καλλιεργούν και αναπαράγει η ΠΟΕΔ με τη λανθασμένη συνδικαλιστική της πρακτική, προτάσσοντας το πρότυπο μιας διαφορετικής ΠΟΕΔ. Μιας ΠΟΕΔ με ξεκάθαρους διεκδικητικούς στόχους που θα αφουγκράζεται τις απαιτήσεις και τις ανάγκες ΟΛΩΝ των μελών της. Μιας ΠΟΕΔ που δε θα αναλώνεται στο ΤΙ διεκδικούμε, αλλά στο ΠΩΣ.

Κλείνοντας, μέσα από την παράφραση των στίχων του γερμανού πάστορα MartinNiemöller – όχι του BertoltBrecht όπως πολλοί πιστεύουν – στέκομαι στο γεγονός ότι ως ΠΟΕΔ δε δράσαμε σωστά όταν ήρθαν για τους αντικαταστάτες με τα δεκάμηνα συμβόλαια, διότι οι περισσότεροι από εμάς δεν ήμασταν αντικαταστάτες. Δε διαμαρτυρηθήκαμε σωστά όταν ήρθαν για τους συμβασιούχους, διότι οι περισσότεροι από εμάς δεν ήμασταν συμβασιούχοι. Όταν θα έρθουν για εμάς, δε θα υπάρχει πια κανείς να αντισταθεί μαζί μας…

* Υποψήφιος Γενικός Αντιπρόσωπος Προοδευτικής – Συνεργαζόμενοι Επαρχιακού Γραφείου Λάρνακας


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718