KESJULY18

2017-05-20 18:48:53
Συμμετέχουμε, για την ΠΟΕΔ που θέλουμε!

Συμμετέχουμε, για την ΠΟΕΔ που θέλουμε!


ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Σε  κάθε εκλογική αναμέτρηση, εμφανίζεται μια μερίδα ψηφοφόρων, αυξανόμενη όσο περνούν τα χρόνια, που εκφράζεται απαξιωτικά για τους θεσμούς, τους υποψηφίους, την πολιτική γενικότερα. Είναι η ίδια κατηγορία ανθρώπων που επιδίδονται συχνά στην έκφραση ισοπεδωτικών μοιρολατρικών τοποθετήσεων του τύπου "όλοι είναι ίδιοι", "τι θα αλλάξει", "ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει, ανεξάρτητα του ποιος εκλέγεται" και άλλων παρόμοιων.

Αυτό το χαρακτηριστικό δεν απουσιάζει ακόμα και από μικρότερης κλίμακας εκλογικές αναμετρήσεις, όπως τις προσεχείς για εμάς τους εκπαιδευτικούς Δημοτικής Εκπαίδευσης, κατά τις οποίες καλούμαστε να αναδείξουμε τους εκπροσώπους μας στα συλλογικά όργανα της οργάνωσής μας, της ΠΟΕΔ.

Υπάρχουν, αναμφίβολα, δεδομένα στον εργασιακό μας χώρο που μας κάνουν να αισθανόμαστε απογοήτευση, με πρώτιστο και πιο σημαντικό, τηδύσκολη, σε πολλά επίπεδα, καθημερινότητα των σχολείων μας, την οποία ως ζογκλέρ καλούμαστε να διαχειριστούμε και συχνά νιώθοντας εντελώς μόνοι. Υπάρχουν συνάδελφοι ανάμεσά μας που διακατέχονται από έντονη ανησυχία για το επαγγελματικό τους μέλλον. Υπάρχουν τόσα και τόσα που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν.

Για αυτούς και τόσους άλλους λόγους, εκείνο που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι μια ενδυναμωμένη ΠΟΕΔ. Γιατί, επί της ουσίας, η οργάνωσή μας είναι εκείνη η οποία καλείται να διαχειριστεί οτιδήποτε αφορά εμάς, με στόχο τη βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών, αλλά και τη συνεπακόλουθη βελτίωση της καθημερινότητας των σχολείων μας και της εκπαίδευσης, και παράλληλα τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού και της εικόνας μας στην κοινωνία. Όλα αυτά καλείται να τα διαχειριστεί με σοβαρότητα, με αποτελεσματικές διεργασίες, με υπευθυνότητα και ρεαλιστική αντίληψη. Στο ποια ΠΟΕΔ θα έχουμε, ευθύνη δε φέρει κανένας άλλος παρά μόνο εμείς.

Η απαξίωση της πολιτικής, η αποχή από εκλογικές διαδικασίες, η λογική του "όλοι είναι ίδιοι", οδήγησε τον τόπο μας κατά καιρούς σε μεγάλες περιπέτειες. Από αντίστοιχες περιπέτειες δε γλίτωσε ούτε η ΠΟΕΔ, με αποφάσεις πρόσκαιρων συμμαχιών, οι οποίες επέφεραν πλήγμα στην εικόνα του κλάδου και κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σε σχέση με οποιαδήποτε αιτήματα.

Έχει, λοιπόν, σημασία ποιοι εκλέγονται. Και αν, για ό,τι μας ενοχλεί, περιορίζουμε την αντίδρασή μας στα πλαίσια συζητήσεων με συναδέλφους, κρατούμε την αντίδρασή μας μακριά από τους πραγματικούς αποδέκτες. Στις δημοκρατίες, η πιο αποτελεσματική αντίδραση είναι η ψήφος. Μ' αυτήν μπορείς να επιβραβεύσεις, να απαξιώσεις, να καταδικάσεις. Με την αποχή αφήνεις απλώς τους άλλους ν' αποφασίζουν για σένα. Κάπως έτσι, οι λίγοι γίνονται πλειοψηφία.

Μιλώντας ειδικά για την ΠΟΕΔ, ως παιδί εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν την εκπαίδευση σε δύσκολες περιόδους, έμαθα να την αντιμετωπίζω με απόλυτο σεβασμό. Γιατί, πολλά από όσα σήμερα θεωρούμε αυτονόητα, ήταν εξ' ολοκλήρου δικά της επιτεύγματα. Γιατί, με τα πάνω της και τα κάτω της, η ύπαρξή της ήταν και είναι καθοριστική, τόσο για εμάς τους εκπαιδευτικούς ως επαγγελματικός κλάδος, όσο και για την παιδεία του τόπου.

Στις 30 Μαΐου, λοιπόν, συμμετέχουμε. Δεν αφήνουμε τη σιωπή των πολλών να δώσει βήμα στη φωνή των λίγων. Συμμετέχουμε, για την ΠΟΕΔ μας. Για εμάς, για τα παιδιά, για τον τόπο μας.

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης

Μέλος Γραμματείας ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Δρ Ανδρέας Κασουλίδης
Sat May 20, 2017, 19:52:20
Ένα από τα πιο ποιοτικά άρθρα που έχω διαβάσει την τελευταία περίοδο. "Στο ποια ΠΟΕΔ θα έχουμε ευθύνη δε φέρει κανένας άλλος παρά μόνο εμείς ". Χαίρομαι που έχουμε κ αυτούς τους υποψήφιους όπως η Νατάσα. Έχουμε, λοιπόν, επιλογές ...

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718