KESJULY18

2017-05-20 16:27:14
ΝΣΔΕ… Αναβολή… Τι δέον γενέσθαι;…

ΝΣΔΕ… Αναβολή… Τι δέον γενέσθαι;…


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ*

Η εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμού στην Εκπαίδευση μπαίνει σε μια νέα φάση, ενδεχομένως παρενθετική, πλην όμως κρίσιμη. Λήφθηκε απόφαση από την Ολομέλεια της Βουλής όπως η συζήτηση για την τροποποίηση του Νόμου για το ΝΣΔΕ και την ψήφιση των κανονισμών για τη διεξαγωγή των εξετάσεων αναβληθεί για δύο εβδομάδες.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα ο ίδιος ο ΥΠΠ ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας στις 18/5/2017 ως στάδια εφαρμογής του ΝΣΔΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, εντός των επόμενων 15 ημερών επιβάλλονται οι πιο κάτω ενέργειες:

  1. Άμεση ανάκληση από πλευράς του Υπουργού Παιδείας της προσβλητικής αναφοράς για τους μη μόνιμους εκπαιδευτικούς ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας στις 18/5/2017. Δεν επιτρέπεται σε αξιωματούχους της Πολιτείας να αναφέρονται σε λειτουργούς που υπηρετούν την Εκπαίδευση τόσα χρόνια, μάλιστα σε ένα πλέγμα αβεβαιότητας, και να τους χαρακτηρίζουν ως «απλά περαστικούς έξω από το σχολείο».
  2. Επίσημη δήλωση για την ημερομηνία ανακοίνωσης των μονιμοποιήσεων, που θα ολοκληρώσουν τον κύκλο των 700 μονιμοποιήσεων, που δόθηκαν ως υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε όσους υπηρετούσαν χρόνια στη θέση του Συμβασιούχου, προς υλοποίηση της διαβεβαίωσης του Υπουργού Παιδείας πριν από την ψήφιση του Νόμου για το ΝΣΔΕ στις 9/7/2017.
  3. Να ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία και να παρουσιάσει άμεσα την απάντηση στις επιστολές 300 και πλέον αντικαταστατών για αναγνώριση του δικαιώματος στο καθεστώς αορίστου χρόνου, που εκκρεμούν εδώ από τις 27 Ιανουαρίου 2017!
  4. Οριστικοποίηση και ανακοίνωσή τους μέχρι τις 31Μαΐου 2017 των αναγκών σε εκπαιδευτικούς για τη σχολική χρονιά 2017 – 2018, αναλυτικά για κάθε Βαθμίδα και για κάθε Κλάδο.
  5. Η πιο πάνω ανακοίνωση επιβάλλεται να συνοδεύεται και με συγκεκριμενοποίηση του καθεστώτος διορισμού των συναδέλφων που θα καλύψουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς και θα υπερβαίνουν τον αριθμό που προνοεί ο προϋπολογισμός του 2017, εφόσον ο ΥΠΠ δεσμεύθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο πως δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο του αναπληρωτικού διορισμού (δεκάμηνα συμβόλαια). Οι οποιεσδήποτε παρασκηνιακές η όχι μεθοδεύσεις του περασμένου καλοκαιριού πρέπει να μην έχουν συνέχεια μέσα από επίσημη ακύρωσή τους.
  6. Στο διάστημα που μεσολαβεί το ΥΠΠ οφείλει να φέρει ξεκάθαρη νομική θέση για το κατά πόσο δικαιολογείται η πολιτική πρόθεση για περιοριστικό χρονοδιάγραμμα ισχύος του καθεστώτος αορίστου χρόνου για εκπαιδευτικούς. Σαφής θέση, φυσικά, της ΠΟΕΔ, βασισμένη σε νομικά επιχειρήματα, είναι πως δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
  7. Ταυτόχρονα θα πρέπει το ΥΠΠ, η Νομική Υπηρεσία, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και η ΕΕΥ να παρουσιάσουν γραπτώς όλες εκείνες τις περιπτώσεις που στο Δημόσια καλύφθηκαν με το καθεστώς αορίστου χρόνου.
  8. Πρέπει επίσης, επιτέλους, αυτό που ζητείται εδώ και καιρό, να δοθούν γραπτώς από ΥΠΠ και ΕΕΥ οι αναμενόμενες αφυπηρετήσεις κατά Βαθμίδα και κατά Κλάδο στη Δημόσια Εκπαίδευση.
  9. Τα πιο πάνω βήματα οδηγούν στο 9ο βήμα: Με ξεκάθαρο πλέον ορίζοντα πριν καν ξεκινήσουν οι διαδικασίες εφαρμογής του Νόμου του 2015 για το ΝΣΔΕ, πριν το τέλος του Αυγούστου του 2017, θα πρέπει να προσφερθεί σε όσους θα το δικαιούνται το καθεστώς του αορίστου χρόνου. Μόνο έτσι πολιτικά, ηθικά και νομικά η Αρμόδια Αρχή δεν θα είναι εκτεθειμένη τόσο στην κοινωνία και στους εργαζόμενους όσο και στην ίδια την Πολιτεία.

Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο, μετά το κλίμα που διαμορφώθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στις 18/5/2017 από τις μη ικανοποιητικές απαντήσεις από πλευράς ΥΠΠ και Νομικής Υπηρεσίας να υπάρξει πλειοψηφική υποστήριξη της τροπολογίας που θα τεθεί στην Ολομέλεια για αναστολή εφαρμογής του Νόμου του 2015 για το ΝΣΔΕ για ένα τουλάχιστον χρόνο, όπως επίσης και για άλλες τροπολογίες.

*Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ

Μέλος Γραμματείας ΑΚίΔΑ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016