KESJULY18

2017-05-19 12:29:07
Γιατί επιλέγω να ψηφίσω Νέα Κίνηση Καθηγητών

Γιατί επιλέγω να ψηφίσω Νέα Κίνηση Καθηγητών


ΤΟΥ ΘΕΜΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ* 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών εύχεται ολόψυχα υγεία σε σας και την οικογένειά σας. Πέντε μέρες μας απομένουν για τις εκλογές (25/05/2017) και η παρουσία όλων είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία και επιβεβλημένη. Η Ν. Κίνηση προσβλέπει σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα – μια σύγχρονη εκπαιδευτική ιδεολογία, έτσι που το δημόσιο σχολείο να σταματήσει να αποτελεί το μέσο διατήρησης του υφιστάμενου status quo των κοινωνικών, πολιτικών και εκπαιδευτικών δομών.

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών προσβλέπει κύρια στους απλούς καθηγητές, και θέλει να πιστεύει και να οραματίζεται ένα σχολείο που θα εκφράζει την άποψη ότι η εκπαίδευση είναι το μέσο για την προετοιμασία του μαθητή (αυριανού πολίτη) για τη ζωή, σε μια κοινωνία με τον πολιτισμό, με το περιβάλλον, με την ιστορία, με την επιστήμη, με την τέχνη και με την τεχνολογία. Με τη δημιουργία νεών μοτίβων συμπεριφοράς και στάσεων, με έμφαση στην πρακτική και κοινωνική γνώση, με έμφαση στις ομαδικές εργασίες, τη συνεργατική μάθηση, τον σχεδιασμό, την έρευνα, την ανάπτυξη ιδεών και την επίλυση προβλημάτων δια μέσου project.

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο, το οποίο θα δίνει έμφαση στις δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τόσο στην οργάνωση όσο και στη διεξαγωγή των διαδικασιών διδασκαλίας και μάθησης.

Θεωρούμε ότι, για να επιτευχθούν όλα αυτά, είναι αναγκαιότητα η μαζική συσπείρωση των εκπαιδευτικών, με ψήφο στην Ν.Κ.Κ. Αυτό σημαίνει ψήφο στο συνδικαλιστικό ήθος, το οποίο αναγνωρίζει και απαντά στην ευαισθησία και τη σύνθεση των σχέσεων ανάμεσα στους καθηγητές – μαθητές – γονείς, αλλά και ανάμεσα στον άνθρωπο. Γενικά σ’ ένα περιβάλλον που δεν είναι μόνο φυσικό αλλά και ανθρωπογενές (πολιτιστικό, κοινωνικό, τεχνολογικό, κλπ).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ενεργός συμμετοχή στα κοινά είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία και επιβεβλημένη. Η δημιουργία και ύπαρξη των κινήσεων είναι δημοκρατία και δεν πρέπει να φοβίζει ή να ανησυχεί κανένα. Η απουσία και η αδιαφορία που χαρακτηρίζει κάποιους εκπαιδευτικούς δεν προσφέρεται στις δύσκολες στιγμές που περνά το δημόσιο σχολείο. Η μη συμμετοχή, η μη συσπείρωση, η εσωστρέφεια, η απογοήτευση και η απομόνωση δίνουν άλλοθι για παραμονή στα κέντρα αποφάσεων αυτών που πρόσκεινται σε κόμματα που ευθύνονται για την καταστροφή του τόπου μας.

Είναι ακριβώς, στο πλαίσιο αυτό, που στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχουν λεχθεί πολλά. Κάποιοι με τη βιομηχανία ψεύδους και παραπληροφόρησης που έστησαν, προβαίνουν σε προσωπικές επιθέσεις και παραγνωρίζουν το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η ΟΕΛΜΕΚ σε μια περίοδο κρίσης, τάζοντας λαγούς και πετραχείλια.

Εμείς δεν κρατάμε κακία σε κανένα, ούτε για τις προσωπικές επιθέσεις, ούτε για τα ψεύδη. Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε επιτελέσει ένα σημαντικό έργο. Λάθη σίγουρα έγιναν, προβλήματα υπάρχουν, ειδικά με το ΝΩΠ.

Δέσμευσή μας είναι να αγωνιστούμε, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Η κριτική είναι καλοδεχούμενη. Όχι, όμως, από ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια ήταν απλώς θεατές και το μόνο που έκαναν ήταν στείρα κριτική!

Το έργο που έχει επιτελεσθεί είναι σημαντικό. Στην πορεία, με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις, θα αποδώσει ακόμη περισσότερους καρπούς. Δεν θα το απαριθμήσουμε, γιατί το αναφέραμε σε πολλές άλλες ανακοινώσεις μας.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, καλούμε όλες τις κινήσεις να αφήσουν τις μικροπαραταξιακές και άλλες σκοπιμότητες και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεργαστούμε, να ενωθούμε όλοι για το καλό των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.

Όλοι μαζί για μια ΟΕΛΜΕΚ δυνατή, διεκδικητική, μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις.

Εμείς, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, φεύγουμε κάποια στιγμή. Όμως, η ΟΕΛΜΕΚ είναι εκεί, για να υπερασπίζεται τα δίκαια όλων.

Το να παραγνωρίζουμε ή να μηδενίζουμε το έργο οποιουδήποτε, το μόνο που πλήττουμε είναι το συμφέρον του εκπαιδευτικού και του δημόσιου σχολείου.

Ως Ν. Κίνηση αφήνουμε κατά μέρος τις πίκρες και προχωράμε μπροστά. Και ακριβώς αυτή είναι η έκκλησή μας προς όλες τις κινήσεις. Όλοι μαζί για μια δυνατή και διεκδικητική ΟΕΛΜΕΚ.

Αυτό είναι που χρειαζόμαστε σήμερα.   

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών είναι η μόνη ανεξάρτητη, ακομμάτιστη, αυτόνομη και πολυσυλλεκτική κίνηση. Οι αποφάσεις της χαρακτηρίζονται από συλλογικότητα, διαφάνεια και πάνω από όλα διεκδικητικότητα, χωρίς εσωστρέφεια.

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών απευθύνεται κύρια στους ανήσυχους εκπαιδευτικούς και γενικά σε όλους τους εκπαιδευτικούς, που είναι διαθέσιμοι να συμμετέχουν στη διαδικασία για μια πραγματικά καλύτερη παιδεία για τον τόπο και τα παιδιά μας.

Η μεγάλη διαφορά της Νέας Κίνησης Καθηγητών από τις άλλες κινήσεις είναι η σαφής διαχρονική δήλωσή μας, ότι η κίνηση είναι ανεξάρτητη, χωρίς καμιά ποδηγέτηση ή εξάρτηση από οποιαδήποτε εξουσία ή κόμμα. Τα μέλη μας προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους.

Είμαστε σίγουροι ότι οι συνάδελφοι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και γι’ αυτό και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη Ν. Κίνηση στις επερχόμενες εκλογές.

Προς Ανδρέα Ιωσήφ

Φίλε Ιωσήφ, συμφωνούμε για τις παράλληλες πορείες και είναι θεμιτές οι διαφωνίες. Όμως, δεν είναι τα στελέχη της Ν. Κίνησης που γυρίζουν τα σχολεία και παραποιούν τις θέσεις μας, όπως, για παράδειγμα στο θέμα της αξιολόγησης.

Το υπονοούμενο για διαφοροποίηση, δηλαδή προτροπή για αποστασίες, το ξεπερνώ.

Παρόλα αυτά, εμείς δεν αποκλείουμε να ξαναβρεθούμε σε παράλληλες πορείες. Κανένα δεν αποκλείουμε.

Κλείνοντας να σου αναφέρω ότι, αν στην ανταλλαγή των θέσεων και απόψεών μας, ειπώθηκαν πράγματα που μπορεί να ενόχλησαν, αυτό δεν έγινε μόνο από τη δική μου πλευρά. Και αν για κάτι κρίνεις ότι σε έθιξα δεν διστάζω να απολογηθώ.

*Πρόεδρος της Νέας Κίνησης Καθηγητών.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
MA/MSc2018
NEAPJUL17
INTERCOLLEGE
MIDMA
AOSINK
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
THALIS
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
global
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016