KESJULY18

2017-05-16 10:24:36
Νέα Κίνηση: Τα ψεύδη και το θράσος της Προοδευτικής και της ΔΗΚΙ έχουν υπερβεί κάθε όριο

Νέα Κίνηση: Τα ψεύδη και το θράσος της Προοδευτικής και της ΔΗΚΙ έχουν υπερβεί κάθε όριο


Με ανακοίνωσή της η Νέα Κίνηση Καθηγητών αναφέρει:

«Το θράσος της Προοδευτικής και της ΔΗΚΙ να κατηγορούν την ηγεσία της Οργάνωσης (Αλλαγή – ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ) έχει υπερβεί κάθε όριο. Κατηγορούν εμάς που αντιδράσαμε και εργαστήκαμε μεθοδικά και υπεύθυνα απέναντι στις απαράδεκτες προθέσεις του ΥΠΠ για δήθεν «εξορθολογισμό», τη στιγμή που οι δικές τους Κινήσεις όχι απλώς δεν έκαναν τίποτα, αλλά επέμεναν στη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ σε εισηγήσεις (αναφέρονται πιο κάτω) που όχι μόνο δεν θα είχαν απολύτως κανένα αποτέλεσμα για προστασία του Κλάδου, αλλά αντιθέτως θα μας παρέδιδαν αμαχητί στις προθέσεις της εργοδοσίας. Τα κίνητρά τους; Να ΜΗΝ καταφέρουμε ως ηγεσία της Οργάνωσης να προστατεύσουμε τις ώρες που παραχωρούνται για εξωδιδακτικό έργο, για να μας κατηγορούν ότι αποτύχαμε. Ο στόχος τους; Να αποτύχουμε, για να κερδίσουν αυτοί ψήφους στις εκλογές. Με άλλα λόγια, προτιμούσαν να παραδώσουμε τον Κλάδο στην εργοδοσία, για να μπορούν να μας κατηγορούν για ανικανότητα, με μοναδικό στόχο να κερδίσουν στις εκλογές. Κι αυτό (η νίκη τους στις εκλογές) με οποιοδήποτε τίμημα για τους συναδέλφους μας!

Δυστυχώς γι αυτούς «δεν τους βγήκε όπως το ήθελαν». Η δική μας αντίδραση είχε αποτέλεσμα. Και αυτό βεβαίως δεν τους βολεύει. Γι’ αυτό και ψευδολογούν, επιβεβαιώνοντας τη συνηθισμένη τους τακτική να υιοθετούν την ανεύθυνη συνδικαλιστική στάση του «σε αυτό τον τόπο ό,τι δηλώσεις είσαι»! Προοδευτική και ΔΗΚΙ θεωρούν προφανώς τους συναδέλφους μας ανίκανους να κατανοήσουν ότι οι 113 σελίδων μελέτη που ετοίμασαν ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ (σε συνεργασία με τους Συνδέσμους ειδικοτήτων) ΔΕΝ συνιστά «παράδοση του Κλάδου στην εργοδοσία», αλλά προστασία του. Εμείς, ως ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ, είμαστε βέβαιοι πως όποιος συνάδελφος διαβάσει προσεκτικά τις ανακοινώσεις της Προοδευτικής και της ΔΗΚΙ για το θέμα και διαβάσει παράλληλα τις τεκμηριωμένες απαντήσεις που δώσαμε στον Εμπειρογνώμονα, μπορεί να κρίνει εάν η αντίδρασή μας ήταν «χλιαρή» (όπως ισχυρίζεται η Προοδευτική) ή «ανύπαρκτη» (όπως ισχυρίζεται γενικώς η ΔΗΚΙ). Επιπλέον, τα δημοσιεύματα της Προοδευτικής δείχνουν άγνοια (ή σκόπιμη παραπλάνηση) για το περιεχόμενο της μελέτης-απάντησης της ΟΕΛΜΕΚ στις κατηγορίες που έθεσε ο Εμπειρογνώμονας, αφού περιλαμβάνουν κατηγορίες που με τη δική μας έντονη αντίδραση αφαιρέθηκαν (προγράμματα Αλφαβητισμού).

Για το συγκεκριμένο θέμα (Αλφαβητισμός) που επίσης μας κατηγορούν, υπενθυμίζουμε ότι, όταν η ηγεσία της Οργάνωσης διαμαρτυρόταν εντονότατα το περασμένο καλοκαίρι και συγκρουόταν με το ΥΠΠ, για να ανατρέψουμε την απαράδεκτη απόφαση του ΥΠΠ (βλ. μεταξύ άλλων ανακοινώσεις ΟΕΛΜΕΚ 29/6/2016, 11/8/2016) να προχωρήσει σε αγορά υπηρεσιών στο γυμνασιακό κύκλο, κάποιοι «ισχυροί» εκπρόσωποι των άλλων Κινήσεων (κυρίως της Προοδευτικής) στο ΚΔΣ διαμαρτύρονταν, ισχυριζόμενοι ότι «προστατεύουμε τους Φιλολόγους και τους Μαθηματικούς»!

Υπενθυμίζουμε επίσης τις έντοντες αντιδράσεις της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ στο θέμα της στήριξης των μαθητών της Α Λυκείου σε απογευματινό χρόνο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη ΜΗ εφαρμογή της απόφασης του ΥΠΠ. Και σε αυτό το θέμα η ΔΗΚΙ ψεύδεται ασύστολα στην εφημερίδα της όπου υποστηρίζει ότι δήθεν στηρίξαμε την απόφαση του ΥΠΠ και ότι «εκ των υστέρων το ΥΠΠ δεν εφάρμοσε τη συγκεκριμένη απόφαση» (δηλαδή λένε ότι ως διά μαγείας το ΥΠΠ άλλαξε από μόνο του στάση!)

Η πραγματικότητα για τη στάση της κάθε Κίνησης για τα πιο πάνω θέματα όπως και για το θέμα της μελέτης του Εμπειρογνώμονα είναι καταγεγραμμένη, βεβαίως, στα πρακτικά των συνεδριών της Γραμματείας και του ΚΔΣ, τα οποία αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο για την αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά των δύο Κινήσεων (Προοδευτική – ΔΗΚΙ), οι οποίες συνεπικουρούνται σταθερά και από τη Νέα Πνοή. Η πραγματικότητα είναι επίσης καταγεγραμμένη στις ανακοινώσεις της ΟΕΛΜΕΚ (αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης) και στις επιστολές διαμαρτυρίας προς το ΥΠΠ. Προοδευτική και ΔΗΚΙ τις αγνοούν ή κάνουν πως τις αγνοούν;

Σε ό,τι αφορά το θέμα της έκθεσης του Εμπειρογνώμονα, υπενθυμίζουμε ότι το ΥΠΠ ανέθεσε σε Εμπειρογνώμονα να μελετήσει «το εξωδιδακτικό έργο των καθηγητών» με σκοπό τον «εξορθολογισμό», μετά και από τις πιέσεις του Γενικού Ελεγκτή, προφανώς και για να μεθοδεύσει την αύξηση του διδακτικού μας χρόνου για σκοπούς εξοικονόμησης πόρων.

Η Οργάνωσε αντέδρασε εξαρχής:

  • Εκφράσαμε γραπτώς τις διαμαρτυρίες μας για το θέμα και προς τον Υπουργό και προς τη Γενική Διευθύντρια του ΥΠΠ (δημοσιευμένη επιστολή 24/11/2016) και με δημόσιες ανακοινώσεις (βλ. και αναρτημένη ανακοίνωση 28/11/2016, η οποία δημοσιεύτηκε και στον τύπο.
  • Ως ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, εκφράσαμε εντονότατα διαμαρτυρίες διά ζώσης σε συναντήσεις με τον Υπουργό, καθώς και στο Συμβούλιο Δημοτικής και Μέσης, όταν δηλώσαμε ότι δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για την πρόταση για το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης (το οποίο απορρίψαμε), εφόσον αυτό διασυνδέεται με τη μελέτη του Εμπειρογνώμονα.
  • Αντιδράσαμε ως Οργάνωση προς τις πιέσεις και τις προκλητικές ανακοινώσεις του Γενικού Ελεγκτή εις βάρος των Εκπαιδευτικών, κυρίως της Μέσης Εκπαίδευσης. Με επιστολές, με δημόσιες ανακοινώσεις (ημ. 7/6/2016, 17/6/2016), με έντονη διαμαρτυρία και δημόσιες αντιπαραθέσεις στα ΜΜΕ και σε δύο κατ’ιδίαν συναντήσεις μαζί του, στις οποίες του δώσαμε τεκμηριωμένες απαντήσεις για όλα όσα ισχυρίζεται.
  • Τα στελέχη της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ αρθρογραφήσαμε συστηματικά, αντικρούοντας τεκμηριωμένα  τις θέσεις του Γ. Ελεγκτή (υπενθυμίζουμε τα άρθρα στο paideia.news του Θέμη Πολυβίου, προέδρου της Νέας Κίνησης στις 24/6/2016, 26/6/2016) και της Βαλεντίνας Σαλτέ, αντιπροέδρου της ΝΚ στις 14/6/2017 και 8/7/2017).
  • Αντιδράσαμε ως Οργάνωση σε δύο πολύωρες συναντήσεις με τον Εμπειρογνώμονα.
  • Αντιδράσαμε τεκμηριωμένα διά της εκπροσώπου μας (Γεν. Γραμματέας) στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24 Απριλίου 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της έκθεσης προόδου της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
  • Αντιδράσαμε με τεκμηριωμένη μελέτη στην οποία απαντήσαμε γραπτώς σε όλα τα θέματα που έθεσαν ΥΠΠ και Εμπειρογνώμονας.

Για να είμαστε πιο σωστοί: Η ηγεσία της Οργάνωσης αντέδρασε, ως όφειλε, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μελών της, απαντώντας γραπτώς στις 38 κατηγορίες που προσδιόρισε το ΥΠΠ για περικοπές «απαλλαγών».

Και για να γνωρίζει σωστά ο κλάδος τη στάση των Κινήσεων απέναντι στην έρευνα του Εμπειρογνώμονα, Αλλαγή και ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ψηφίσαμε να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα σημεία (όπως και πράξαμε με την 113 σελίδων μελέτη), ενώ η Προοδευτική ψήφισε να ΜΗΝ απαντήσουμε, αλλά να βγάλουμε απλώς μία ανακοίνωση με την οποία να καταγγέλλουμε τη διαδικασία. Η δε ΔΗΚΙ εισηγήθηκε να αναθέσουμε σε εξωτερικό οίκο (σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο) να ετοιμάσει την απάντηση για μας!!! Ιδού τι πράττουν αυτοί που μας κατηγορούν και που ισχυρίζονται ότι δήθεν «υπερασπίζονται τον Κλάδο». Ποιος υπερασπίζεται τον Κλάδο και ποιος όχι είναι πιστεύουμε εμφανέστατο.

Όπως προαναφέρθηκε, η μελέτη με τίτλο «Εξωδιδακτικό Έργο των Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης» (αναρτημένη στο διαδίκτυο) ετοιμάστηκε από τον Πρόεδρο (Αλλαγή) και από τη Γενική Γραμματέα της ΟΕΛΜΕΚ (ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ), σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Ειδικοτήτων και με τη συνεισφορά σε κάποια κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών ETUCE. H μελέτη μας δόθηκε στον Υπουργό, τη Γενική Διευθύντρια, τον Εμπειρογνώμονα και το Γενικό Ελεγκτή, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης και στάληκε στα ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής το ΥΠΠ δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για περικοπές ωρών εξωδιδακτικού έργου.

Στη συνέχεια εισηγηθήκαμε στη Γραμματεία την έκδοση της μελέτης, για να τη δώσουμε στα σχολεία, αλλά και στα κόμματα, στη Βουλή, για να ενισχύσουμε τον αγώνα μας απέναντι στις προθέσεις του ΥΠΠ για εξοικονομήσεις εις βάρος των συναδέλφων μας, που θα επιφορτίζονταν με επιπλέον εργασία εάν εμείς δεν αντιδρούσαμε. Προοδευτική και ΔΗΚΙ ψήφισαν να ΜΗΝ εκδοθεί η μελέτη, δηλαδή να μην δοθεί στον κλάδο, να μην δοθεί εκεί όπου θα δώσουμε τους αγώνες μας. Κυρίως βέβαια, για να μην φανεί ότι, ενώ αυτοί αναλώνουν την ενέργειά τους σε παραπλανητική αρθρογραφία εις βάρος της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ και σε επισκέψεις στα σχολεία για υπόσκαψη των μελών μας, εμείς αναλώνουμε τη δική μας ενέργεια στην προστασία όλων των συναδέλφων μας.

Η αποκορύφωση του θράσους της ηγεσίας των Κινήσεων ΔΗΚΙ και Προοδευτική είναι τα δημοσιεύματα και οι εφημερίδες τους, όπου μας κατηγορούν για το θέμα αυτό. Κάποιοι μάλιστα εκπροσώποι της ηγεσίας τους δημοσιεύουν και επώνυμα τις αβάσιμες κατηγορίες τους, φανερώνοντας είτε την άγνοιά τους για το τι γίνεται στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ (και συνεπώς την ασυνεννοησία με τους εκπροσώπους τους στο ΚΔΣ και τη Γραμματεία), είτε την προσωπική τους κακοήθεια και εμπάθεια απέναντι στην Νέα Κίνηση. (π.χ. πρόσφατο δημοσίευμα του αντιπροέδρου της ΔΗΚΙ, στο οποίο η Νέα Κίνηση «καταγγέλλεται» ότι δεν κάναμε τίποτα για να προστατεύσουμε τον κλάδο από τις προθέσεις του ΥΠΠ να καταργήσει τις ώρες του εξωδιδακτικού έργου! Έλεος!)

 

Με τέτοια αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά και ανευθυνότητα απέναντι στον Κλάδο, με ψευδείς διαδόσεις στις σχολικές μονάδες, με απροκάλυπτα ψεύδη και συκοφαντίες στις ανακοινώσεις και τα έντυπά τους, είναι που Προοδευτική και ΔΗΚΙ επιχειρούν «να δημιουργήσουν τη νέα ΟΕΛΜΕΚ» σε συνεργασία μάλιστα με τη Νέα Πνοή!

Εμείς, ως ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ, με μοναδικό γνώμονα των ενεργειών μας την προστασία του δημόσιου σχολείου και των συναδέλφων μας, με τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που επιδεικνύουμε διαχρονικά ως συνδικαλιστές και ως συνάδελφοι, τους καλούμε να σκεφτούν τα εξής:

Η ηγεσία που θα αναδείξει η Οργάνωση μετά τις εκλογές της 25ης Μαϊου θα έχει αναμφίβολα να χειριστεί τις προθέσεις του ΥΠΠ για εξοικονόμηση πόρων, όταν μάλιστα ξεκαθαρίσουν και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τη νέα σχολική χρονιά. Θα πρέπει ως Οργάνωση, μακριά από οποιεσδήποτε κομματικές αντιπαραθέσεις και πολιτικά κίνητρα, χωρίς μεταξύ μας ανταγωνισμούς και αντιπαλότητες, αποκλείοντας ενέργειες που υποσκάπτουν το κύρος της Οργάνωσης, να αντισταθούμε συλλογικά σε οποιανδήποτε πρόθεση για αύξηση του χρόνου εργασίας μας και για κατάργηση απαλλαγών που δίνονται για ανάληψη άλλων καθηκόντων από τους Καθηγητές. Και προς τούτο χρειάζεται σοβαρή τεκμηρίωση των θέσεών μας, πειστικότητα στις συναντήσεις μας με τους εκπαιδευτικούς εταίρους, σοβαρότητα στα ΜΜΕ, σκληρή εργασία, συνεργασία μεταξύ όλων των Κινήσεων και συνέπεια.

Πιστεύουμε, επίσης, ότι θα χρειαστεί να αξιοποιήσουμε με υπεύθυνες ενέργειες τις άριστες σχέσεις που έχουμε αναπτύξει τον τελευταίο χρόνο ως Οργάνωση με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση των Εκπαιδευτικών/ τμήμα της Εκπαιδευτικής Διεθνούς (ETUCE/ΕΙ), για να έχουμε την απαραίτητη στήριξή της όπου αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων μας στη Μέση Εκπαίδευση. Και προς τούτο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς για τη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των ευρωπαϊκών και διεθνών μας σχέσεων (για να μην απωλέσουμε πάλι ό,τι πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο χάρη στη σοβαρή εκπροσώπηση της Οργάνωσης στην ETUCE/ΕΙ από την εκπρόσωπο της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ στη Γραμματεία).

Εμείς, ως ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να στηρίξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις τα δικαιώματα, το κύρος και την αξιοπρέπεια των Εκπαιδευτικών, για την προστασία του δημόσιου σχολείου και του εργασιακού καθεστώτος όλων των Εκπαιδευτικών και ότι δεν θα δεχτούμε να υποχωρήσουμε στις όποιες ενέργειες του ΥΠΠ για δήθεν «εξορθολογισμό», με τις οποίες θα θυματοποιηθούν οι συνάδελφοι». 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718