KESJULY18

2017-05-12 18:05:30
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο «Πόντος-Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος»

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο «Πόντος-Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος»


Με όραμα την ενίσχυση των δεσμών της Κύπρου και του Πόντου, δυο τόπων που τους συνδέει κοινή μοίρα πόνου και μαρτυρίου, καθώς και ένας αγώνας για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, διοργανώνεται το Διεθνές Συνέδριο «Πόντος – Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος» στις 17 Μαΐου 2017 και ώρα 17:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

Το Διεθνές Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής της Κύπρου και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας. Γενικός χορηγός είναι το Φιλανθρωπικό Ίδ Κύπρου ﷽ικό ίδρυμα Κύδής Νεολαρυμα Ιβάν Σαββίδη και χορηγός επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Στο Συνέδριο αναμένεται να παρευρεθούν ως επίσημοι προσκεκλημένοι: ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρους Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη, ο Δήμαρχος Λάρνακας. Ανδρέας Βύρας, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμου, ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο κ. Χρήστος Καποδίστριας, ο Προέδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Συντονιστής του ΣΑΕ Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ Ιβάν Σαββίδης, ο Πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, Θανάσης Τσώκος, βουλευτές κ.α.

Στο επιστημονικό μέρος του συνεδρίου θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες: ο Κοινωνικός Ανθρωπολόγος Δρ Νίκος Μιχαηλίδης από το Princeton University, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, ο πρώην υπουργός και επ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Δρ Θεοδόσης Κυριακίδης, Θεολόγος, διδάκτωρ Ιστορίας, Υπεύθυνος Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερωτά.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο: «Πόντος – Κύπρος: Σπονδή και Μνήμη», το οποίο θα αναδείξει όλο το πλούτο του κυπριακού και ποντιακού πολιτισμού, θα περιλαμβάνει την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μαχαιρωμένη γη του Πόντου και της Κύπρου», χορευτική εικόνα «Αετός – φωτιά ψυχής» και δρώμενο «Πορεία εξορίας – Άγιο Φώς» από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Αράδιππος» και το Χορευτικό Συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», καθώς και τον Ύμνο στον Πόντο και την Κύπρο.

«Αναμφίβολα, το συνέδριο θα συμβάλει στην πληρέστερη κατανόηση του ιστορικού γίγνεσθαι, ειδικότερα σ’ αυτές τις εποχές της κρίσης, μέσα από τις οποίες αποτυπώνεται και μια γενικότερη όσο και εντεινόμενη ανάγκη των πολιτών για ιστορική αυτογνωσία» τονίζει ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής, Κώστας Γουλιάμος.

«Το συνέδριο είναι ένδειξη σύμπραξης των δύο αδελφικών λαών για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Ελπίζουμε ότι θα κεταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες όλου του κόσμου, θυμίζοντάς τους τα στυγερά εγκλήματα κατά των προγονών μας: Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974» - δηλώνει ο Άλκης Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016