KESJULY18

2017-05-09 17:30:26
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας


Τον Σεπτέμβριο του 2016 το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Little Towns-Big History-Great Opportunities» με τέσσερα άλλα σχολεία από τις μικρές πόλεις Trzebnica της Πολωνίας, Mazzarino της Ιταλίας, Dorohoi της Ρουμανίας και Trujillo της Ισπανίας. Θέμα του προγράμματος είναι η αξία των μικρών μας πόλεων, η σημαντική τους ιστορία και οι ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν στους νέους τους.

Τον Οκτώβρη του 2016 έγινε η συντονιστική συνάντηση στην Πολωνία, όπου και αποφασίστηκε η πορεία του Προγράμματος, οι διαδικασίες και οι υπευθυνότητες της κάθε χώρας.

Στην πρώτη συνάντηση των 5 σχολείων στην Ιταλία, οι μαθητές μας παρουσίασαν τη ζωή και το έργο του Ζήνωνα του Κιτιέα και έλαβαν μέρος σε flashmob ντυμένοι με παραδοσιακές Κυπριακές στολές. Έμαθαν επίσης για τις σημαντικές προσωπικότητες των άλλων τεσσάρων πόλεων και την ιστορία τους. Κατά τη διαμονή τους στο Mazzarinoφιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των Ιταλών μαθητών και είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την καθημερινότητάτους, να γνωρίσουν το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα, να έρθουν σε επαφή με συνομήλικούς τους από την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Πολωνία, να δημιουργήσουν φιλίες και να επισκεφτούν αξιόλογους αρχαιολογικούς τόπους.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε στη Λάρνακα τον Απρίλιο 2017. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν δέκα καθηγητές από τις τέσσερις χώρες και δεκαεπτά μαθητές που φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των μαθητών μας που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Οι μαθητές παρουσίασαν τις πόλεις τους, καλύπτοντας όλες τις πτυχές: γεωγραφία, ιστορία, μνημεία, μουσεία, κοινωνική ζωή, γιορτές, παραδόσεις, χοροί, τραγούδια και γαστρονομία. Έμφαση φυσικά δόθηκε στην πόλη της Λάρνακας, η οποία διοργάνωσε τη συνάντηση. Οι μαθητές μας, εκτός από την παρουσίαση της πόλης μας, τραγούδησαν παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια και χόρεψαν κυπριακούς χορούς. Οι φιλοξενούμενοί μας είχαν ξενάγηση στο κέντρο της πόλης με τα πόδια, έτυχαν υποδοχής από τον Δήμαρχο της Λάρνακας και επισκέφτηκαν την Αλυκή, τον Τεκκέ και την εκκλησία της Παναγίας Αγγελόκτιστης.

Οι ομάδες των πέντε χωρών δημιούργησαν επιτραπέζια και διαδραστικά παιγνίδια με θέμα τις πέντε πόλεις. Κατά τη συνάντησή τους, είχαν την ευκαιρία να παίξουν τα παιγνίδια και να διαγωνιστούν μεταξύ τους.Επίσης, διοργανώθηκε κυνήγι θησαυρού στο κέντρο της Λάρνακας βασισμένο στα μνημεία και τα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης.

Οι φιλοξενούμενοί μας γνώρισαν επίσης και άλλες περιοχές της Κύπρου. Διοργανώθηκαν εκδρομές στην Αγία Νάπα, τον Πρωταρά, τα Λεύκαρα, τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και φυσικά την Πάφο, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017. Επισκεφτήκαμε μαζί τους μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που τους άφησαν έκθαμβους.

Κλείνοντας τη μικρή αυτή σύνοψη ενός πλουσιότατου σε δραστηριότητες Προγράμματος, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η διαμονή των εταίρων μας στην Κύπρο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.Στόχος του Προγράμματος είναι κατά κύριο λόγο αυτό ακριβώς: όχι μόνο να γνωρίσουν μαθητές και καθηγητές τις άλλες χώρες της ΕΕ και τον πολιτισμό τους, αλλά και να δημιουργήσουν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

*Αθηνά Κωνσταντινίδου

Συντονίστρια Προγράμματος Erasmus+

Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016