KESJULY18

2017-05-09 11:50:04
Δοτά Συντάγματα, πτυχές επιβεβλημένου συνταγματισμού

Δοτά Συντάγματα, πτυχές επιβεβλημένου συνταγματισμού


 Διεθνές Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θ. και Δ. Τσάτσου

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου-Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το Research Group on Constitution-Making and Constitutional Change of the International Association of Constitutional Law διοργάνωσαν διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με τίτλο «Imposed Constitutions: Aspects of Imposed Constitutionalism». Στο συνέδριο  συμμετείχαν  20 κορυφαίοι ομιλητές από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Ισραήλ, Ιαπωνία, Χονγκ-Κονγκ, Ιταλία, Φιλιππίνες, Ουγγαρία, Δανία, Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία και Λουξεμβούργο, ειδικοί σε θέματα  Συνταγματικού Δικαίου, Πολιτικών Επιστημών και ιδιαίτερα δοτών Συνταγμάτων. Τα Συντάγματα αυτά, δεν υιοθετήθηκαν από τον λαό, αλλά επιβλήθηκαν έξωθεν (σε κάποιες περιπτώσεις μέσω Διεθνών Συνθηκών)  ή έσωθεν (δικτατορικά Συντάγματα).

Το διήμερο  αυτό Συνέδριο, που έγινε στο CINESTUDIO  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, έδωσε την ευκαιρία  τόσο σε  νομικούς, όσο και  σε  πολίτες  να αποκτήσουν  πληρέστερη γνώση για τις πτυχές της δημιουργίας Συνταγμάτων σε ένα συγκριτικό περιβάλλον. Το Συνέδριο συνέβαλε επίσης σημαντικά  στο να κατανοήσουν  οι   Κύπριοι και  οι ξένοι που παραβρέθηκαν, τα  βαθύτερα  θεμέλια των συζητήσεων  γύρω από το  Κυπριακό  πρόβλημα.

Την έναρξη   του Συνεδρίου κήρυξε  ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων  της Κύπρου  κύριος  Δημήτρης Συλλούρης,  ο οποίος έκανε αναδρομή  στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου-«για να κατανοηθεί καλύτερα το πώς φτάσαμε εδώ», όπως τόνισε.  Υπέδειξε πως ένα Σύνταγμα αποτελεί το υπέρτερο βασικό θεμέλιο  της Δημοκρατίας και την ουσιαστική και ανώτατη νομική τάξη. «Αντίθετα,  σε ένα δοτό Σύνταγμα, αναφύονται νομικά ζητήματα , όπως και ζητήματα προστασίας των ανθρώπινων, των ατομικών, των πολιτικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ένα δοτό Σύνταγμα, κυρίως εξυπηρετεί συμφέροντα γεωοικονομικά, γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και άλλα-  με αποτέλεσμα να παραβιάζονται  και να υπονομεύονται ανθρώπινα  δικαιώματα  και ελευθερίες», επισήμανε.

Ο κ. Συλλούρης  εισηγήθηκε πως στην περίπτωση της Δημοκρατίας  της Κύπρου, το Σύνταγμα της  είναι  ένα  από τα πιο ιδιάζοντα (peculiar)  στον κόσμο. Αναφέρθηκε  στην αποικιοκρατία, στον αγώνα για  Ένωση με την Ελλάδα,  στις Συνθήκες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, στο δικοινοτικό χαρακτήρα του Συντάγματος και κατέληξε υποδεικνύοντας πως «διερχόμαστε  μια δύσκολη περίοδο για το Κυπριακό πρόβλημα. Μια μελλοντική λύση θα πρέπει να σέβεται τις Αρχές και τα δίκαια των πολιτών όπως απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές Αρχές».

Στην εισήγηση του ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Ξενοφών Κοντιάδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, αναφέρθηκε εκτενώς  στις δράσεις  του Ιδρύματος, καθώς και του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Νομοθεσία. Τόνισε  πως η Κύπρος είναι ένα χτυπητό παράδειγμα του επιβεβλημένου έξωθεν συνταγματισμού, ενώ  οποιαδήποτε  αλλαγή  στο σημερινό Σύνταγμα δυνατόν να επιβληθεί και πάλι από τον ΟΗΕ.

Ο καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καλωσορίζοντας τους συνέδρους, αφού παρουσίασε  τις δράσεις και τις προτεραιότητες της Σχολής αναφέρθηκε στο Δίκαιο της Ανάγκης , τόνισε πως το Σύνταγμα της Κύπρου  είναι όντως Δοτό γιατί δεν αποφασίστηκε από τον λαό και κατέληξε τονίζοντας ότι «αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστως είναι  το τι θα γίνει στο μέλλον».

Στις ομιλίες που ακολούθησαν αναλύθηκαν σε βάθος απόψεις  για το τι εστί Δοτό Σύνταγμα συγκρίνοντας με τα όσα συμβαίνουν συνταγματικά σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Δοτά Συντάγματα, πτυχές επιβεβλημένου συνταγματισμού


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016