KESJULY18

2017-05-09 10:34:32
Παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου «Ψηφίδες Ιστορίας»

Παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου «Ψηφίδες Ιστορίας»


 Κυκλοφόρησε πρόσφατα, το καινούριο βιβλίο του ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου, με τίτλο Ψηφίδες Ιστορίας. Σημειώματα για την ιστορία της Κύπρου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», 2006-2016, Λευκωσία 2017. Το βιβλίο, έκτασης 304 σελίδων, εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ρίζες». Το προλογίζουν ο εκδότης του «Φιλελευθέρου» Νίκος Χρ. Παττίχης και ο ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Ι. Κ. Χασιώτης.

   Όπως γράφει στην Εισαγωγή του ο Πέτρος Παπαπολυβίου, η έκδοση αποτελεί μια ανθολόγηση 190 δημοσιευμάτων, από τα 480 περίπου άρθρα του που δημοσιεύθηκαν στον «Φιλελεύθερο», την περίοδο 2006-2016, στην εβδομαδιαία του στήλη με τίτλο «Εκ πεποιθήσεως», που διατηρεί από τον Φεβρουάριο του 2006. Και συνεχίζει: «Όσο για τα ενδιαφέροντα και τη θεματολογία, στα δέκα (και πλέον) χρόνια της στήλης παραμένουν σταθερά: Η ιστορία του τόπου, οι ιστορικές διαστάσεις των σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων και γεγονότων, θέματα της επικαιρότητας σπανιότερα, επέτειοι «σημαντικές» και λησμονημένες, παρουσίαση νέων εκδόσεων ή εκδηλώσεων με κυπρολογικό, κυρίως ενδιαφέρον, νεκρολογίες για σημαντικούς ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή, η βαριά σκιά της τουρκικής κατοχής, που συνεχίζεται από το καλοκαίρι του 1974. Δεν έλειψαν και τα καθαρώς «πολιτικά» άρθρα: Σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και χαρακτηρίστηκε από γεγονότα όπως την πρώτη εκλογή προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που προερχόταν από το ΑΚΕΛ, την έκρηξη στο Μαρί, την οικονομική κρίση και το «κούρεμα» του Μαρτίου του 2013, τις εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, κ.ο.κ., ο αρθρογράφος, όσο και εάν θα προτιμούσε να ασχολείται με «ανεπίκαιρα» ζητήματα, δεν μπορούσε να παραμένει απαθής. Δυστυχώς, και παρότι η κυπριακή πολιτική επικαιρότητα δίνει πάντοτε αφορμές για σχόλια και ανάλυση, η αίσθηση που αποκτά με τον καιρό ο σχολιογράφος είναι ότι, λίγο-πολύ, γράφει εις ώτα μη ακουόντων: πολλά από τα πιο επικριτικά άρθρα που γράφτηκαν αυτά τα δέκα χρόνια για αρνητικές ή σκοτεινές πλευρές του κυπριακού δημόσιου βίου, όπως η διαφθορά, η κομματοκρατία, η έλλειψη σχεδιασμού και οράματος, ή προτάσεις που κατατέθηκαν για απλές αλλαγές σε θέματα πολιτισμού ή καθημερινότητας, θα μπορούσαν να επαναλαμβάνονται αυτολεξεί κάθε μερικούς μήνες, αφού τίποτε δεν φαίνεται να αλλάζει…»

   Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερα κεφάλαια: Στο πρώτο κεφάλαιο, που είναι και το μεγαλύτερο του τόμου, με τίτλο «Η ιστορία σε σύντομα σημειώματα», τα άρθρα κατατάσσονται με τη χρονολογική τους σειρά, ξεκινώντας από το 1821. Στο δεύτερο κεφάλαιο, με τίτλο «Της επικαιρότητας και της κρίσης», ακολουθήθηκε η σειρά δημοσίευσης των άρθρων στον «Φιλελεύθερο» (2006-2016). Στο τρίτο κεφάλαιο, με τίτλο «Προσωπογραφίες του παρελθόντος» εντάχθηκαν άρθρα που αναφέρονται στη ζωή και στη δράση φυσιογνωμιών της ιστορίας της Κύπρου. Τέλος, στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο, με τίτλο «Των αναχωρησάντων, 2007-2016» περιλαμβάνονται νεκρολογίες για σημαντικά πρόσωπα του τόπου που έφυγαν από τη ζωή την τελευταία δεκαετία.  

 Τα κείμενα δημοσιεύονται όπως ακριβώς πρωτοδημοσιεύθηκαν στον «Φιλελεύθερο». Η μόνη σημαντική διαφοροποίηση είναι η προσθήκη υποσημειώσεων (117 συνολικά). Κρίθηκε αναγκαίο, χωρίς να αλλοιωθεί η ουσία της πρώτης δημοσίευσης, να προστεθούν πλήρεις βιβλιογραφικές παραπομπές, όπου θεωρήθηκε απαραίτητο και ειδικά σε εκτενή αυτούσια παραθέματα από τον Τύπο των περασμένων αιώνων ή τη βιβλιογραφία, κάτι που είναι αδύνατο να γίνει σε ένα άρθρο 400-500 λέξεων στην εφημερίδα. Έτσι, δίνεται στον αναγνώστη/ρια η αναγκαία τεκμηρίωση, σε περίπτωση που θα θελήσει να αναζητήσει περαιτέρω στοιχεία και μελέτη.

  Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2017,  θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 και ώρα 7:30 μ.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.  

Για το βιβλίο θα μιλήσουν  οι:

Νίκος Χριστοδουλίδης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 

Τάκης Χατζηδημητρίου, Πρόεδρος Ιδρύματος Κοινωνικοπολιτικών Μελετών (ΙΚΜΕ)

Άριστος Μιχαηλίδης, Διευθυντής σύνταξης, εφημ. «Ο Φιλελεύθερος»

Λάζαρος Μαύρος, δημοσιογράφος

Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση από τον συγγραφέα

            


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718