KESJULY18

2017-05-08 23:27:09
Αναδοχή: ένας άγνωστος θεσμός που μας αφορά όλους

Αναδοχή: ένας άγνωστος θεσμός που μας αφορά όλους


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΡΛΑΛΗ*

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ανάδοχης Οικογένειας «Φωλιά Αγάπης» σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Frederick διοργάνωσαν το Σάββατο 6 Μαΐου στη Λεμεσό ημερίδα με τίτλο «Αν υπάρχει χώρος στη καρδιά μας, υπάρχει και στο σπίτι μας». Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η αναδοχή είναι ένας θεσμός που κατά γενική ομολογία, δεν είναι ευρέως γνωστός στην κυπριακή κοινωνία. Για τους πιο πολλούς είναι κάτι «άγνωστο», ακούγεται κάπως «περίεργο», ενώ τις περισσότερες φορές ο θεσμός αυτός συγχέεται με την υιοθεσία. Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας. Παρούσα ήταν και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία εκφώνησε τη δική της εισήγηση στο θέμα. Η ημερίδα έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο και αυτό χαροποίησε όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς ο απώτερος στόχος της ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τον θεσμό της αναδοχής.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Frederick διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία με τον Σύνδεσμο «Φωλιά Αγάπης», καθώς υπάρχει βαθιά πίστη στα στελέχη του Τμήματος για τα οφέλη του θεσμού της αναδοχής. Εξάλλου, όλοι εμείς οι επαγγελματίες των κοινωνικών επιστημών είμαστε στη πρώτη γραμμή σε θέματα παιδικής προστασίας, περιλαμβανομένου της αναδοχής και της υιοθεσίας.

Ωστόσο, θεωρώ ότι πρέπει να εξηγήσουμε στο ευρύ κοινό ότι η αναδοχή είναι ένας θεσμός και αποτελεί μια μορφή παιδικής προστασίας αναγνωρισμένη από το κράτος. Οι ανάδοχοι γονείς α) αναλαμβάνουν στην οικογένεια τους τη φροντίδα και ανατροφή ενός παιδιού που οι γονείς του δεν μπορούν να το φροντίσουν, β) προσφέρουν την αγκαλιά τους, την αγάπη τους, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της οικογένεια τους σε ένα παιδί που το έχει στερηθεί, γ) βοηθούν ένα παιδί στα προβλήματα και τις δυσκολίες του για να εξελιχθεί σε ένα υγιές συναισθηματικά και κοινωνικά άτομο και δ) διευκολύνουν την επικοινωνία του παιδιού με τη φυσική του οικογένεια. Με λίγα λόγια, η αναδοχή είναι μια προσφορά αγάπης και φροντίδας προς εκείνα τα παιδιά τα οποία την έχουν ανάγκη.

Τα παραπάνω θέματα έτυχαν προβολής από τους ομιλητές της ημερίδας, οι οποίοι κάλυψαν τα περισσότερα ζητήματα που περιβάλλουν την αναδοχή. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά σε δύο συγκεκριμένες οικογένειες, οι οποίες μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έχουν φιλοξενήσει και φροντίσει πάνω από δέκα παιδιά η κάθε μια! Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να φανταστείτε την προσφορά αγάπης, τον κόπο και τον αγώνα αυτών των δύο οικογενειών, ωστόσο αυτό το οποίο πρέπει να αναδείξουμε είναι το ψυχικό μεγαλείο αυτών των ανάδοχων γονέων, τη προθυμία και τη διάθεση τους για προσφορά καθώς και τα αισθήματα αγάπης που εν τέλει λαμβάνουν από τα ανάδοχα παιδιά τους. Άλλωστε, αυτό αποτυπώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο βίντεο το οποίο παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και το οποίο έκανε πολλούς να δακρύσουν.

Τελειώνοντας, πιστεύω ότι πρέπει να αναδείξουμε το γεγονός ότι παρότι η αναδοχή παραμένει ένας άγνωστος θεσμός στην κυπριακή κοινωνία, εν τούτοις είναι ξεκάθαρο ότι την τελευταία δεκαετία υπάρχει μια σταδιακή ανάπτυξη του θεσμού, σε σύγκριση με τα δεδομένα των προηγούμενων τριών δεκαετιών. Έτσι, παρόλο που η ανάπτυξη είναι μικρή, το σημαντικό είναι ότι αυτή η ανάπτυξη είναι σταθερή. Παρόμοια θετική ανταπόκριση συνεχίζει να δείχνει η κυπριακή κοινωνία και στην αναδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, όπου τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Επομένως, πιστεύω ότι σήμερα καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να ενθαρρύνουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον θεσμό της αναδοχής, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά, τόσο για τα απροστάτευτα παιδιά, όσο και για την κοινωνία μας γενικότερα.

*Λέκτορας Κοινωνικής Εργασίας

Πανεπιστήμιο Frederick

Αναδοχή: ένας άγνωστος θεσμός που μας αφορά όλους


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718