KESJULY18

2017-05-08 16:42:48
«Ο κόσμος δεν έχει ελπίδα όσο οι άνθρωποι αντί για αντιπλημμυρικά έργα φτιάχνουν κιβωτούς»

«Ο κόσμος δεν έχει ελπίδα όσο οι άνθρωποι αντί για αντιπλημμυρικά έργα φτιάχνουν κιβωτούς»


TΩΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ KAI ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ*

Ο τίτλος του άρθρου προέρχεται από ένα σκίτσο του Αρκά, το οποίο σε μια και μόνο πρόταση καταφέρνει να αποδώσει τεράστιες αλήθειες, οι οποίες μπορούν να μας πουν πολλά για το Νέο Σχέδιο Διορισίμων.

Το Νέο Σχέδιο Διορισίμων ήταν ίσως η πιο περίφημη «κιβωτός» που κατασκεύασε τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Πολυδιαφημισμένη και χιλιοπροβεβλημένη αποτέλεσε την ναυαρχίδα της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΥΠΠ και η αιχμή του δόρατος της «μεταρρύθμισης» που αρέσκεται να αναφέρει συνεχώς ο Υπουργός Παιδείας αλλά και η Κυβέρνηση. Τι και αν υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί; Τι και αν πλεόν οι φοιτητές που γίνονται δεκτοί στα παιδαγωγικά τμήματα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι μαθητές του 12 και του 13; Το ΥΠΠ αντί να βρει τρόπους να σταματήσει τη μαζική παραγωγήανέργων εκπαιδευτικών από τα Δημόσια και Ιδιωτικά πανεπιστήμια[1][2], εστιάστηκε στην παροχή ελπίδας μέσα από ένα νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών, το οποίο ήταν και είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Ο πρώτος λόγος που ήταν καταδικασμένο να αποτύχει είναι επειδή ο νόμος που ψηφίστηκε στη βουλή, στις 9 Ιουλίου 2015, ήταν ένα αποτέλεσμα ανελέητου παζαριού ανάμεσα στα κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους οργανωμένους γονείς και τα κόμματα. Το ΥΠΠ έθεσε εξευτελιστικά διλήμματα σε όλους τους φορείς και καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, έπαιζαν με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Αντί οι προβολείς να στραφούν στη φιλοσοφία του σχεδίου, εστιάστηκαν στο παζάρι, στις θέσεις και στις υποσχέσεις. Το σχέδιο υστερούσε σημαντικά σε θέμα επιστημονικότητας, προοπτικής, ουσίας και νομικής κατοχύρωσης. Αντίθετα στηρίχτηκε στο εύηχο σύνθημα της «επιλογής των αρίστων», στην «ελπίδα προς τους νέους» και στις μαζικές μονιμοποιήσεις ως αντιστάθμισμα που έτσι κι αλλιώς ήταν διαχρονική υποχρέωση της Πολιτείας αλλά τους κρατούσε όμηρους για χρόνια, αγνοώντας το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη[3][4].

Ο δεύτερος λόγος είναι και πάλι προφανής, αλλά οι φορείς απέτυχαν να τον κατανοήσουν, παρά τις επανειλημμένες και τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις μας[5][6]. Στην προσπάθεια του ΥΠΠ να φανεί πως υπήρχαν θέσεις για να πληρωθούν με το ΝΣΔΕ, οι συμβάσεις και οι αντικαταστάσεις μπήκαν στο «καζάνι» του σχεδίου. Τι σήμαινε αυτό; Καταρχήν πως εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονταν στα σχολεία για χρόνια, θα έχαναν τις δουλειές τους, αλλά ταυτόχρονα και πως εκατοντάδες νέοι εκπαιδευτικοί που θα διορίζονταν με το ΝΣΔΕ, θα ήταν εκπαιδευτικοί μιας χρήσης που θα έπρεπε κάθε δύο χρόνια να επαναδιεκδικούν τη θέση τους. Αυτή η παραδοξότηταήταν βέβαιο πως κάποια στιγμή θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα.

Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος αφορά στο νομικό κομμάτι, όπου παίχτηκε μία πραγματική μάχη ανάμεσα στο ΥΠΠ και τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και μεμονωμένες ομάδες εκπαιδευτικών. Από τη μία οι Οργανώσεις και ομάδες εκπαιδευτικών παρουσίαζαν νομικές γνωματεύσεις από έγκριτους νομικούς[7][8] και από την άλλη το ΥΠΠ απαντούσε με δικές του γνωματεύσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία εξυπηρετούσαν φυσικά τη θέση του Υπουργείου[9]. Αντί το Υπουργείο να θέσει ουσιαστικά ερωτήματα και να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ενεπλάκη σε «γνωματευσομαχίες», με αποτέλεσμα να μη γίνει ολοκληρωμένη και σφαιρική ανάλυση της νομικής πτυχής του θέματος. Παράλληλα και ενώ προχωρούσε ο διάλογος για το ΝΣΔΕ παρουσιάστηκαν αποφάσεις δικαστηρίων που αφορούσαν την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για το αορίστου χρόνου σε άλλους τομείς της δημόσιας υπηρεσίας στην Κύπρο[10],καθώς και σε χώρες του εξωτερικού[11]. Οι «πλημμύρες» ολοένα γίνονταν και πιο έντονες και όμως το ΥΠΠ θεώρησε πως με 1-2 γνωματεύσεις, κομμένες ραμμένες στα μέτρα του, θα έκλεινε το θέμα.

Μπορεί και να τα κατάφερνε το ΥΠΠ αν δεν ερχόταν η γνωστή απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, με την οποία δικαιώθηκε έκτακτος συνάδελφος και αποφασίστηκε όπως μετατραπεί σε υπάλληλο αορίστου χρόνου[12]. Με το άκουσμα της είδησης για τη δικαίωση του συναδέλφου, δεκάδες άλλοι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες για να διεκδικήσουν και αυτοί να γίνουν αορίστου χρόνου. Κάπου εδώ φτιάχτηκε και άλλη μια «κιβωτός» με την έφεση που έγινε από το ΥΠΠ και τη Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση Κούλουρου[13], απλά και μόνο για να καθυστερήσει η εφαρμογή της νομοθεσίας αορίστου χρόνου και να προχωρήσει το ΝΣΔΕ, έστω για 1-2 χρόνια. Είχαμε κατακρίνει στο παρελθόν τόσο την επιλογή του ΥΠΠ να αγνοήσει τη νομοθεσία αορίστου χρόνου όσο και την έφεση την οποία κατάθεσε[14].

Ήταν προφανές πλέον πως το σχέδιο διορισίμων έμπαζε νερά από παντού. Με μια πιθανή ψήφιση των κανονισμών, θα μετατοπιζόταν ένα τεράστιο μέρος της ευθύνης από το ΥΠΠ στα κόμματα. Ευθύνη που ίσως μελλοντικά να αποκτούσε και ποινικές προεκτάσεις. Τα κόμματα που ξεγελάστηκαν ή αγνόησαν τις νομικές πτυχές του νομοσχεδίου κατά τη ψήφιση του, έστω και την υστάτη αντιλήφθηκαν τις πιθανές παρενέργειες του όλου εγχειρήματος.

Φτάσαμε λοιπόν στην απόσυρση της έφεσης για την υπόθεση Κούλουρου και στην παραδοχή του ΥΠΠ πως θα εφαρμοστεί το αορίστου στην εκπαίδευση[15]. Τα ερωτήματα που βασανίζουν το μυαλό μας  από καιρό, είναι πολλά:

-  Πώς σκοπεύει το ΥΠΠ να εφαρμόσει το αορίστου στην εκπαίδευση;

-  Ποια δικαιώματα θα έχουν οι αορίστου;

-  Θα εφαρμοστεί η εναλλαξιμότητα και στην εκπαίδευση;

-  Αν ναι, πώς θα εφαρμοστεί η εναλλαξιμότητα;

-  Ποιες τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία;

-   Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που έχουν αθροιστική υπηρεσία συμβασιούχου και αντικασταστάτη;

-   Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που έχουν μόνο υπηρεσία σε αντικατάσταση;

-  Πότε θα γίνεται χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην εκπαίδευση;

-  Ποια είναι τα δεδομένα που δημιουργούνται πλέον για το ΝΣΔΕ; Για πόσες θέσεις θα δίνουν εξετάσεις κάθε χρόνο χιλιάδες εκπαιδευτικοί; Αξίζει τον κόπο και το οικονομικό κόστος να προχωρήσει κάτι τέτοιο;

-  Γιατί να μη γίνεται άμεσα μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών και δοκιμασία για 2 χρόνια (όταν υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες) αντί χρήση συμβάσεων ορισμένου ή αορίστου χρόνου;

Αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά πρέπει να απαντηθούν ΠΡΙΝ τη ψήφιση των κανονισμών του ΝΣΔΕ. Όχι μέσα από δηλώσεις και υποσχέσεις αλλά με τροποποίηση της νομοθεσίας και μετατροπή όλων των εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώνουν στο μέλλον 30 μήνες αθροιστικής υπηρεσίας σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου ή σε μόνιμους. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό, η Βουλή οφείλει να αναστείλει την εφαρμογή του ΝΣΔΕ. Είναι προφανές πως η Βουλή τον Ιούλη του 2015 έκανε ένα τραγικό λάθος, με ανυπολόγιστες προεκτάσεις, αφού τα δεδομένα για το καθεστώς αορίστου χρόνου υπήρχαν και τότε. Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για την ευθύνη που έχουν για τα όσα δεν προσμέτρησαν ή αγνόησαν και τελικά ενέκριναν την αλλαγή στον τρόπο διορισμού εκπαιδευτικών, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες στην κοινωνία και τους επηρεαζόμενους. Θα είναι εγκληματικό, αν κάνουν ξανά τα στραβά μάτια σε κάτι που εξόφθαλμα δείχνει διάτρητο από νομικά κενά και ασάφειες.


[1]https://goo.gl/NmbRoL

[2]https://goo.gl/epHtoh

[3]https://goo.gl/puDgj1

[4][4]https://goo.gl/QwIJlQ

[5]https://goo.gl/wMZb3Q

[6]https://goo.gl/gnSb8r

[7]https://goo.gl/VtIyMU

[8]https://goo.gl/42VJfq

[9]https://goo.gl/h5021S

[10]https://goo.gl/52Fl0t

[11]https://goo.gl/nNkT16

[12]https://goo.gl/jbXMwt

[13]https://goo.gl/T691WY

[14]https://goo.gl/QwIJlQ

[15]https://goo.gl/0bQW7d

*Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Γ.Α. ΠΟΕΔ, Γεν. Οργ. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

*Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΔ, Γεν. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Παναγιώτης Θεοδούλου
Tue May 09, 2017, 13:10:38
Το 30 μηνο ψηφίστηκε από την κυπριακή βουλή ή ακόμη?

Μιχάλης Α. Πόλης
Mon May 08, 2017, 21:59:41
Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το σύστημα διορισμού, αλλά η υπερπαραγωγή εκπαιδευτικών από τα πανεπιστήμια που αφήνει και θα αφήνει εσαεί την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, έτσι κι αλλιώς, αδιόριστους.
Το προηγούμενο σύστημα διορισμού καταργήθηκε γιατί έλεγε στους αδιόριστους την αλήθεια, ότι δηλαδή οι πιθανότητες διορισμού όσων πήραν το πτυχίο τα τελευταία 10 χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτες . Αυτό έφερε πτώση στη ζήτηση παιδαγωγικών σπουδών και συνακόλουθα μείωση κερδών των πανεπιστημίων. Για να αντισταθμίσουν τη μείωση κερδών εισήγαγαν το ΝΣΔΕ πουλώντας έτσι την κάλπικη ελπίδα σε πρόσφατους πτυχιούχους ότι μπορούν να πετύχουν διορισμό παραμερίζοντας παλαιότερους, αν γράψουν καλά στις εξετάσεις. Αυτή όμως είναι μια επιφανειακή ανάλυση εφόσον οι μονάδες των εξετάσεων είναι το 50% και το άλλο 50% που είναι εξίσου απαραίτητο όπως προϋπηρεσία, μεταπτυχιακά, χρόνος απόκτησης πτύχιου κλπ χρειάζεται άλλα δεκά χρόνια για να το αποκτήσεις. Αρά και με το ΝΣΔΕ η μέση ηλικία διορισμού δεν θα είναι κάτω των 32 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και δεδομένου ότι στατιστικά είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι θα έχουν πάρει 50 βαθμούς στις εξετάσεις, οι διεκδικητές θα χρειάζεται να παρακάθονται σε εξετάσεις καθε δύο χρόνια για να βελτιώσουν τη θέση τους. Η προετοιμασία των εξετάσεων θα αποτελέσει νέα φλέβα χρυσού για τους πανεπιστημιακούς που θα αναλάβουν τα χρυσοφόρα ιδιαίτερα.
Ακόμα και οι ελάχιστοι που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτή τη μακροχρόνια οδύσσεια και φτάσουν στο διορισμό θα ανακαλύψουν ότι δεν τους περιμένει ο παράδεισος αλλά ένα ψυχοφθόρο επάγγελμα, με ελάχιστες πιθανότητες ανέλιξης, μακρινές διαδρομές που θα τους αναγκάζουν να δαπανούν το μισθό τους σε καύσιμα και φθορές, παραβάτικότητα που σπάει κόκκαλα, μια φοβερή γραφειοκρατία, ανύπαρκτο σχέδιο συντάξεων κλπ. Ακόμα και η μονιμότητα υπονομεύεται με το νέο σχέδιο αξιολόγησης που θέλει να εισάξει το Υπουργείο, με βάση το οποίο κάθε δύο χρόνια όποιος δεν εξασφαλίζει το 60% της βαθμόλογίας θα βρίσκεται στον προθάλαμο της απόλυσης...

Μιχάλης Αλεξόπουλος
Mon May 08, 2017, 21:16:05
Φίλοι, το 30μηνο δεν δόθηκε ως χάρη. Εφαρμόστηκε η νομοθεσία. Η οποία είναι εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Απλά ο Υπουργός μετά από καθυστέρηση 2 χρόνων αποφάσισε να παραδεκτεί πως δεν υπολογίστηκε (κακώς) αυτή η παράμετρος. Συναισθανόμαστε πλήρως τα δίκαια του συνόλου γι' αυτό και είμαστε και ήμασταν έντονοι για τη μη θυματοποίηση ατόμων που ήδη εργάζονται. Το αορίστου έστω και μερικώς αυτό κάνει. Αυτό θα έπρεπε φυσικά να το έχει έγνοια το ίδιο το Υπουργείο. Γιατί δεν το έκανε και γιατί συνεχώς το αγνοούσε ή παραπλανούσε ας το κρίνει ο κόσμος. Όσον αφορά το σχέδιο αυτό καθε αυτό. Υπάρχει πλήρης διαφωνία ως προς τη φιλοσοφία του γιατί υστερεί επιστημονικότητας. Νομίζω αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ύλη, δείγματα εξεταστικών δοκιμίων και οι κανονισμοί ακόμα ... συζητιούνται. Επίσης οι θέσεις για τις οποίες πολλοί ελπίζουν είναι ελάχιστες. Άλλα είναι τα συμφέροντα πίσω από αυτό, με θύματα απελπισμένους νέους που αναζητούν την ελπίδα. Δυστυχως

Λεωνίδας Χατζηλοΐζου
Mon May 08, 2017, 20:36:44
Προσωπικό συμφέρον από το αορίστου δεν έχει κανείς από τους δυο μας Χαράλαμπε, είμαστε μόνιμοι επί δοκιμασία...
Όπως έχουμε πει στα ερωτήματα, το πώς θα εφαρμοστεί το αορίστου είναι πολύ σημαντικό και για την εφαρμογή του ΝΣΔΕ.
Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω πως η όλη φιλοσοφία του ΝΣΔΕ μας βρίσκει αντίθετους, όπως είχαμε εξηγήσει κατ' επανάληψη στο παρελθόν.
- http://www.paideia-news.com/index.php?id=109&hid=16393&url=
- http://www.paideia-news.com/index.php?id=109&hid=16395&url=%
Last Edit: May 08, 2017, 23:05:45 by chr@paideia-news.com  

Χρίστου Γεωργία
Mon May 08, 2017, 19:45:41
Μετά και την αναγνώριση των 30 μηνων όλα προχωρούν κανονικά. Ελπίζουμε και οι αδικημένοι αδιόριστοι συνάδελφοι να έχουν ευκαιρία διορισμού.

Χαραλαμπος Φιλίππου
Mon May 08, 2017, 18:36:58
Αν εισαστε εντιμοι τωρα που πηρατε το 30 μηνο θα επρεπε να ζητησετε αμεση εφαρμογη του ΝΣΔ κ όχι σε βαθος δεκαετίας. Βολεψατε τα προσωπικα σας συμφεροντα χωρίς αισθηση του συνολου.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718