KESJULY18

2017-05-08 16:00:37
Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιωάννη Κ. Χασιώτη, «Αδελφά έθνη εν μέσω θυέλλης»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιωάννη Κ. Χασιώτη, «Αδελφά έθνη εν μέσω θυέλλης»


«Αρμένιοι και Έλληνες στις μεγάλες κρίσεις του Ανατολικού ζητήματος (1856-1914)»

Το βιβλίο του Oμότιμου Καθηγητή Nεότερης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής, και Επίτιμου Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιωάννη Κ. Χασιώτη, «Αδελφά έθνη εν μέσω θυέλλης: Αρμένιοι και Έλληνες στις μεγάλες κρίσεις του Ανατολικού ζητήματος (1856-1914)» (Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2015), παρουσιάστηκε στις 27 Απριλίου 2017 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  

Η εκδήλωση που συνέπεσε με την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, άρχισε με τον χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και του Εκπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Βαρτκές Μαχτεσιάν. Το βιβλίο παρουσίασαν οι ακαδημαϊκοί, Γιώργος Γεωργής και Πέτρος Παπαπολυβίου, ενώ ακολούθησε αντιφώνηση από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Ο κ. Παπαπολυβίου, ο οποίος ήταν φοιτητής του κ. Χασιώτη, αναφέρθηκε στον άγνωστο κόσμο των ελληνοαρμενικών σχέσεων που πραγματεύεται το βιβλίο «Αδελφά έθνη εν μέσω θυέλλης». Την παθητικότητα και την έλλειψη αντίδρασης από τον ελληνικό κόσμο την εποχή των αρμενικών σφαγών και την προβληματική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων που είχε ξεπεράσει τη δυσπιστία εξαιτίας της ευκαιριακής σύμπτωσης των αρμενικών και βουλγαρικών συμφερόντων και επιδιώξεων. Πλήθος άγνωστων στοιχείων παραθέτει ο συγγραφέας στο βιβλίο του, το οποίο, κατά τον κ. Παπαπολυβίου, αποτελεί σταθμό στην ελληνική ιστοριογραφία, καθώς περιλαμβάνει μερικές εκατοντάδες σελίδες με 2000 παραπομπές που μαρτυρούν την εξαντλητική πολύχρονη εργασία σε ένα πλήθος πηγών και βιβλιογραφικό όγκο που χειρίζεται και διαλέγεται με άνεση ο κ. Χασιώτης. Για τον Καθηγητή του, ο κ. Παπαπολυβίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε μια θεωρητικά «μεγάλη ηλικία», όχι μόνο δεν φοβήθηκε την πρόκληση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά κατάφερε να χρησιμοποιεί με αξιοζήλευτη αποτελεσματικότητα τα καινούργια μέσα που προσφέρει η τεχνολογία στη ακαδημαϊκή έρευνα, συνεχίζοντας παράλληλα να αποδελτιώνει βιβλία και περιοδικά με εξοντωτικούς ρυθμούς και να μελετά σε αρχεία και βιβλιοθήκες.

«Πρόκειται για ένα βιβλίο πρωτοποριακό στη σύλληψη, τη δομή του, τεκμηριωμένο, επιστημονικό και ταυτόχρονα, παρά τον όγκο του, ευανάγνωστο, που κερδίζει από τα πρώτα κεφάλαια το ενδιαφέρον του αναγνώστη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργής. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική και την αρμενική βιβλιογραφία, τους αγώνες, τις διώξεις και τις σφαγές των Αρμενίων καθώς και τις παράλληλες ελληνοαρμενικές σχέσεις και δράσεις στην περίοδο από το τέλος του Κριμαϊκου μέχρι και τις αρχές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου για τις οποίες δεν έγινε συστηματική επιστημονική ιστορική προσέγγιση και παρέμειναν στο επίπεδο των μαρτυριών και των απομνημονευμάτων. Ο ιστορικός Γιάννης Χασιώτης, πρόσθεσε ο κ. Γεωργής, ανήκει στους ιστορικούς που θεμελίωσαν και πρόβαλαν την αξία και τη σημασία της αρχειακής έρευνας για την επιστημονική συγγραφή της Ιστορίας.

Αφού ευχαρίστησε τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Κύπρου και τον Εκπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας  για την τιμή να παρουσιαστεί το βιβλίο του στο Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, ο κ. Χασιώτης στην αντιφώνησή του συνεχάρη και τους δυο ακαδημαϊκούς που με τόση ευστοχία σχολίασαν τις σελίδες του βιβλίου του. Ο κ. Χασιώτης απάντησε στα ερωτήματα που πολλές φορές υποβάλλουν στον ίδιο όπως γιατί στράφηκε στην μελέτη του Αρμενικού Ζητήματος, λέγοντας ότι το βασικό του κίνητρο ήταν καθαρά ιστοριογραφικό. Καθώς είχε διαπιστώσει ότι στην εξέταση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος για την εξέλιξη της τύχης όλων των λαών που έζησαν και που εξακολουθούν ακόμα να ζουν, μεταλλαγμένοι ή αποδεκατισμένοι, στα ευρύτατα αυτά γεωγραφικά όρια, έλειπε σχεδόν η συγκριτική προσέγγιση του Αρμενικού Ζητήματος με το Ελληνικό.  Η έλλειψη αυτή, σημείωσε, βαραίνει κυρίως την ελληνική πλευρά.

Δύο αρμένικα τραγούδια από τη  Ζάρα Μπαρκχουνταριάν στο τραγούδι και την Λίλια Δανελιάν στο πιάνο διάνθισαν την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν φίλοι και εκτιμητές του έργου του κ. Ιωάννη Χασιώτη.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιωάννη Κ. Χασιώτη, «Αδελφά έθνη εν μέσω θυέλλης»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718