KESJULY18

2017-05-08 13:00:05
Καδής:Πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών όπως εγκρίθηκε από τη Βουλή

Καδής:Πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών όπως εγκρίθηκε από τη Βουλή


«Οι ανάγκες που θα έχουμε την επόμενη διετία για διορισμούς θα είναι πολλαπλάσιες από τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα καταστούν αορίστου χρόνου»

 «Οι διαδικασίες ούτως ή άλλως προχωρούν όπως τις είχαμε προγραμματίσει. Είμαστε προσηλωμένοι στο να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τον Ιούλιο 2015 όπως ακριβώς προνοούσε τότε: ότι δηλαδή θα γίνουν οι πρώτες εξετάσεις το Φθινόπωρο του 2017 για το νέο σύστημα διορισμών»

Αυτό τόνισε ο υπουργός παιδείας μιλώντας στο Γ Πρόγραμμα του ΡΙΚ  απαντωντας σε ερώτηση «πώς προχωρούν οι διαδικασίες με τους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας;»

Συνεχίζοντας ο κ. Καδής είπε:

«Η δική μας προσέγγιση ήταν ότι έπρεπε να δούμε με ευαισθησία το θέμα αυτών των εκπαιδευτικών και αν ήταν δυνατό να τους διασφαλίσουμε. Είχα κάνει επιστολές στη Νομική Υπηρεσία ακόμα και πριν τη διαμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας που πέρασε το 2015. Τότε η προσέγγιση της Νομικής Υπηρεσίας ήταν αρνητική: δηλαδή δεν μπορούσε να γίνει αυτή η διασφάλιση. Αυτή ήταν η συμβουλή που μας έδινε τότε η Νομική Υπηρεσία την οποία δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε.

Πάντοτε λέγαμε ότι αν εμφανιστούν νέα δεδομένα μέσα από τις όποιες δικαστικές διαδικασίες που θα διευκόλυναν την Κυβέρνηση να δει διαφορετικά αυτό το ζήτημα, εμείς δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να προχωρήσουμε στη διασφάλιση αυτών των εκπαιδευτικών διότι αυτός ήταν και ο σκοπός μας εξ αρχής. Κάναμε κάποιες επαφές και είχαμε προσωπικά συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα. Φαίνεται ότι υπάρχει τρόπος και να γίνουν αορίστου χρόνου (εν όψει και των αποτελεσμάτων των δικαστικών διαδικασιών που βρίσκονταν σ’ εξέλιξη πρόσφατα. Μπορούμε λοιπόν να προχωρήσουμε στο να κάνουμε αορίστου χρόνου τους εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία πέραν των 30 μηνών και παράλληλα θα πρέπει να σταματήσει η τροφοδότηση της «δεξαμενής» των αορίστου χρόνου που θα δημιουργηθούν για να μην έχουμε ουσιαστικά προσλήψεις στο εκπαιδευτικό σύστημα μόνο από την πηγή των αορίστου χρόνου. Αυτές οι κινήσεις μπορούν να γίνουν σύμφωνα με την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας. Αναμένουμε να έχουμε και γραπτώς αυτές τις θέσεις».

ΕΡ: Δεδομένου ότι υπάρχει απαίτηση από την Ε.Ε. όποιος συμπληρώνει 30 μήνες να γίνεται αορίστου χρόνου, ποιά είναι η ένσταση της Νομικής Υπηρεσίας;

ΑΠ: Υπήρχαν διάφορα επιχειρήματα γύρω από αυτό το θέμα, νομίζω δεν είναι ώρα να τ’ αναλύσουμε. Η αλήθεια είναι ότι το εκπαιδευτικό σύστημα και ειδικά το σύστημα διορισμού που υπήρχε μέχρι σήμερα στην Κύπρο είχε αρκετές ιδιαιτερότητες. Πίστευε λοιπόν η Νομική Υπηρεσία ενδεχομένως ότι στη βάση αυτών των ιδιαιτεροτήτων δεν μπορεί να γίνει αυτό που γινόταν σε άλλες χώρες ή που έγινε με άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι αυτό μπορεί να γίνει και με τους εκπαιδευτικούς. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι οι ανάγκες που θα έχουμε μες την επόμενη διετία για διορισμούς στο εκπαιδευτικό μας σύστημα θα είναι πολλαπλάσιες από τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα καταστούν αορίστου χρόνου. Υπάρχουν γύρω στις 2200 μόνιμες ή μη-μόνιμες θέσεις που θα συμπληρωθούν την επόμενη διετία. Αυτό σημαίνει ότι ούτως ή άλλως θα πρέπει να προχωρήσουμε με την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών όπως αυτό έχει περάσει ήδη από τη βουλή. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και μελετάμε όλα μας τα βήματα μέχρι το Φθινόπωρο που θα μας φέρει στις πρώτες εξετάσεις και αναμένουμε και τις αποφάσεις της Βουλής που θα καθορίσει τις τελικές ρυθμίσεις που θα γίνουν γύρω απ’ αυτό το ζήτημα ούτως ώστε να είναι ξεκάθαρο σε όλους το πώς θα γίνουν οι εξετάσεις, πότε θα υποβληθούν οι αιτήσεις κλπ.

Θέλουμε να επισημάνουμε στη βουλή ότι αυτό το θέμα είναι επείγον για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε. Θέλουμε το σύστημα να είναι εντελώς αδιάβλητο και διάφανο. Πρέπει όλοι να ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού και όσο πιο νωρίς ξέρουμε τους κανόνες και τους δημοσιοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Θεωρώ ότι και με την εξέλιξη αυτή που έχουμε με τους αορίστου χρόνου δεν υπάρχει πλέον οποιοδήποτε εμπόδιο στο να εφαρμοστεί απρόσκοπτα το νέο σύστημα διορισμών και να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση που περίμενε ο τόπος μας εδώ και 3 δεκαετίες.   


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718