KESJULY18

2017-05-07 12:12:14
Η ΠΟΕΔ οφείλει να σέβεται και να βοηθά τα μέλη της

Η ΠΟΕΔ οφείλει να σέβεται και να βοηθά τα μέλη της


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Χωρίς τα μέλη της που τη συντηρούν, η ΠΟΕΔ θα ήταν ένα ακρωνύμιο, 4 κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Η συντεχνία υπάρχει,  λειτουργεί και έχει περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ χάρη στις γενναιόδωρες συνδρομές των μελών της για δεκαετίες. Το 0,5% των ακαθάριστων μηνιαίων απολαβών μας καταλήγει κάθε μήνα στο Ταμείο της οργάνωσης¹. Το ποσό που πληρώνουμε δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Κάθε διακόσιοι μηνιαίοι διδασκαλικοί μισθοί ο ένας κατατίθεται κατά μέσο όρο στο ταμείο της ΠΟΕΔ στο τέλος κάθε μήνα. Συνολικά το  μηνιαίο ισόποσο 28,5διάμεσων ακαθάριστων μισθών μηνιαίως εμβάζεται από τα μέλη  δώδεκα φορές το χρόνο. Με τα χρήματα αυτά πληρώνονται οι μισθοί του έμμισθου προσωπικού, τα λειτουργικά έξοδα, τα οδοιπορικά των αξιωματούχων, πληρώνονται οι δόσεις για το πολυτελές μέγαρο της ΠΟΕΔ και πλείστα άλλα. Οι συνδρομές των μελών στην ΠΟΕΔ ανέρχονται στο σεβαστό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετήσια.

Είμαι μέλος της συντεχνίας για τριάντα χρόνια και πληρώνω ανελλιπώς τις συνδρομές μου. Μόνο το 2016 πλήρωσα συνδρομέςσυνολικά €274 . Είμαι ενεργό μέλος της συντεχνίας ως στέλεχος της ΑΚΙΔΑ από τον καιρό που κάποιοι από τους σημερινούς εργατοπατέρες των κομματικών κινήσεων ήταν ακόμη μαθητές στο γυμνάσιο αν όχι το δημοτικό. Έχω λοιπόν το δικαίωμα, όπως και κάθε άλλο μέλος της συντεχνίας, να έχω τη στήριξη των αξιωματούχων της ΠΟΕΔ σε κάθε περίπτωση που τα εργατικά μου δικαιώματα παραβιάζονται.

Ενώ οι κομματικές κινήσεις προσέλαβαν πρόσφατα έμμισθο υπάλληλο στην ΠΟΕΔ με μισθό στην κλίμακα διευθυντή [Α12ii]και μάλιστα χωρίς τις αποκοπές που πληρώνουν τα μέλη τους, κάνοντας γενναιόδωρες προσφορές με τις συνδρομές μας, οι ίδιες κινήσεις δεν έδειξαν ανάλογη ευαισθησία για δεκάδες μέλη τους για τα οποία η μη καταβολή προσαύξησης θα συνεχιστεί και το 2017. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το μνημόνιο έληξε το 2016. Και παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη συμφωνία Κυβέρνησης-ΠΑΣΥΔΥ², η οποία δεν είναι ότι το καλύτερο, προνοεί την καταβολή ετήσιας προσαύξησης για τα έτη 2017 και 2018. Η ιστορία έχει ως εξής:

Τα έτη 2012 και 2013 κάποιοι από εμάς είχαμε την ατυχία να προαχθούμε σε θέση διευθυντή στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου. Η παραχώρηση προσαύξησης που έγινε σε όσους προήχθησαν την διετία 2012-2013  δεν συνοδεύτηκε με την αυτονόητη ένταξη μας σε βαθμίδα τηςκλίμακας της  νέας μας θέσης. Ως αποτέλεσμα, πέραν της μη καταβολής της ετήσιας προσαύξησης για τα έτη 2014, 2015, 2016 που επιβλήθηκε σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους λόγω μνημονίου, θα υποστούμε στέρηση του 75% της ετήσιας προσαύξησης και το 2017. Η ετήσια προσαύξηση³ που θα πάρουν οι εκπαιδευτικοί το 2017 ανάλογα με την κλίμακα τους είναι:Α8 :€877, Α10, Α11, Α11(ii): €1201,Α12(ii):€1540

Ως διευθυντής θα έπρεπε,αυτονόητα με βάση τη συλλογική σύμβαση 2017-2018,οβασικόςετήσιος μισθός μου το 2017  να αυξηθείκατά €1540. Εντούτοις θα αυξηθεί μόνο κατά€416, με βάση το σχετικό έγγραφο της ΕΕΥ το οποίο έστειλα στην ΠΟΕΔ⁴, δηλαδή μόλις το 27% της ετήσιας προσαύξησης. Κοινοποίησα τα ανωτέρω στην ΠΟΕΔ με επιστολή⁵ ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου 2017 και παρακάλεσα όπως η συντεχνία βοηθήσει τα δεκάδες μέλη της που επηρεάζονται από τη ρύθμιση. Ζήτησα από τη Γραμματεία της ΠΟΕΔ να έχω γραπτή απάντηση στο αίτημα μου.

Από την πρώτη στιγμή οι αξιωματούχοι της Α.ΚΙ.ΔΑ στη Γραμματεία ΠΟΕΔ υποστήριξαν το αίτημα μου ως λογικό και αυτονόητο. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Κίνηση μου που πάντα είναι μπροστάρης στους συνδικαλιστικούς αγώνες. Το θέμα  όμως σκάλωσε στους αξιωματούχους των κομματικών κινήσεων στην Γραμματεία. Τον περασμένο Απρίλιο πήρα τηλέφωνο μέλος της Γραμματείας που ανήκει σε κομματική κίνηση. Προσπάθησα να τον πείσω ότι  η ΠΟΕΔ έπρεπε να θέσει  το θέμα της μη καταβολής προσαύξησης όσων προαχθήκαμε σε θέση διευθυντή τα έτη 2012 και 2013 στην επίσημη πλευρά για επίλυση. Μου απάντησε μονολεκτικά ότι κάνω λάθος. Όταν προσπάθησα να του εξηγήσω με βάση λογικά και αδιαμφησβήτητα επιχειρήματα  ότι το 416 δεν ισούται με το 1540 τότε διάκοψε τη συνομιλία με απότομο τρόπο προφασιζόμενος επείγουσα εργασία. Περιττό να σας πω ότι τρεις μήνες μετά την αποδεδειγμένη λήψη της επιστολής δεν έλαβα καμιά απάντηση, προφορική ή γραπτή.

Αν δεν σεβόμουν τον εαυτό μου και την ιστορία μου θα διαγραφόμουν από μια συντεχνία που δεν σέβεται τα μέλη της. Όμως δεν θα τους κάνω τη χάρη. Μαζί με τα άλλα μέλη της ΑΚΙΔΑ θα αγωνιστούμε για μια ΠΟΕΔ ισχυρή, που σέβεται τα μέλη της και αγωνίζεται για να κερδίσει τα αυτονόητα δικαιώματα τους. Μια ΠΟΕΔ από τους δασκάλους για τους δασκάλους και όχι κομματικό παράρτημα που είτε εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης όταν το κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, είτε κάνει μηδενιστική αντιπολίτευση όταν το κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Σημειώσεις

  1. Με βάση το καταστατικό τα μέλη πληρώνουν 0,5% επί των μηνιαίων ακαθάριστων απολαβών τους με εξαίρεση το 13ο μισθό επί του οποίου δεν επιβάλλεται αποκοπή.
  2. Βάσει της συμφωνίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εισαγωγή μηχανισμού με τη συμμετοχή της ΠΑΣΥΔΥ, μέσα από τον οποίο η ποσοστιαία αύξηση στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Συμφωνήθηκε, ακόμη, ότι δεν θα παραχωρηθούν γενικές αυξήσεις για τα έτη 2017 και 2018, ενώ με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία φαίνεται ότι ο μηχανισμός επιτρέπει την καταβολή των ετήσιων προσαυξήσεων για τα έτη 2017 και 2018.
  3. Επί των ποσών αυτών θα προστεθεί ποσοστό 6,656% γενική αύξησης και επί του αθροίσματος προσαύξησης και γενικής αύξησης το εγκεκριμένο  το 2011 τιμαριθμικό επίδομα ύψους 27,99%. Για περισσότερες πληροφορίες παραπέμπω στην έρευνα μισθοδοσίας διευθυντών 2017 που δημοσίευσα  πρόσφατα στο paideia-news.
  4. Επισυνάπτεται σε ξεχωριστό έγγραφο.
  5. Επίσης επισυνάπτεται

Υποψήφιος Γενικός Αντιπρόσωπος ΑΚΙΔΑ Λ/καςΑφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016