KESJULY18

2017-05-06 10:33:18
Επιμόρφωση δασκάλων της Ελληνικής ως δεύτερης/ ξένης γλώσσας

Επιμόρφωση δασκάλων της Ελληνικής ως δεύτερης/ ξένης γλώσσας


ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΙΙΔΗ*

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της κυπριακής και της ελληνικής πολιτείας, κεντρική θέση κατέχει η πολύμορφη εκπαιδευτική δραστηριότητα, ο ρόλος της οποίας είναι σημαντικός και πολλαπλός.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνώση της ελληνικής ιστορίας , η διάχυση της  λογοτεχνίας και της ελληνικής γραμματείας στη διασπορά αποτελούν ένα από τα κύρια μελήματά  τους.

Για τους Κύπριους  Oμογενείς η εκμάθηση της γλώσσας μας συνιστά ενδυνάμωση της ταυτότητάς τους, ισχυροποίηση του ομφάλιου λώρου με την Κύπρο ή αντίστροφα και παράλληλα συντείνει στην ισχυροποίηση της χώρας στο εξωτερικό.

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι η κυπριακή ομογένεια, αλλά και οι αλλοδαποί, εκδηλώνουν τα τελευταία χρόνια έντονο ενδιαφέρον για την ανθρωπιστική ελληνική παιδεία, (γλώσσα, ιστορία, πολιτισμό), με σκοπό την ενδυνάμωση των δεσμών με την Eλλάδα και Κύπρο, με  ό,τι ελληνικό.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της ευρύτερης παρευξείνιας ζώνης αποτέλεσε αντικείμενο ενδιαφέροντος πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και φορέων από την την Ελλάδα. Οι προτάσεις τους και τα προγράμματα τα οποία υλοποίησαν στόχευαν κυρίως τους ντόπιους εκπαιδευτικούς, δασκάλους της ελληνικής γλώσσας και κυρίως τους λεγόμενους αυτοδίδακτους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση για πάρα πολλά χρόνια στηρίχτηκε και ακόμη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον αυτοδίδακτο δάσκαλο ο οποίος με το μεράκι και την αγάπη που διαθέτει και παρά το πενιχρό επιμίσθιο προσφέρει σοβαρό έργο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσφορά της Κύπρου με προγράμματα επιμόρφωσης με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

            Στο πλαίσιο διαμόρφωσης θεωρητικού πλαισίου για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της ευρύτερης Παρευξείνιας Ζώνης και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης πραγματοποιήθηκε συνέδριο στην Οδησσό της Ουκρανίας στις 27-30/4/17 με τη συμμετοχή φορέων και Πανεπιστημίων από την Ελλάδα. Από την Κύπρο συμμετείχε το Πανεπιστήμιο Frederick, το οποίο δηλώνει έμπρακτα την παρουσία του σε ό,τι έχει να κάνει με τη διδασκαλία της ελληνικής ως 2ης/ξένης γλώσσας.

Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του γνωστικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τη διασπορά  και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας γιατί θεωρούμε ότι και το κοινωνικό πλαίσιο τόσο της Κύπρου όσο και της Ε.Ε. στο σύνολό της το επιβάλλει ως αναγκαιότητα. Αποτελεί έμφαση εξειδίκευσης των εκπαιδευτικών σε μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουμε.   Επίσης ως εξεταστικό κέντρο πιστοποίησης της ελληνομάθειας οργανώνει και υλοποιεί τις εξετάσεις ύστερα από απόφαση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.

Έχει πλέον καταστεί θεσμός το επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της διασποράς  κατά τον μήνα Ιούνιο στην Κύπρο, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν ως επιμορφωτές/τριες μέλη ΔΕΠ του τμήματος Επιστημών της Αγωγής. Φέτος στο πρόγραμμα θα φιλοξενηθούν 12 εκπαιδευτικοί από τη Γεωργία οι οποίες  διδάσκουν τα ελληνικά στα σχολεία της χώρας τους. Στόχος της επιμόρφωσης  είναι η διδασκαλία της γλώσσας για την επιτυχία των σκοπών για τους οποίους διδάσκεται ( επικοινωνία, σπουδές, εμπόριο, τουρισμός, πλουραλισμός κ.λ.π.)  και η σύνδεση των ατόμων με τις ιστορικές ρίζες τους. Στόχος είναι επίσης τα άτομα από άλλους πολιτισμούς και γλώσσες να γίνουν κοινωνοί του κυπριακού/ελληνικού πολιτισμού έτσι ώστε μέσα από αυτή την καλλιέργεια να επιτευχθεί η κατανόηση, η συνεργασία, η αλληλοεκτίμηση και η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων ανεξάρτητα από την εθνική και πολιτισμική τους ταυτότητα.  Κύριος στόχος επίσης των σεμιναρίων που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της ευαίσθητης ζώνης της παρευξείνιας περιοχής είναι η στήριξη με όλα τα μέσα και όχι η απαξίωση του αυτοδίδακτου δασκάλου εφόσον αυτός είναι ο ουσιαστικός συντελεστής της διατήρησης και διάδοσης των ελληνικών γραμμάτων.

Θέτοντας και υλοποιώντας στόχους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς συνεχίζουμε.

*Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Τμήμα Επιστημών της Αγωγής

Πανεπιστήμιο Frederick


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718