KESJULY18

2017-05-02 14:42:28
ΝΣΔΕ: Νομικές Παλινδρομήσεις

ΝΣΔΕ: Νομικές Παλινδρομήσεις


ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ* ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ**

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε ό,τι αφορά το Νέο Σύστημα Διορισίμων, κυριολεκτικά ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Το όλο σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι το φυσιολογικόαποτέλεσμα της άρνησης του Υπουργείου Παιδείας να λάβει σοβαρά υπόψη τις νομικές πτυχές του σχεδίου, προσηλωμένοστην επιβολή της αλλαγής χωρίς να τη θωρακίσει νομικά. Αυτή η επιμονή δεν είναι κάτι καινούριο και έχει κατ’ επανάληψη εκθέσει το ΥΠΠ, αφού με την εμμονή του, έχει παρουσιάσει νομικές γνωματεύσεις οι οποίες απαντούσαν σε ερωτήματα που βόλευαν το Υπουργείο και την εφαρμογή του ΝΣΔΕ αλλά άφηναν ασάφειες και τρύπες, οι οποίες στη συνέχεια δημιουργούσαν προβλήματα.

Πολύ πριν την ψήφιση του σχεδίου, είχε επισημανθεί εμφατικά πως το σχέδιο έμοιαζε να είναι διάτρητο από νομικά κενά, με κύριο σημείο προβληματισμού το καθεστώς αορίστου χρόνου[1]. Το Υπουργείο Παιδείας στην προσπάθεια του να εφαρμόσει ακόμη μια «καινοτομία» είχε αναφερθεί το καλοκαίρι του 2015 σε γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας που ξεκαθάριζε πως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί το καθεστώς αορίστου χρόνου στην εκπαίδευση[2]. Λίγους μήνες μετά, ήρθε η απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωνε συνάδελφο της Τεχνικής Εκπαίδευσης και στην ουσία αναιρούσε τον ισχυρισμό τόσο του Υπουργού όσο και της επικαλούμενης γνωμάτευσης. Η αντίδραση του Υπουργείου ήταν ακόμα πιο παράδοξη, με πρόδηλες τις σκοπιμότητες και επιβεβαιώνοντας την εμμονή του για εφαρμογή του ΝΣΔΕ πέραν πάσης θυσίας. Αντί να αναθεωρήσει τον νόμο ή να ξεκινήσει διαδικασίες εφαρμογής του καθεστώτος αορίστου χρόνου ως όφειλε, εφεσίβαλε την δικαστική απόφαση, σε μια καταφανή προσπάθεια να κερδίσει χρόνο!

Στις δε πρόσφατες συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κατά τη συζήτηση των κανονισμών του Σχεδίου ο Υπουργός ξεκάθαρα είχε αναφέρει πως δεν τίθεται θέμα με το αορίστου και πως το σχέδιο θα εφαρμοστεί κανονικά, επικαλούμενος τις γνωματεύσεις που είχε πάρει πριν την ψήφιση του ΝΣΔΕ[3]. Το θέατρο του παραλόγου και οι παλινδρομήσεις του Υπουργείου συνεχίστηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στις 26 Απριλίου. Μετά την πίεση της ΠΟΕΔ, των αδιαμφισβήτητων νομικών τεκμηρίων και της κοινής γνώμης και προκειμένου να πείσει τη Βουλή να εγκρίνει τους Κανονισμούς για το νέο σύστημα διορισμών, υποσχέθηκε ρύθμιση του θέματος, και πως θα γίνει προσπάθεια κατοχύρωσης όλων όσων συμπληρώνουν 30μηνη Υπηρεσία μέχρι τις 31/8/2017 και στη συνέχεια "να κλείσει η στρόφιγγα μέχρι εδώ" όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε[4]. Το εξωφρενικό είναι πως παράλληλα με τις εν λόγω αναφορές τους, δεν έχει αποσυρθείη έφεση.

Εγείρονται σοβαρά ζητήματα και εύλογες απορίες για το όλο εγχείρημα:

-   Ξεκάθαρα το Υπουργείο, ενώ άλλα διακήρυττε, κατέθεσε και τελικά πέρασε ένα νομοσχέδιο διάτρητο από νομικά κενά και ασάφειες.

-   Οι γνωματεύσεις από τη Νομική Υπηρεσία, φάσκουν και αντιφάσκουν και αλλάζουν συνεχώς περιεχόμενο.

-   Το «δίκαιο της ισότητας», ξεκάθαρα φαίνεται να καταστρατηγείται με τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας εξασφάλισης του 30μηνου.

-   Η εμμονή για άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Διορισμών από φέτος και ενώ οι κανονισμοί ακόμα «μαγειρεύονται» με τρομερή καθυστέρηση (δείγμα για ακόμα μια φορά της ανοργανωσιάς και της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού) δημιουργούν ερωτηματικά ως προς τα πραγματικά κίνητρα ή συμφέροντα που εξυπηρετούνται. Εξάλλου, οι σοβαρές ανησυχίες για το τι έπεται αφού υπάρχουν εκκρεμότητες που εύκολα μπορούν να σύρουν της Κυπριακή Εκπαίδευση σε κρίση με ανυπολόγιστο κόστος, θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει το Υπουργείο από μόνο του να αναστείλει την εφαρμογή του μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι νομικές υποθέσεις.

Η προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την αλλαγή του συστήματος πρόσληψης εκπαιδευτικών, αγνοώντας νομοθεσίες και έγκυρα νομικά επιχειρήματα ή αποφάσεις, θα παρασύρει το κράτος σε νομικές διαμάχες για τις επόμενες δεκαετίες, οι οποίες θα κοστίσουν στο κράτος εκατομμύρια. Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως όσα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν συζητώντας την αλλαγή του Σχεδίου, άλλα τόσα θα χρειαστεί να παλεύει το Κράτος στα δικαστήρια.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια του Υπουργείου να πεισθεί η Επιτροπή Παιδείας να ψηφίσει τους κανονισμούς και να παρουσιασθεί πως υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για τον κατάλογο διορισίμων, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τους διορισμούς για τα επόμενα τρια χρόνια. Τα συγκεκριμένα στοιχεία[5], αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως οι θέσεις τις οποίες προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας να δώσει με το ΝΣΔΕ, είναι ανάγκες πάγιες και διαρκείς, οι οποίες καταχρηστικά πληρούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου δικαιολογείται μόνο όταν ο εργοδότης μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία πως η συγκεκριμένη θέση είναι προσωρινή. Οι 500 περίπου θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που παρουσιάστηκαν από το ΥΠΠ ως θέσεις που θα πληρωθούν έκτακτα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην πραγματικότητα είναι πάγιες και διαρκείς. Υπενθυμίζουμε την απόφαση – σταθμό του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με εκπαιδευτικούς στην Ιταλία πως «η ανανέωση συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αναγκών οι οποίες δεν είναι στην πραγματικότητα προσωρινές, αλλά πάγιες και διαρκείς, δεν δικαιολογείται». Το ΥΠΠ έχει παραδεχθεί ενώπιων της επιτροπής παιδείας της Βουλής πως στην πραγματικότητα παρανομεί!

Έστω και την υστάτη το Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει στη ρύθμιση του θέματος των εκπαιδευτικών με 30μηνη προϋπηρεσία, αναστέλλοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή του ΝΣΔΕ. Είναι δεδομένο πως οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα μείνουν αδιόριστοι λόγω του καταλόγου διορισίμων, ενώ πληρούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα διεκδικήσουν το δίκαιό τους δικαστικά. Όλοι γνωρίζουμε ποια θα είναι η έκβαση μιας τέτοιας νομικής διαμάχης, αφού υπάρχει και το προηγούμενο της απόφασης της Ιταλίας.

Κλείνοντας, πιστεύουμε πως είναι καιρός το Υπουργείο Παιδείας, να αντιληφθεί πως το άγχος που βιώνουν οι επηρεαζόμενοι - κυρίως μάχιμοι εκπαιδευτικοί - με την εφαρμογή του σχεδίου, οι οποίοι μάλιστα θα συρθούν σε εξετάσεις διαπίστευσης των προσόντων τους, επηρεάζει άμεσα και την παρεχόμενη εκπαίδευση. Το ίδιο το Υπουργείο θα έπρεπε να προστατεύει το ανθρώπινό του δυναμικό! Είναι δε καιρός, το Υπουργείο να πει την αλήθεια στους νέους πτυχιούχους για τα πραγματικά δεδομένα στο χώρο της εκπαίδευσης και να σταματήσει να καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες.

*Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΔ, Γεν. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

*Γ.Α. ΠΟΕΔ, Γεν. Οργ. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ


[1]https://goo.gl/nnGdKN

[2]https://goo.gl/h5021S

[3]https://goo.gl/ztKdFW

[4]https://goo.gl/hdgIS4


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Αλεξόπουλος
Thu May 04, 2017, 16:20:09
Κύριε Φιλίππου ξέρετε πόσοι θα γεμίσουν τους καταλόγους με το νέο σύστημα διορισμών; Έχει σημασία πότε αποφοίτησε κάποιος επειδή απλούστα οι κατάλογοι δεν ειναι σημερινό φρούτο. Ένας που πήγε να σπουδάσει κατι για το οποίο θα διοριζόταν μετά από 50 χρόνια προφανώς το γνώριζε ή δεν έκανα καλά την έρευνά του. Φυσικά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Η συζήτηση δεν αφορά την αλλαγή του συστήματος αλλά τη θυματοποίηση ατόμων που ήδη εργαζονται. Και εργάζονται για χρόνια. Αξιολογούνται στην πράξη και όχι στη θεωρία ενός οποιουδήποτε σχεδίου. Καλό θα ήταν να διαβάσετε τη σημασία της εμπειρίας στην εκπαίδευση, πριν αναφέρεστε σε αοριστολογίες και επικλήσεις σε συμφέροντα. Θα σας παρακαλούσα πριν προβένεται σε εικασίες, αβάσιμες κατηγορίες και υπεραπλουστεύσεις να διαβάζετε το περιεχόμενο των άρθρων. Στο άρθρο γίνεται σαφής αναφορά πως νομικά το κράτος δεν δικαιούται να διώξει τα ατομα που είναι μέσα επειδή υπάρχει δεδικασμένο. Αν αυτό δεν σας βολεύει λυπάμαι. Επίσης λυπάμαι που νέοι επιστήμονες δεν το έχουν σε τίποτα να αρπάξουν τη δουλειά κάποιου άλλου και να το θεωρούν και δίκαιο και σωστό!

Χαραλαμπος Φιλίππου
Thu May 04, 2017, 14:55:19
Η συζητηση θα παει επι προσωπικού ή επί του θεματος;
πόσοι είναι πτυχιουχοι σε καταλόγους διοριστεων σε ΟΛΕΣ τις ειδικοτητες ξερετε; Πόσοι μπηκαν απο το 2004 σε καταλογους ξερετε ή κοιτατε μονο τον κλάδο σας και το πώς θα εξυπηρετηθειτε προσωπικα; Πώς ο καταλογος εντοπίζει τον πιο ικανο μπορεις να μου πείς εσυ; πχ απόφοιτος του 2004-5-6 δεν είναι ικανος και είναι ικανος αποφοιτος του 2003; κ. Αλεξοπουλε δημόσια παιδεια δεν ειστε μονο η δημοτική αλλά αι η μεση. Ολα εκκινουνται δυστυχως από τα ιδιωτικά σας συμφεροντα κ το βόλεμα σας.

Μιχάλης Αλεξόπουλος
Thu May 04, 2017, 10:00:44
Ξανακάνω την ερώτηση. Πότε αποφοίτησες φίλε; Θεωρείς δίκαιο να πάρεις τη θέση κάποιου που εργάζεται για χρόνια; Και τέλος, μπορείς να μου παραθέσεις επιστημονικές αποδείξεις πως οι εξετάσεις εντοπίζουν τους πιο ικανούς;

Μιχαλης Νεοφύτου
Thu May 04, 2017, 00:30:35
Νομιζω κ. Αλεξοπουλε ειστε καθαρα αντιδραστικοι και κοιτατε μονο τα μικροσυμφεροντα του κλάδου σας. Επειδη το 2004 δεν επηρεαστηκε ο κλάδος σας απο το ανοιγμα των καταλόγων κ την εγγραφη χιλιαδων πτυχιουχων απο Ελλάδα, ζειτε στον μικροκοσμο σας. Χασατε το δικιο σας ομως κ σας καταλαβαμε ολοι. Πήρατε 8 χρονια αναγνωριση με το ΝΔΣ, δεκα χρόνια για 50-50 προσλήψεις, μονιμοποιησεις κ ακομη δημιουργειται προβλήματα. Φιλε δεν φταιει ολος ο εκπαιδευτκος κοσμος κ ειδικα της μεσης αν οι δασκαλοι δεν μπορουν να εξεταστουν σε μαθηματικα κ γλώσσα επιπεδου δημοτικου.

Μιχάλης Αλεξόπουλος
Wed May 03, 2017, 08:26:09
Φίλε αντιλαμβάνεσαι πως θέσεις διορισμών δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν για τα επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά θα γίνεται ανακύκλωση θέσεων και εσυ θα διεκδικείς θέσεις ατόμων που ήδη βρίσκονται στα σχολεία. Αυτό είναι και ανήθικο αλλά και παράνομο λόγω του αορίστου. Αυτό που προτίθεται να εφαρμόσει το ΥΠΠ δεν μπορεί να ονομαστεί πρόοδος φίλε. Πισωγύρισμα ονομάζεται και πώληση ψεύτικων ελπίδων. Το σχέδιο που έχει περάσει είναι πρόχειρο, ατεκμηρίωτο, νομικά τρύπιο και με μαθηματική ακρίβεια θα καταρρεύσει. Αν επιτρέπεται πότε αποφοιτησες;

Νεοφύτου Μιχάλης
Tue May 02, 2017, 20:56:57
Το αγχος που βιωνουν οι διορισιμοι πιθ φιαβαζουν εδω κ 6 μήνες με οικογενειακο κ προσωπικο κοστος δεν σας νοιζει? Μαλλον τροχοπεδη ειστε στην προοδο. Δεν νομιζω να ζητατε αναβολή γιατι τοσο πολύ σας καιει η καλή διαξαγωγη των εξετασεων αλλα συνεχιζετε την αρνηση σας

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718