KESJULY18

2017-04-29 11:01:12
Σχέδιο Συντάξεων και Ταμείο Προνοίας για τους νέους εκπαιδευτικούς

Σχέδιο Συντάξεων και Ταμείο Προνοίας για τους νέους εκπαιδευτικούς


TOY ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Οι Εκπαιδευτικοί που μονιμοποιήθηκαν κατά η μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 δεν δικαιούνται την κυβερνητική σύνταξη ούτε το εφάπαξ φιλοδώρημα που δικαιούνται όσοι ήταν μόνιμοι την 30η Σεπτεμβρίου 2011. Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία που η ΠΟΕΔ πρέπει να παλέψει για ν’  ανατραπεί.

Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το  μεγαλύτεροπρονόμιο ενός δημοσίου υπαλλήλου ήταν το επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεως, πολύ πιο γενναιόδωρο σε ωφελήματα από τις πενιχρές συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.Μέχρι το 2012 η αφυπηρέτηση ενός απλού δασκάλου στην κορυφή της κλίμακας Α11, με 400 μήνες υπηρεσίας σε δημόσια σχολεία [33 ⅓ έτη]  και συμπληρωμένη ηλικία 55+ ετών, θεμελίωνε την ισόβια καταβολή μεικτής μηνιαίας σύνταξης €2235 και εφάπαξ αφορολόγητο φιλοδώρημα €125 153. Με τα χρήματα αυτά κάθε εκπαιδευτικός μπορούσε είτε να εξοφλήσει τα οικιστικά και λοιπά δάνεια του, είτε να σπουδάσει ή να προικίσει τα παιδιά του και να βάλει και κάτι στην μπάντα για τα γηρατειά  .

Τα πάντα κατέρρευσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα τη μαύρη διετία 2011-2012. Οι δήθεν πανίσχυρες συντεχνίες του Δημόσιου Τομέα, αποδείχτηκαν «ξόανα σιωπηλά» που έπεσαν καταγής άψυχα με το πρώτο φύσημα της νεοφιλελεύθερης καταιγίδας. Οι εργατοπατέρες της ΠΑΣΥΔΥ, αλλά και οι δικές  μας κομματικές κινήσεις έμειναν βουβοί και παρέδωσαν  αμαχητί, χωρίς  έστω μια μέρα απεργία τα συνταξιοδοτικά μας ωφελήματα.  Όσοι από τους παλιούς «δάσκαλο-πατέρες» των κομματικών¹ κινήσεων πρόλαβαν λόγω ηλικίας, εγκατέλειψαν σώοι το καράβι που βούλιαζε,  διασφαλίζοντας συντάξεις μεγαλύτερες από τους σημερινούς μισθούς των περισσοτέρων από εμάς. Συνταξιούχοι διευθυντές που αφυπηρέτησαν το 2011 και σήμερα παίρνουν και τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εισπράττουν δύο συντάξεις συνολικού ύψους €2700 μηνιαίως. Κάποιοι από αυτούς είναι οι πρώην ηγέτες των κομματικών κινήσεων οι ίδιοι άνθρωποι που μας πουλούσαν συντεχνιακό και κομματικό πατριωτισμό και κούφιες υποσχέσεις για ένα ανθηρό μέλλον. Μα αν εμείς χάσαμε ένα μέρος της επαγγελματικής μας σύνταξης, οι μεγαλύτεροι χαμένοι αυτής της ελεεινής προδοσίας, είναι οι νεοεισερχόμενοι² εκπαιδευτικοί, αυτοί που οι κομματικές κινήσεις θυμούνται πάντα λίγο πριν τις εκλογές. Τεκμηριώνουμε αυτά που λέμε με αναφορά  στο άρθρο 13 του Νόμου 216(Ι)/2012 που ρητά οριοθετεί την κατάργηση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των νέων δασκάλων:

 13Παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε οικείου νόμου ή κανονισμών, οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι, δεν εντάσσονται σε Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων ή σχέδιο συντάξεων όμοιο μ΄ αυτό, ούτε εφαρμόζονται σε σχέση με τους υπαλλήλους αυτούς οι διατάξεις οποιουδήποτε οικείου νόμου ή κανονισμών.

Οι τριάντα οκτώ λέξεις του άρθρου αυτού σηματοδοτούν μια τεράστια δια βίου οικονομική απώλεια μισού εκατομμυρίου³  ευρώ ( € 500 000) σε συντάξεις και φιλοδωρήματα γι’ αυτούς και κατ’ επέκταση τις οικογένειες τους.

Ο Παραλογισμός όμως δεν τελειώνει εδώ. Παρόλο που δεν εντάσσονται σε  σχέδιο συντάξεων οι νεοεισερχόμενοι πληρώνουν, ποσοστιαία, περισσότερες⁴ συνταξιοδοτικές εισφορές από τους υπαλλήλους που είχαν μόνιμη θέση το Σεπτέμβρη του 2011 και διέσωσαν μέρος των συντάξεων τους. Αυτό από μόνο του καθιστά τον Ν.216(Ι)/2012 και τους τροποποιητικούς Νόμους⁵ αντισυνταγματικούς , εφόσον καμμιά εισφορά δεν νομιμοποιείται χωρίς ανταποδοτικό όφελος. Επιπλέον κατάφορα καταστρατηγείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης.

 Καλούμε  τις συντεχνίες του δημόσιου τομέαενωμένες να αγωνιστούν για αποκατάσταση του επαγγελματικού σχεδίου συντάξεων και τη δημιουργία ταμείου προνοίας  για τους νεότερους εκπαιδευτικούς. Όσο για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, λιγότερα συνέδρια και περισσότερες κινητοποιήσεις θα μας κάνουν καλό.

Σημειώσεις

  1. ΠΑΔΕΔ, ΔΗΚΙ, Προοδευτική.
  2. Ν 216(Ι)/2012 άρθρο 2.«νεοεισερχόμενος υπάλληλος» σημαίνει υπάλληλο που διορίστηκε ή διορίζεται για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 και δεν είχε υπηρετήσει σε οποιαδήποτε θέση πριν την ημερομηνία αυτή·  Επίσης: Ν 216(Ι)/2012  άρθρο 2 «θέση» σημαίνει μόνιμη θέση στην κρατική υπηρεσία ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα·
  3. Η απώλεια υπολογίστηκε μέχρι τη συμπλήρωση του 78ου έτους που είναι το προσδόκιμο ζωής.
  4. Οι Εκπαιδευτικοί που μονιμοποιήθηκαν κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 πληρώνουν εισφορά 7,8% στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώ όσοι ήταν μόνιμοι στις 30/9/2011 μόνο 3,95%. Επιπλέον οι νεοεισερχόμενοι πληρώνουν την αποκοπή Σχεδίου Σύνταξης 3% όπως και την αποκοπή 2% στο Ταμείο Σύνταξης Χηρών όπως και οι παλιοί παρόλο που δεν έχουν τα αντίστοιχα ωφελήματα γεγονός, παράλογο, άδικο και αντισυνταγματικό. Τι λογική υπάρχει να πληρώνεις τις συνταξιοδοτικές εισφορές του κυβερνητικού σχεδίου συντάξεων αν δεν δικαιούσαι την Κυβερνητική σύνταξη που θεμελιώνουν οι εισφορές αυτές;
  5. Ν.52(Ι)/2015 και Ν.216(Ι)/2015

*Υποψήφιος Γενικός Αντιπρόσωπος ΑΚΙΔΑ Λ/κας

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ανδρέας Χρ. Κασουλίδης
Sun April 30, 2017, 20:04:45
Θεωρώ πολύ σωστό το σχόλιό σου όπως το καταγράφεις Μιχάλη ιδιαίτερα η τελευταία παράγραφος μέσα από την οποία εμφαίνεται και η αναγνώριση μιας "ανώμαλης" για όλους κατάστασης που προηγήθηκε. Εκτιμώ ότι οι όποιες άλλες αναφορές έγιναν στο άρθρο δεν χρειάζονταν.

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun April 30, 2017, 16:31:19
Μιχάλης Α. Πόλης προς Ανδρέα Κασουλίδη: Ότι αναφέρω είναι τεκμηριωμένο με αναφορές σε Νόμους και αντικειμενικά τεκμηριωμένα γεγονότα. Είναι επίσης γεγονός το οποίο μπορώ να υποστηρίξω με αναφορές σε νόμους, ότι όσοι πρόλαβαν να συμπληρώσουν 400 μήνες υπηρεσίας μέχρι τις 31/12/2012 δεν υπέστησαν αναλογιστικές μειώσεις συντάξεων ούτε μείωση και φορολόγηση του εφάπαξ σε αντίθεση με τους νεότερους που έχουν χάσει συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Θα μπορούσα να δεκτώ τις απώλειες αν αφορούσαν αναλογικά όλους στον ίδιο βαθμό. Θεωρώ όμως ηθικά μη ορθό, το γεγονός ότι κάποιοι διασφάλισαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και κάποιοι τα έχασαν εξ' ολοκλήρου.
Σε κάθε περίπτωση τώρα που η οικονομία επανέρχεται είναι καιρός να ζητήσουμε την αποκατάσταση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όσων συναδέλφων μας διορίστηκαν μετά την 1/10/2011.

Ανδρέας Χρ. Κασουλίδης
Sun April 30, 2017, 06:03:26
"Οι εργατοπατέρες της ΠΑΣΥΔΥ, αλλά και οι δικές μας κομματικές κινήσεις έμειναν βουβοί και παρέδωσαν αμαχητί, χωρίς έστω μια μέρα απεργία τα συνταξιοδοτικά μας ωφελήματα."
Είναι θλιβερό η προσπάθεια της επιχειρηματολογίας για ένα ζήτημα που αφορά στα δικαιώματα / ωφελήματα των εκπαιδευτικών να χρησιμοποιεί (ξανά) το παραμύθι των "κομματικών" κινήσεων. Η υπογραφή του άρθρου από τον συνάδελφο Διευθυντή με την ιδιότητα του υποψηφίου της κίνησής του δικαιολογεί αυτή την προσέγγιση.
Ωστόσο εκεί που θα ήθελα να επικεντρωθώ και να επιστήσω την προσοχή είναι στη θέση του συναδέλφου Διευθυντή για το ότι αμαχητί έγιναν πολλές θυσίες από τον κλάδο. Είναι πολλές φορές που και ιστορικά χρειάστηκε όντως να γίνουν θυσίες από αυτό τον κλάδο - γιατί ορθά και στο παρελθόν ο Κλάδος έβλεπε το συλλογικό καλό αντί το προσωπικό συμφέρον. Γύρω μας υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που καταδεικνύουν και που οδήγησαν συμπεριφορές "μεγάλων μαχών" για τον συνδικαλισμό που μόνη έγνοια είχαν τη διαφύλαξη των "κεκτημένων". Παραπέμπω τον συνάδελφο στο έργο της Πόπης Πηγιάκη "Εκπαιδευτική Πολιτική και Απεργία Διαρκείας" που αφορά στους αγώνες της ΟΛΜΕ στην περίοδο 1993-1997.
Συνεπώς συνάδελφε Πόλη, εκτιμώ ότι την ψήφο των συναδέλφων σου θα την κερδίσεις μέσα από το έργο σου και την τεκμηριωμένη αρθρογραφία σου και όχι ρίχνοντας πέτρες...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Sat April 29, 2017, 11:33:44
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΦΛΕΓΟΝ ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ... ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

*ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718