KESJULY18

2017-04-28 21:12:28
Επίσκεψη Περιφ. Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου/ Αυγόρου στη Δανία

Επίσκεψη Περιφ. Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου/ Αυγόρου στη Δανία


 ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*

Η Περιφερειακή Τεχνική και Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου/ Αυγόρου πραγματοποίησε τη  δεύτερη εκπαιδευτική επίσκεψή της στην Κοπεγχάγη από τις 18 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου 2017 στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Η συγκεκριμένη κινητικότητα είχε ως θέμα τον Βιομηχανικό Σχεδιασμό & την Καινοτομία και οργανώθηκε με την υποστήριξη του κ. Νικόλα Νικολάου, Κύπριου Αρχιτέκτονα - Βιομηχανικού Σχεδιαστή ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα στην Κοπεγχάγηεπί σειρά ετών.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 15 μαθητές από διάφορους κλάδους της Σχολή μας και 4 καθηγητές. Η επιλογή των μαθητών, όπως εφαρμόζει σταθερά η Τεχνική Σχολή Αμμοχώστου/ Αυγόρου, έγινε με πολλαπλά κριτήρια και πάντοτε με στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη των μαθητών μας. Στους επιλεγέντες μαθητές είχαν ανατεθεί εργασίες και μελέτες οι οποίες θα παρουσιάζονταν στο πλαίσιο της επίσκεψής τους σε τεχνική σχολή της Δανίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η αποστολή επισκέφθηκε πανεπιστήμια, όπως το CBS - CopenhagenBusinessSchool, το VIAUniversity, το KU -UniversityofCopenhagen και το KEA - Copenhagen School of Design and Technologyστα οποίαοι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πρωτοποριακή βιβλιοθήκη υλικών και να συζητήσουν για τη δημιουργία νέων υλικών, πώς παράγονται, πώς αξιοποιούνται και τι λύσεις σκοπεύουν να δώσουν. Σε όλα τα πανεπιστήμια,οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις από φοιτητές και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις και στα εργαστήριά τους. Παράλληλα, αφού οι φοιτητές παρουσίασαν διάφοραερευνητικά προγράμματα, ακολούθησε συζήτησηαναφορικά με διάφορες εκθέσεις, με τα μαθήματα και με τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα πανεπιστήμια.

Πέραν των προαναφερθέντων πανεπιστημίων,πραγματοποιήθηκε επίσκεψηστο πρότυπο λύκειο Ørestads Gymnasium και, αφούοι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του, στη συνέχεια,συζήτησανμε μαθητές του λυκείου και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες από τα σχολείατους.Επίσης, για πρώτη φορά για τα δεδομένα της Κύπρου και της Δανίας, μαθητές των δύο χωρών συνυπήρξαν και συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψής της αποστολής στην Τεχνική Σχολή Teknisk Gymnasium Valby. Στην εν λόγω συνάντηση, μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των Δανών μαθητών και, ακολούθως, οι μαθητές της Τεχνικής Σχολής Αμμοχώστου/ Αυγόρου παρουσίασαν τη δική τους μελέτη. Για να πετύχουν το συγκεκριμένο εγχείρημα, ξεκίνησαν από τα Χριστούγεννα,με τη βοήθεια των καθηγητών τους, συνεργασία με τον κ. ClausThØgersen, καθηγητή της Teknisk Gymnasium Valby. Με το πέρας των παρουσιάσεων,ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μαθητών για όλες τις παρουσιάσεις - προτάσεις. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα που προσφέρθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, έγιναν σημαντικές επισκέψεις σε εταιρείες που ξεχωρίζουν για την καινοτομία τους, όπως η Ambu που είναι πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και την παραγωγή εξοπλισμού για ασθενοφόρα, η Vola η οποία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την παραγωγή εξοπλισμού οικιακών και επαγγελματικών βρυσών. Πρόκειται για μια εταιρεία που ξεχωρίζει τόσο για την ποιότητα αλλά και για τα μοναδικά σχέδια που διαθέτει και, παράλληλα, συνεχώς εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τον εξοπλισμό του εργοστασίου με τελευταίας τεχνολογίας CNC μηχανές. Στη συνέχεια,οι καθηγητές και οι μαθητές της Σχολής επισκέφθηκαν το γαλακτοκομείο AndelsmejerietDrosbro, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του και ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής του τυριού ροκφόρ (roquefort cheese) και την παραγωγή του λευκού τυριού που εξάγεται σε τεράστιες ποσότητες στην Ελλάδα. Μια από τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες που επισκέφθηκαν, επίσης, ήταν η Coloplast η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη και την παραγωγή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού ιδιαίτερα για οικιακή χρήση για άτομα που υποφέρουν με προβλήματα στο πεπτικό και στο ουροποιητικό σύστημα. Εκεί μπόρεσαν να δουν τις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις αλλά και να συζητήσουν για τον τρόπο ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Πέραν των εκπαιδευτικών επισκέψεων,οι μαθητές και οι καθηγητές της Σχολής  αξιοποίησαν τον διαθέσιμο χρόνο για επισκέψεις σε μουσεία, όπως το DesignMuseum στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει πληθώρα από καινοτόμα προϊόντα που έχει κατασκευάσει η Δανία τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, επισκέφθηκαν τη Γλυπτοθήκη (NY Gylptoteket) Carlsbergμε αξιόλογα ελληνικά, αιγυπτιακά και ρωμαϊκά γλυπτά και αρκετούς πίνακες ζωγραφικής και την Εθνική πινακοθήκη της Δανίας, StatensMuseumforKunst, με έξοχα ευρωπαϊκά έργα από το 1300 μ.Χ μέχρι το 1800 μ.Χ. Επίσης, πραγματοποίησαν επίσκεψηστο κάστρο Kronborgστο οποίο, κατά τον Σαίξπηρ, διαδραματίζεται το έργο του Άμλετ.  Ακόμα, την Κυριακή 26 Μαρτίου, καθηγητές και μαθητές παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Αυγουστίνου και τη δοξολογία με την ευκαιρία των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου στην οποία παρευρέθηκαν οι πρέσβειρες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατά την επιστροφή στην Κύπρο,αξιοποιήθηκε δημιουργικά η ολιγόωρη παραμονή στο Βελιγράδι με επίσκεψη στον ιερό ναό του Αγίου Σάββα, στο Κάστρο του Βελιγραδίου και στον τόπο του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα Φεραίου. 

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, πράγμα που επιβεβαιώνεται τόσο από τους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό όσο και από τις οικογένειές τους οι οποίες εισέπραξαν από τα παιδιά τους θετικά μηνύματα τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδίου όσο και κατά την επιστροφή τους.Αυτό δίνει δύναμη στη Σχολή, για να ενσκήψει με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο στην οργάνωση των επόμενων βημάτων.

Εκφράζονται ιδιαίτερες ευχαριστίες όλων των εμπλεκομένων προς την οικογένεια του Erasmus+ και του ΙΔΕΠ και στον κ. Νικολάου που βοήθησαν, ώστε οι μαθητές και οι καθηγητές της Τεχνικής Σχολής Αμμοχώστου/ Αυγόρου ναβιώσουνσημαντικές εμπειρίες. 

*Εκπαιδευτής Μηχανολογίας

Επίσκεψη Περιφ. Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου/ Αυγόρου στη Δανία

Επίσκεψη Περιφ. Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου/ Αυγόρου στη Δανία


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718