KESJULY18

2017-04-28 14:05:09
Το ολλανδικό κοινό λάτρεψε τον Καβάφη με την παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπ. Κύπρου

Το ολλανδικό κοινό λάτρεψε τον Καβάφη με την παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπ. Κύπρου


Με εξαιρετική, σχεδόν πρωτόγνωρη, επιτυχία στέφτηκε η παράσταση της γνωστής παραγωγής του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.) «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον "θεατρικό” Καβάφη» που δόθηκε στις 20 Απριλίου στο Άμστερνταμ. Ο χώρος του Πολυπολιτισμικού Κέντρου Podium Mozaiek (www.podiummozaiek.nl) στάθηκε μικρός για να χωρέσει όλους τους λάτρεις του θεάτρου που συνωστίστηκαν από νωρίς στο ταμείο για να απολαύσουν την ποίηση του Καβάφη στην ευρηματική σκηνοθετική προσέγγιση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

Η προσέλευση του κοινού, Ολλανδοί επί το πλείστον οι οποίοι δεν γνωρίζουν ελληνικά, ήταν πράγματι εντυπωσιακή δεδομένου ότι το έργο παίχτηκε στην ελληνική γλώσσα, με υπέρτιτλους στα ολλανδικά, από ένα πανεπιστημιακό θέατρο της μικρής Κύπρου. Ακόμα πιο συγκινητική ήταν όμως η ανταπόκριση των θεατών η οποία απέδειξε για ακόμη μια φορά την οικουμενικότητα της καβαφικής ποίησης και δικαίωσε απόλυτα τον κόπο και την προσπάθεια του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., το οποίο εδώ και 20 χρόνια συμβάλλει στην προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας και του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και στην εικόνα του Πανεπιστημίου Κύπρου στο εξωτερικό.

Χάρη στην άψογη οργάνωση του Τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (www.uva.nl/disciplines/nieuwgrieks), της Ολλανδικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (www.nieuwgrieksestudies.nl) και του Ιδρύματος Μουσικών και Παραστατικών Τεχνών Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (www.marmoucha.nl), η παράσταση είχε γνωστοποιηθεί και διαφημιστεί ευρέως και προσέλκυσε κόσμο όχι μόνο από το Άμστερνταμ, αλλά και από άλλες πόλεις της Ολλανδίας.

Την προσπάθεια του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Άμστερνταμ κος F. Weerman, ο ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας A.F. νan Gemert, ο διευθυντής του Τμήματος Σπουδών Μέσης Ανατολής της Φιλοσοφικής Σχολής κος R. Woltering, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία κος Χρονόπουλος, ο αναπληρωτής πρέσβης της Κύπρου στην Ολλανδία κος Ν. Αργυρίδης, ο αναπληρωτής πρέσβης του Βελγίου κος Μ. Booms, μέλη του ΟΑΣΕ στη Χάγη, καθώς και φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών.

Τα σχόλια που έλαβε το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. από τους προσκεκλημένους μετά την παράσταση, αλλά και αργότερα μέσω αλληλογραφίας, αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή για την ανιδιοτελή προσφορά όλων των μελών του Θεατρικού Εργαστηρίου. Αξίζει να αναφερθεί η αντίδραση των μελών του ΟΑΣΕ, ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες οι οποίοι δεν γνωρίζουν ούτε ελληνικά, ούτε ολλανδικά, αλλά έμειναν τόσο εντυπωσιασμένοι από την παράσταση που ένιωσαν την ανάγκη να εκφράσουν την εκτίμησή τους σε ιδιαίτερη ευχαριστήρια επιστολή προς τον διευθυντή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. Συγκίνηση προκάλεσαν επίσης τα θετικότατα σχόλια του πρέσβη της Ελλάδας στην Ολλανδία κου Χρονόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι η παράσταση αυτή πρέπει να φτάσει στον απανταχού Ελληνισμό και παρότρυνε το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. να την «ταξιδέψει» παντού, μέχρι και στην Αμερική, προτιθέμενος να συμβάλει ο ίδιος προσωπικά για την παρουσίασή της στο Ηρώδειο Αθηνών.

Η παράσταση στο Άμστερνταμ προσθέτει ακόμα έναν σταθμό στη σημαντική πορεία του έργου στους Δελφούς, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, το Παλέρμο, καθώς και σε διάφορες πόλεις της Κύπρου.

Το ολλανδικό κοινό λάτρεψε τον Καβάφη με την παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπ. Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718