KESJULY18

2017-04-27 17:47:08
Σπουδές το 2018 με απλά λόγια

Σπουδές το 2018 με απλά λόγια


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*

Οι σπουδές είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για όλες τις οικογένειες και πολύ περισσότερο για τον κάθε μαθητή ξεχωριστά. Μετά τον επιβεβλημένο Επαγγελματικό Προσανατολισμό, ο οποίος αρχίζει πολύ νωρίς στη ζωή του καθενός, ακολουθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός που και αυτός ξεκινά αρκετά χρόνια πριν από τις σπουδές. Αναφέρομαι στις επιλογές τύπου σχολείου, κλάδου ή κατεύθυνσης (σε ηλικία 15 ετών), σπουδής (ηλικία 14-20) αλλά και χώρας φοίτησης (ηλικία 18). Ταχρονοδιαγράμματα αυτάεναλλάσσονται συνεχώς και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μόνο να επιχειρήσει κάποιος να αναπτύξει όλες τις παραμέτρους αυτής της τόσο σημαντικής επιλογής θα χρειαστεί τόμους βιβλίων, γι’ αυτό σε αυτή μου την παρέμβαση θα αρκεστώ στην καταρχήν πληροφόρηση αυτών των μαθητών που ενδιαφέρονται για σπουδές το 2018. Τους μαθητές, δηλαδή, της ηλικίας των 16-17 οι οποίοι φοιτούν στη Β΄ Τάξη Λυκείου ή Τεχνικής και έχουν επιλέξει τα μαθήματα στα οποία θέλουν να εμβαθύνουν και ίσως εξεταστούν. Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε τι επιλογές έχουν με βάση τις εξελίξεις, αλλά και τα πιο πρόσφατα στατιστικά σε σχέση με τις επιλογές των τελευταίων ετών. Ενώ υπάρχει ζήτηση για σπουδές στη Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αμερική και άλλες τόσες χώρες, στο άρθρο αυτό θα εστιάσω την προσοχή μου στην Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία. Στόχος μου, η καταρχήν πληροφόρηση που ευελπιστώ να λειτουργήσει ως έναυσμα για περαιτέρω ενημέρωση από τους Συμβούλους που εργάζονται σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Κύπρος

Στην Κύπρο υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά κολλέγια και πανεπιστήμια. Στα Δημόσια εξασφαλίζει θέση ο μαθητής μέσα από τις παγκύπριες εξετάσεις. Στα ιδιωτικά υπάρχουν άλλες διαδικασίες που καθορίζονται από τα ίδια τα κολλέγια ή τα πανεπιστήμια. Τα κολλέγια, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του ΣΕΚΑΠ (21/07/2016), τα οποία προσφέρουν αξιολογημένα – πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών είναι 35. Κάποια είναι κάτω από την ίδια διεύθυνση και κάποια από αυτά προσφέρουν μέχρι και 17 διαφορετικούς κλάδους σπουδών. Το κόστος φοίτησης, αν λάβουμε υπόψη και τη φοιτητική χορηγία, μπορεί με μια υποτροφία σχεδόν να μηδενιστεί. Όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αυτά είναι πέντε: Frederick, Nicosia, European, Uclanκαι Νεάπολης. Σε αυτά προσφέρονται μέχρι και διδακτορικά προγράμματα με δίδακτρα που είναι κοντά στις εννέα χιλιάδες το χρόνο,για τα προπτυχιακά, με δυνατότητα όμως εξασφάλισης υποτροφίας και αξιοποίησης της φοιτητικής χορηγίας. Τα προγράμματα αυτά έτυχαν αξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ), οπόταν προσφέρουν αναγνωρισμένα πτυχία και αναμφίβολα ποιοτική εκπαίδευση.

Όσον αφορά στη δημόσια εκπαίδευση υπάρχει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου με δικά του κριτήρια προσφέρει αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα προγράμματα και διάφορες σχολές οι οποίες λειτουργούν με βάση τις ανάγκες της Κύπρου. Ο κύριος όμως κορμός της δημόσιας εκπαίδευσης προσφέρεται με εισδοχή, μέσα από τις παγκύπριες εξετάσεις, όπου οι μαθητές μας διεκδικούν θέση στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου, στις στρατιωτικές σχολές, οι οποίες υπάγονται στις θέσεις της Κύπρου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Για τη φοίτηση σε αυτές τις σχολές δεν καταβάλλονται δίδακτρα.

Οι εξετάσεις του 2018 είναι οι πρώτες που θα γίνουν με το νέο τύπο λυκείου, όπου οι μαθητές έχουν κατευθύνσεις (1-6). Οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών το 2018 θα εισαχθούν με τα νέα πλαίσια πρόσβασης, έχοντας όμως το παλιό αναλυτικό πρόγραμμα και μαθήματα διδασκαλίας (Η μεταρρύθμιση στην Τεχνική Εκπαίδευση γίνεται με καθυστέρησημια σχολική χρονιά).Ενέργειες θα γίνουν για αποφυγή θυματοποίησής τουςκαι προσαρμογή των εξεταζομένων μαθημάτων στα πλαίσια του νέου νόμου για τις παγκύπριες εξετάσεις. Με άλλα λόγια εξετάζονται και αυτοί οι μαθητές τέσσερα μαθήματα ανά πλαίσιο πρόσβασης (αναθεώρηση 2016) εκτός αν αυτή η απόφαση αναθεωρηθεί και συγκεκριμενοποιηθεί. Οι μαθητές των δημόσιων σχολείων έχουν ως πρώτη επιλογή τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Ακολουθεί η Ελλάδα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου και η Αγγλία.

Ελλάδα

Για τις θέσεις στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), οι μαθητές μας μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις θέσεις στην Κύπρο παίρνουν και ένα γενικό βαθμό κατάταξης για πρόσβαση στις Ελληνικές Σχολές. Με αυτό το βαθμό, συνήθως αρχές Ιουλίου δηλώνουν μέσα από τα 32 πλαίσια πρόσβασης, εκεί που δικαιούνται, θέσεις για την Ελλάδα. Η φοίτηση στην Ελλάδα δεν απαιτεί καταβολή διδάκτρων και οι επιλογές σπουδών είναι πάρα πολλές. Είναι για αυτούς τους λόγους που η επιλογή της σπουδής στην Ελλάδα είναι πρώτη με διαφορά σε σχέση με σπουδές σε άλλες χώρες στο εξωτερικό– ίδια γλώσσα, δωρεάν, πολλές επιλογές και εμπειρία εξωτερικού. Σχετικά χαμηλό είναι και το κόστος διαβίωσης, όπως και τα ενοίκια. Καταγράφεται στα αρνητικά η συχνή αποχή από τα μαθήματα/καταλήψεις, που σε κάποιες περιπτώσεις επιμηκύνουν τις σπουδές.

Αγγλία

Η Αγγλική επίδραση στην Κύπρο είναι ολοφάνερη και στον τομέα της εκπαίδευσης. Η Αγγλική γλώσσα διδάσκεται από πολύ νωρίς και δεν είναι τυχαίο που αρκετοί μαθητές ολοκληρώνουν όλες τις αγγλικές εξετάσεις από τα 16 τους χρόνια. Οι πολλές επιλογές και η τριετής φοίτηση επιδρούν θετικά στην απόφαση. Παράλληλα, η δυνατότητα χρηματοδότησης των διδάκτρων - StudentLoan – είναι πολύ βοηθητική στη φοίτηση των μαθητών μας στην Αγγλία. Πιο κάτω παραθέτω και τη σχετική ανακοίνωση http://www.saas.gov.uk/_forms/eu_referendum_guidance.pdf η οποία επιβεβαιώνει τη συνέχιση της χρηματοδότησης για το 2018.

Χρηματοδότηση προσφέρεται και για τη Σκωτία όπου καλύπτονται τα δίδακτρα και κατά συνέπεια μένει η εξασφάλιση της διαμονής. Όπως και για τους φοιτητές στην Κύπρο υπάρχει και για αυτούς που επιλέγουν σπουδές στο εξωτερικό η φοιτητική χορηγία. Με αυτή την επιλογή καταγράφουμε στα θετικά τα εξαιρετικά πανεπιστήμια, την τριετή φοίτηση στην Αγγλία, τη φοιτητική χορηγία, το φοιτητικό δάνειο και την εμπειρία των σπουδών στο εξωτερικό. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το κόστος ενοικίασης και ίσως η διδασκαλία σε άλλη γλώσσα.

Καταληκτικά, συγκρίνοντας αυτές τις τέσσερις επιλογές των μαθητών μας να αναφέρω ότι οι περισσότεροι στοχεύουν πρώτα στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις στα Κέντρα Συγκεντρώσεως Αιτήσεων όπου πολύ λίγοι δεν δηλώνουν θέσεις για την Κύπρο. Επιλέγουν Κύπρο γιατί πρώτον και κύριοτα πανεπιστήμιά μας κέρδισαν το στοίχημα με την ποιότητα των προγραμμάτων που προσφέρουν και τα οποία ανταποκρίνονται στις πιο απαιτητικές αξιολογήσεις. Είναι επίσης, χωρίς δίδακτρα και με κτιριακές εγκαταστάσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου – διαμένει σχεδόν το 50% του πληθυσμού. Οι Παγκύπριες εξετάσεις είναι το εισιτήριο για τη φοίτηση στη δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος. Αυτό που ωθεί τους μαθητές μας, όταν εξασφαλίσουν θέση και στις δύο χώρες, να επιλέξουν την Ελλάδα αντί την Κύπρο, σε αρκετές περιπτώσεις είναι η εμπειρία της ουσιαστικής αυτονόμησης με τη διαμονή μακριά από την οικογένεια και βεβαίως η ζωή σε μια μεγαλύτερη χώρα.

Παράλληλα, με τα πιο πάνω είναι αποδεκτό ότι η επιτυχία στις εξετάσεις συνδέεται με την καλή προετοιμασία, τις υψηλές επιδόσεις και τους καλούς βαθμούς που με τη σειρά τους είναι καθοριστικής σημασίας για τις υποτροφίες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία, επίσης, επιτελούν σημαντικό έργο με άριστα αποτελέσματα και επιλογές μεταξύ άλλων σε σπουδές στην Ιατρική, Φαρμακευτική, Νομική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, κ.ά.

Είναι για αυτό το λόγο που εμείς οι Σύμβουλοι Καθηγητές συχνά λέμε στα παιδιά ότι έχουν πολλές επιλογές. Τους λέμε, επίσης, να επιλέξουν αυτό που αγαπούν γιατί μόνο τότε θα το κάνουν καλά, με πάθος και όρεξη για δουλειά, συνεπώς θα έχουν και αποτελέσματα. Τα καλά αποτελέσματα θα ανοίξουν τις πόρτες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η φοίτηση στο σωστό κλάδο, στο σωστό πανεπιστήμιο στη σωστή χώρα θα είναι γεγονός και φυσιολογική εξέλιξη των επιλογών τους.

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές και πολλή συμπαράσταση από τους συνοδοιπόρους γονείς και εκπαιδευτικούς!!!

*Βοηθός Διευθυντής Σ.Ε.Α.
Σύμβουλος στην Τεχνική Σχολή Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718