KESJULY18

2017-04-25 14:06:49
«Λανίτεια Εκπαιδευτήρια: Συμβολή στην Παιδεία, Ιστορία, Εθνικούς Αγώνες, Πολιτισμό και Κοινωνία»

«Λανίτεια Εκπαιδευτήρια: Συμβολή στην Παιδεία, Ιστορία, Εθνικούς Αγώνες, Πολιτισμό και Κοινωνία»


Διημερίδα εκδηλώσεων στο Λανίτειο Θέατρο

Η Επιτροπή για την Ανάδειξη της Ιστορικότητας των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, Διημερίδα Εκδηλώσεων στο Λανίτειο Θέατρο, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, με θέμα: «Λανίτεια Εκπαιδευτήρια: Συμβολή στην Παιδεία, την Ιστορία, τους Εθνικούς Αγώνες, τον Πολιτισμό και την Κοινωνία».

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνεται από την Επιτροπή για την Ανάδειξη της Ιστορικότητας των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων, η οποία διορίστηκε το 2016 από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού με όρους εντολής να αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο να αναδειχθεί η σημαντική παρουσία και ο διαχρονικός ρόλος των ιστορικών αυτών Σχολείων σε ποικίλους τομείς της εθνικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας της Λεμεσού, αλλά και της Κύπρου γενικότερα.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή - στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, της ΟΕΛΜΕΚ, των Διευθύνσεων του Λανιτείου Λυκείου και του Λανιτείου Γυμνασίου, των Συνδέσμων Γονέων των δύο σχολείων, του Συνδέσμου Φίλων και Αποφοίτων Λανιτείου καθώς και μία πνευματική προσωπικότητα της πόλης - έχει προγραμματίσει για το 2017-2018 σειρά εκδηλώσεων και δράσεων ανοιχτών για το κοινό, ενώ παράλληλα προετοιμάζει τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου με σημαντικά εκθέματα από την ιστορία των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων.

Πολυάριθμες σημαντικές προσωπικότητες των εθνικών και κοινωνικών αγώνων, της επιστήμης και των γραμμάτων, της πολιτικής, του αθλητισμού, των διάφορων εκφάνσεων των τεχνών και του πολιτισμού, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους Εκπαιδευτικούς που πρόσφεραν με τη διδασκαλία τους και συνέβαλαν στη μόρφωση και την παιδεία των Ελληνοκυπρίων, από το 1819 έως σήμερα. Όπως επίσης και ανάμεσα στους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που φοίτησαν τόσο στα Εκπαιδευτήρια που προηγήθηκαν της ίδρυσης του Λανιτείου Ελληνικού Γυμνασίου, όσο και των σχολείων που συναποτέλεσαν στη συνέχεια τα Λανίτεια Εκπαιδευτήρια.

Στόχος της Επιτροπής για την Ανάδειξη της Ιστορικότητας των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων είναι να συμβάλει με τη δράση της στη γνωριμία του κοινού με την τοπική ιστορία της πόλης μας, με τα έργα και τους ανθρώπους της, καθώς και στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε διαχρονικά η δημόσια Εκπαίδευση στο ιστορικό γίγνεσθαι, στην εθνική επιβίωση, καθώς και στην επιστημονική, οικονομική, κοινωνική, πνευματική και καλλιτεχνική πρόοδο της κυπριακής κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνεται η Διημερίδα Εκδηλώσεων, η οποία περιλαμβάνει Μουσική Παράσταση την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 (ώρα 19:30-21:00) και Επιστημονικό Συμπόσιο το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 (ώρα 8:30-12:30). Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Λανίτειο Θέατρο και είναι ανοιχτές για το κοινό.

Στη Μουσική Παράσταση, την οποία θα χαιρετίσει εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες της κλασικής και της σύγχρονης Μουσικής που αποφοίτησαν από τα Λανίτεια Εκπαιδευτήρια και που η μουσική τους πορεία συνδέθηκε κατά τρόπο σημαντικό με τη σκηνή του Λανιτείου Θεάτρου. Συνθέτες και σολίστες, βιρτουόζοι ερμηνευτές και μουσικοί που συμμετέχουν σε αξιόλογα μουσικά σχήματα έχουν προσφερθεί να συνεργαστούν υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βάσου Αργυρίδη και να συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε μια σεμνή παράσταση που αναδεικνύει την αξία της μουσικής παιδείας: Οι Ρεβέκκα Τριμικλινιώτου (σοπράνο), Χρίστος Σαββίδης (πιάνο), Κυριάκος Κυριάκου (πιάνο), Τάνια Οικονόμου (πιάνο), Μαριλίζα Παπαδούρη (τσέλο), Ζωή Παϊσάνου-Μάρκου (κιθάρα), Θεόδωρος Κρασίδης (φλάουτο) και τα μουσικά σχήματα Acordes Guitar Ensemble και Χορωδία Φλάουτων Flautissimo θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από έργα των Bellini, Puccini, Dvorzak, Saint Saens και Aaroen, καθώς και του Μάριου Τόκα. Με δικές τους συνθέσεις θα συμμετέχουν ο Βάσος Αργυρίδης και ο Κώστας Κακογιάννης, με τον Άδμητο Πιτσιλλίδη στο τραγούδι και τη Μαριλίζα Παπαδούρη στο τσέλλο αντίστοιχα. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τραγούδια από το σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο με τον Δώρο Δημοσθένους, τον οποίο θα συνοδεύει στο πιάνο ο Νεοκλής Νεοφυτίδης. Τη Μουσική Παράσταση θα ανοίξει Χορωδιακό Σχήμα του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού «Μάριος Τόκας», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σόλωνα Κλαδά, με σύντομο ρεπερτόριο από την κλασική αλλά και από την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου. Η συμμετοχή χορωδιακού σχήματος με μαθητές του Μουσικού Λυκείου, καθώς και άλλων μαθητών και αποφοίτων του Λανιτείου στα άλλα δύο μουσικά σχήματα (Acordes Guitar Ensemble και και Χορωδία Φλάουτων Flautissimo), σε μια παράσταση στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία πως τα Λανίτεια Εκπαιδευτήρια συνεχίζουν τη μουσική πορεία που χάραξε ο πεφωτισμένος συνθέτης και Καθηγητής Μουσικής Σόλωνας Μιχαηλίδης, και που συνέχισαν σπουδαίοι καθηγητές Μουσικής.

Η ιστορική, εκπαιδευτική, εθνική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων θα είναι το γενικότερο θέμα του Επιστημονικού Συμποσίου το Σάββατο 29 Απριλίου, το οποίο θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Ανάδειξη της Ιστορικότητας των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων, κ. Ιωάννης Ευθυμίου (Επαρχιακός ΠΛΕ Λεμεσού). Στο Συμπόσιο θα ακουστούν εισηγήσεις από τρεις καταξιωμένους επιστήμονες: Ο Δρ Πέτρος Παπαπολυβίου (Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου) θα μιλήσει με θέμα «Η προσφορά και ο ρόλος του Ελληνικού Γυμνασίου Λεμεσού στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, στην εκπαίδευση και στην πρόοδο των κατοίκων της Κύπρου». Ο Δρ Μίμης Σοφοκλέους (Επιστημονικός Διευθυντής του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού) θα παρουσιάσει το «Λανίτειο Γυμνάσιο ως μια πολυεδρική πολιτισμική οντότητα», ενώ ο Δημοσιογράφος – Ερευνητής Τίτος Κολώτας θα επικεντρωθεί στις προσωπικότητες της Εκπαίδευσης στην εισήγησή του με τίτλο «Επιφανείς εκπαιδευτικοί της Κύπρου που υπηρέτησαν την παιδεία στο Ελληνικόν Γυμνάσιον Λεμεσού και στο Λανίτειο Γυμνάσιο».

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους εισηγητές και τους
κ. Κώστα Γεωργιάδη (τέως ΠΛΕ), ), κ. Στάθη Μαύρο (Κοινωνιολόγο, Διευθυντή Intercollege Λεμεσού) και Μιχάλη Παπαευαγόρου (Δημοσιογράφο), την οποία θα συντονίζει η κα Ζωή Οδυσσέως- Πολυδώρου (ΕΜΕ, τέως Διευθύντρια Λανιτείου Λυκείου και Λανιτείου Γυμνασίου).

Η Διημερίδα Εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση πορισμάτων από την κα Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου (συγγραφέα, πρώην Διευθύντρια του Λανιτείου Λυκείου και του Λανιτείου Γυμνασίου και μέλος της Επιτροπής για την Ανάδειξη της Ιστορικότητας των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων).

Στους συμμετέχοντες στο Επιστημονικό Συμπόσιο θα δοθούν διπλώματα συμμετοχής.

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718