KESJULY18

2017-04-21 11:05:35
Το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από το Παν. Κύπρου συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία υλοποίησής του

Το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από το Παν. Κύπρου συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία υλοποίησής του


 Επιτυχής αξιολόγηση της ομάδας του έργου «Smart PV» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο, με τίτλο «Ευφυή συστήματα συμψηφισμού για προώθηση και βέλτιστη ενσωμάτωση Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κύπρου» («Smart net metering for promotion and cost-efficientgrid-integration of PV technology in Cyprus (Smart PV)»), (www.smartpvproject.eu ), που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ (LIFE+ Environment Policy and Governance), κερδίζει έδαφος και προχωρά δυναμικά προς την ολοκλήρωσή του, με εξαιρετικές κριτικές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αξιολόγησε την ομάδα του έργου.

Στις  23 Μαρτίου 2017, διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η καθιερωμένη αξιολόγηση του έργου και η ομάδα εργασίας (Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, Deloitte, Τμήμα Περιβάλλοντος) παρουσίασε όλες τις νέες εξελίξεις του έργου, αλλά και τις προσεχείς ενέργειες της ομάδας για την ενεργειακή εξέλιξη του τόπου. Συγκεκριμένα, οι αξιολογητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την εξέλιξη της πιλοτικής εφαρμογής των δυναμικών διατιμήσεων, καθώς επίσης και για την ειδικά σχεδιασμένη διαδικτυακή εφαρμογή μέσω της οποίας παρακολουθούν τα αποτελέσματα οι συμμετέχοντες. Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε οικίες ατόμων οι οποίοι συμμετέχουν στο έργο Smart PV για επίδειξη των έξυπνων μετρητών κα τον τρόπο με τον οποίον το πρόγραμμα και η εφαρμογή λειτουργεί με πραγματικά δεδομένα.

Το έργο Smart PV και οι στόχοι του για τη βελτιστοποίηση του εθνικού ηλεκτρικού δικτύου

Το ερευνητικό έργο Smart PV σκοπεύει να βελτιστοποιήσει το σύστημα συμψηφισμού παραγωγής-κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (net-metering) για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stake holders) περιλαμβανομένων των καταναλωτών, διαχειριστών δικτύων διανομής και προμηθευτών. To έργο, του οποίου συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει συνολικό προϋπολογισμό €1.219.838 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017. Για την υλοποίησή του  συνεργάζονται σημαντικοί φορείς από την Κύπρο και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος (Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος), και η Deloitte. Το έργο αφορά το σχεδιασμό μιας βελτιωμένης ενεργειακής πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κύπρο, η οποία θα βασίζεται στον «ευφυή συμψηφισμό» (smart net metering) και στην «ιδιο-κατανάλωση» (self-consumption). Στόχος είναι η καλύτερη -από άποψη κόστους και απόδοσης- αξιοποίηση της φωτοβολταϊκής  τεχνολογίας και η μεγαλύτερη διείσδυσή της στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Μελλοντικές εκδηλώσεις για ενημέρωση του κοινού

Στις 5 Mαϊου 2017, θα διεξαχθεί ημερίδα για όλους τους συμμετέχοντες του έργου Smart PV στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία θα έχει εορταστικό χαρακτήρα αφού φέτος συμπληρώνονται τα 25 χρόνια των Προγραμμάτων Life. Στόχος της ημερίδας αυτής είναι να επιμορφώσει περαιτέρω τα άτομα που ήδη συμμετέχουν σε αυτό το έργο και να ενημερώσει για τα επόμενα βήματα στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Συγκεκριμένα τα θέματα που θα καλύψει η ημερίδα περιλαμβάνουν τις βασικές αρχές για αποδοτική λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων, συστήματα αποθήκευσης και τα οφέλη τους και τέλος, τα θετικά οφέλη που προέκυψαν από το έργο Smart PV, τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για το δίκτυο.

Το έργο Smart PV είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κυπριακή κοινωνία, αφού κατάφερε να πετύχει κάτι πρωτόγνωρο σε ερευνητικά προγράμματα: να θέσει σε εφαρμογή τον «ευφυή συμψηφισμό» (smart net metering) και την «ιδιο-κατανάλωση» (self-consumption) σε πραγματικά νοικοκυριά και στη βάση της ειδικής διατίμησης που ενέκρινε η ΡΑΕΚ, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τα νοικοκυριά που συμμετέχουν. Η πιλοτική αυτή εφαρμογή της διατίμησης θα φανερώσει κατά πόσο θα προχωρήσει η εφαρμογή σε ολόκληρο το νησί, καθώς και τα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για μια επιτυχημένη και ομαλή λειτουργία στο μέλλον.

Το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από το Παν. Κύπρου συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία υλοποίησής του


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718