KESAISTHTIKI18

2017-04-19 16:31:33
Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπ. Κύπρου στο Άμστερνταμ με την παράσταση του Καβάφη

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπ. Κύπρου στο Άμστερνταμ με την παράσταση του Καβάφη


Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.) μετέβη χθες στο το Άμστερνταμ για να παρουσιάσει την επιτυχημένη του παραγωγή «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη», η οποία έχει ήδη διαγράψει μια σημαντική πορεία με παραστάσεις στους Δελφούς, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, το Παλέρμο, καθώς και σε διάφορες πόλεις της Κύπρου.

Η παράσταση στο Άμστερνταμ αποτελεί μια ακόμη αναγνώριση της πολιτισμικής προσφοράς του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. και πραγματοποιείται μετά από ιδιαίτερη πρόσκληση του Τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (www.uva.nl/disciplines/nieuwgrieks), το οποίο ανέλαβε όλη την οργάνωση σε συνεργασία με την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (www.nieuwgrieksestudies.nl) και το Ίδρυμα Μουσικών και Παραστατικών Τεχνών Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (www.marmoucha.nl), με τη στήριξη του Πανεπιστημιακού Ταμείου του Άμστερνταμ.

Η παράσταση, η οποία θα δοθεί στις 20 Απριλίου στο θέατρο του Πολυπολιτισμικού Κέντρου Podium Mozaiek (www.podiummozaiek.nl), βασίζεται σε ολόκληρη την ποίηση του Καβάφη και συνδυάζει εκείνα τα ποιήματα ή μέρη σε ποιήματα όπου ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραματικής τέχνης. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Μιχάλη Πιερή λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές φάσεις της ποιητικής ανέλιξης του Καβάφη (πρώιμη, εποχή της διαμόρφωσης, ώριμη περίοδο), καθώς και τις θεματικές περιοχές της ποίησής του (φιλοσοφική/διδακτική, ιστορική/πολιτική, αισθησιακή/ερωτική).

Στη νέα επεξεργασία της παράστασης που θα παρουσιαστεί στο Άμστερνταμ δίνεται έμφαση στο θέμα της Συρίας που είναι μείζον θέμα της καβαφικής ποίησης. Ιδιαίτερα οι οξυδερκείς ποιητικές αναλύσεις του Καβάφη των πολιτικών καταστάσεων στη Συρία της ελληνιστικής περιόδου, δίνουν την αίσθηση ότι ο ποιητής γράφει για την τρέχουσα πολιτική ιστορία της εποχής εκείνης γνωρίζοντας ότι αυτή θα είναι η μοίρα της Συρίας για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Έτσι, πέρα από τη σαφέστατη θετική μνεία της Συρίας (ισοτίμως με την Κύπρο και την Αίγυπτο) στον στίχο που έγινε ο τίτλος της παράστασης του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. («Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου, αγαπημένα των πατρίδων μας νερά»), το έργο στην τωρινή του μορφή παρουσιάζει άλλα τέσσερα καβαφικά ποιήματα που αφορούν πρόσωπα και περιστάσεις της Συρίας: Πτολεμαίος Κακεργέτης, Κυναίγυρος, Ζηνοβία, κ.ά.

Στο σκηνικό αποτέλεσμα συμβάλλει η εμπνευσμένη μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση, καθώς και οι ενδυματολογικές επιλογές του Σταύρου Αντωνόπουλου που προσδίδουν μια ιδιαίτερη αισθητική στο έργο. Την ευθύνη της παραγωγής αναλαμβάνει η Σταματία Λαουμτζή, ενώ του ρόλους ερμηνεύουν 25 φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Με πρωτοβουλία των διοργανωτών ολόκληρο το έργο έχει μεταφραστεί στα ολλανδικά και θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους, καθιστώντας την οικουμενική ποίηση του Καβάφη και την ευρηματική προσέγγιση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. προσιτές στο ευρύτερο θεατρόφιλο κοινό του Άμστερνταμ.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EX
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
MA/MSc2018
NEAPJUL17
THALIS
microsoft1718
HPJETPRO
CDA2018
PAJULY17
MOECEE
AIGAIA
FORUMMARCH
iky2018
global
LOTTO
Middlesex2016