KESJULY18

2017-04-17 11:27:39
Όταν ο μαθητής δεν υπακούει

Όταν ο μαθητής δεν υπακούει


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΝΙΚΗΣ –ΘΕOΔΟΣΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΙΔΟΥ*  

Στις σχολικές αίθουσες υπάρχουν παιδιά που φαίνεται να αγνοούν τους άλλους και δεν παρακολουθούν το μάθημα. Ακόμη φαίνεται να μην ακολουθούν τους κανόνες ή να μην μπορούν να κάνουν κάτι από την αρχή μέχρι το τέλος ενώ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε αυτά που λέει ο εκπαιδευτικός.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν σύντομη μνήμη. Συγκεντρώνονται απόλυτα στο εδώ και τώρα και δεν μεταφέρουν εύκολα πληροφορίες από το ένα γνωστικό πεδίο στο άλλο. Χρειάζονται συχνές επαναλήψεις και εξάσκηση προκειμένου να κατακτήσουν μια νέα δεξιότητα ή πληροφορία.

Για αυτούς τους λόγους οι εκπαιδευτικοί είναι καλό να μην απαιτούν από τα παιδιά να ακούνε ή να γράφουν ή να αντιγράφουν πολλά πράγματα για πολλή ώρα. Όταν παρακολουθούν τα παιδιά τον εκπαιδευτικό είναι καλό ο εκπαιδευτικός να προσπαθήσει να τους κάνει ερωτήσεις και να τους δώσει κάτι να κάνουν με τα χέρια τους. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ακούνε καλύτερα όταν τους απευθύνεις μια προσωπική ερώτηση παρά με το να τους αντιμετωπίσεις σαν μέλη μιας ομάδας Όταν ο εκπαιδευτικός δείξει αμέριστη προσοχή στο μαθητή του, ο μαθητής αισθάνεται ότι η πληροφορία αυτή απευθύνεται σε αυτόν και αυτό τον κάνει να αισθάνεται σημαντικός και λειτουργεί επιβοηθητικά στο να παρακολουθεί τον εκπαιδευτικό του.

Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που δυσκολεύονται να υπακούσουν οι εκπαιδευτικοί είναι καλό όταν τους απευθύνουν τον λόγο να αφαιρέσουν τις εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως τους εξωτερικούς θορύβους και τα εντυπωσιακά παιχνίδια. Μπορούν να ενισχύσουν τις προφορικές πληροφορίες με σωματική δράση π.χ κινητικά παιχνίδια ή με οπτικά ερεθίσματα όπως βιντεοπροβολές. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν πρακτικοποιήσουν τις δεξιότητες που μαθαίνουν. Κατόπιν οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ζητήσουν από τα παιδιά να επαναλάβουν αυτά που τους εξήγησαν καθότι το να εκφράζονται λεκτικά τα βοηθάει στο να εμπεδώσουν αυτά που διδάχτηκαν.

Ακόμη οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν τα ακόλουθα προκειμένου να βοηθήσουν ένα παιδί που δυσκολεύεται να υπακούσει:

1. Αλλάζετε την χροιά της φωνής σας για να κερδίσετε την προσοχή του

2.Όταν κάνετε παρατήρηση χρησιμοποιείστε λίγο πιο δυνατή φωνή

3.Να είστε υπομονετικοί

4. Δοκιμάστε εναλλακτικές μεθόδους για να βοηθήσετε το παιδί να σας παρακολουθήσει.

5. Ζητήστε από το παιδί να σας κοιτάξει στα μάτια, προτού του μιλήσετε

6. Δώστε οπτικα συνθήματα στα παιδια και συνδέστε τα με λεκτικές προτροπές

7. Ακουμπήστε το παιδί απαλά στον ώμο του για να σας προσέξει

8. Να έχετε ξεκάθαρους κανόνες στην τάξη και να ισχύουν για όλους

9. Να κάνετε διαδραστικές ασκήσεις στην τάξη και παιχνίδια αυτοελέγχου και αυτοσυγκράτησης

10. Να υπάρχουν και ελεύθερες δραστηριότητες (ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου)

*Ψυχολόγος Σχολικής-Εξελικτικής κατεύθυνσης, Διδάκτορας Εξελικτικής-Σχολικής ψυχολογίας, Μ.Α Διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων, Μ.Α ART therapist, Pgp Συμβουλευτική ψυχολογία, Ειδίκευση στη Συστημική θεραπεία και στη Γνωστική-Αναλυτική θεραπευτική αντιμετώπιση. Τηλ. 97836335


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ευτέρπη Λοϊζου
Wed April 19, 2017, 21:38:19
Οι μαθητές είναι learners, εννοώντας ομάδες από άτομα που μαθαίνουν. Έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε, γιατί αυτοί είναι η δουλειά τους να μάθουν.
Όταν είναι μικρά παιδάκια, δεν το αντιλαμβάνονται πλήρως όταν μεγαλώνουν όμως ναι, το συνειδητοποιούν.
Προσπαθήστε να τους επιβληθείτε, γιατί μόνο με την απαραίτητη τροφοδότηση γνώσεων σε αυστηρό πλαίσιο αντιλαμβάνονται την ύλη και τα όρια σε ένα σχολικό περιβάλλον και σε μετέπειτα κοινωνικό σύνολο.
Έχω παιδιά και ξέρω.

Ευλαβή Λ. Αιμιλία
Wed April 19, 2017, 17:58:53
Όλα είναι εύκολα και ορθές θεωρίες, το βλέπουμε που πηγαίνουμε στις διάφορες ημερίδες και σεμινάρια όμως να εφαρμοστούν έχουν τις δυσκολίες τους και να προσαρμοστούν δεν είναι τόσο απλά: είναι κάτι που εφάπτεται στην προθυμία και τις αντιδράσεις των μαθητών και το ισχυρότερο στο επίπεδο της κάθε τάξεως και κάθε περιστατικό απειθαρχίας που παρουσιάζει τη δική του κρίση και απαιτεί τον κατάλληλο έλεγχο και διαδικασίες ούτως ώστε να πειθαρχήσεις.

Δίδαξα σε τμήμα που ήταν εξαιρετικά αδύνατο τμήμα, δίδαξα σε τμήμα που ήταν εξαιρετικά δυνατό. Δίδαξα την ίδια ύλη και άτακτους μαθητές με παρόμοιες και πανομοιότυπες αταξίες που χειρίζονταν διαφορετικές.

Το λειτούργημα της εκπαιδευτικού, ειδικά σε νηπιαγωγείο δεν είναι κάτι το απλό, επειδή χρειάζεσαι να διδάξεις παιδιά σε ένα κλίμα ή καλύτερα ένα περιβάλλον που να προσαρμόζεις τη γνώση σε συνδυασμό με παιγνιώδη τρόπο διδασκαλίας και μεθόδους. Ναι, η χρήση των χεριών είναι πιο απλό και ευνόητο στους μαθητές. Ωστόσο, η απόκτηση γνώσης είναι η υπευθυνότητα της εκπαιδευτικού.

Δύο στερεότυπα, σχετικά με τη δική μου περίπτωση. Δεν εργάζομαι πλέον ως νηπιαγωγός, είναι ένα επάγγελμα με γερά νεύρα. Τελείωσα με άριστα το Πανεπιστήμιο αλλά πάλι, όταν προάρμοσα τις γνώσεις σε έμπρακτο επίπεδο φάνηκε δυσκολότερο από τις εξετάσεις και τον τρόπο επίδοσης προς τους μαθητές.
Ένα άλλο στοιχείο, είναι ότι στην Κύπρο, ίσως θα ήταν καλό να έχουν άντρες να διδάσκουν στα παιδιά στο νηπιαγωγείο. Και οι άντρες διαθέτουν ετούτη την κατάρτιση και αυτήν την ευχέρεια και είναι απαράδεκτο στον κλάδο μας να μην υπάρχει το 'σερνικό" το στοιχείο που να το ενδυναμώνει και να είναι πιο καλοί οι μαθητές στην απόδοση και τη συμπεριφορά. Άλλωστε, ας μη λησμονούμε ότι υπάρχουν και πολλά αγόρια στις τάξεις και πολλάκις είναι τ' αγόρια που παρουσιάζουν δείγματα απειθαρχίας στη συμπεριφορά τους.

Πέραν τούτου, κάτι ουσιαστικό είναι ότι είναι σκοπός κοινωνικοποίησης το νηπιαγωγείο, οι βασικές αφοιμοιώσεις ύλης και αριθμών καθώς γραμμάτων, συλλαβών και λέξεων είναι στη διδασκαλία της προδημοτικής. Την ύλη της Α' Δημοτικού την έχουν στα δημοτικά, δίχως δραστηριότητες και παιγνίδια, ή τουλάχιστον σε πολύ περιορισμένο βαθμό στα πρώτα χρόνια. Εξάλλου, είναι διαφορετικό το setup σε ένα δημοτικό ως προς την ταξική διαρρύθμιση και την μαθητοκεντρική προσέγγιση και τις διδασκαλικές μεθόδους αφομοίωσης και συγκέντρωσης του μαθητικού κοινού. Λογικό, τη στιγμή που πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά.

Το νηπιαγωγείο τόσο στη γαλλική όσο και την τουρκική γλώσσα, σημαίνει μητρικό σχολείο και παραπέμπει στην αγάπη και την παροχή σωστής συμπεριφοράς ως προς τα παιδιά με γνώμονα την αγάπη που τους παρέχει η μητέρα τους, την καταλληλότητα και τη φροντίδα, γιατί δεν παρέχει μόνο επιτήρηση και γνωσιολογικού φάσματος παιγνίδα και πλαίσια κοινωνικοποίσης διαμέσω της μάθησης, αλλά εμπεριέχει και φροντίδα και σταδιακή αυτονομία σε θέματα χρησιμοποίησης της τουαλέτας, της αυλής, της σίτυσης και της κατάποσης.

Έμιλυ Ευλαβή
απόφοιτος Πανεπιστημίου Ρέντινγκ σε θέματα νηπιακής κατάρτισης
Εργαζόμενη σε κτηματομεσιτικό γραφείο ως secretary.

Μαρία Γεωργίου
Tue April 18, 2017, 11:59:30
Πρέπει να δίδουμε σοβαρότητα και να αποδίδουμε ευθύνες στους μαθητές. Οπωσδήποτε με διαφορετική προσέγγιση από μαθητές ενήλικους ή από μαθητές γυμνασίου και λυκείου γιατί πρόκειται για παιδιά δημοτικού ή νηπιαγωγείου, επομένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για αυτές τις ενέργειες που προβαίνουμε ως προς τον τρόπο διδασκαλίας και απονομής ευθυνών φυσικά με άλλες οδούς για το πώς να τους διδάξουμε και τι υπευθυνότητες να τους δώσουμε που να αντιστοιχούν με τις ικανότητες και τις δεξιότητες που εμπεριέχονται στο χαρακτήρα των μαθητών, έτσι ώστε να νιώθουν "μεγάλοι" και "υπεύθυνοι" και το ισχυρότερο να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέσα από προσαρμογές και αντίληψη των όσων μπορούν.

Χριστός Ανέστη

Λιάνα Παπαδοπούλου Αναλυτικά και Διδασκαλία
Mon April 17, 2017, 13:19:08
Σαφέστατα οι Νέοι Κανονισμοί του Υ.Π.Π.Κ. απαγορεύουν δια κυρώσεων το " ελαφρύ άγγιγμα στον ώμο" από τον όποιο εκπαιδευτικό.
Θεωρείται νομικά σεξουαλική παρενόχληση. Για το Θέμα έχει σταλεί ειδική ανακοίνωση.
Καλό να ενημερωνόμαστε. Όλοι μας.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718