KESJULY18

2017-04-11 18:59:33
Στήριξη Συμμαχίας Πολιτών σε ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ για συμβασιούχους εκπαιδευτικούς με 30μηνη υπηρεσία

Στήριξη Συμμαχίας Πολιτών σε ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ για συμβασιούχους εκπαιδευτικούς με 30μηνη υπηρεσία


Ταλιαδώρος: Η πολιτεία θα πρέπει να δείξει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς που, λόγω και των αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, δεν θα επαναδιοριστούν

Το ζήτημα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει τριάντα μήνες υπηρεσίας στη μέση και τεχνική εκπαίδευση, αλλά δεν αναμένεται να επαναδιοριστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, με τις δύο πλευρές να ζητούν να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.
Την ίδια ώρα η ΟΕΛΜΕΚ δηλώνει ότι ο κατάλογος διοριστέων έχει κάνει τον κύκλο του και σημειώνει την ανάγκη ανανέωσης του εκπαιδευτικού συστήματος.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών μίλησε για «μεγάλο πρόβλημα με ανθρωπιστική υφή», σημειώνοντας ότι με το νέο σύστημα διορισμών αυτοί οι εκπαιδευτικοί θα μείνουν χωρίς εργασία.
«Στηρίζουμε και στηρίξαμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όμως κρίνουμε ως Συμμαχία Πολιτών ότι το κράτος, μαζί με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα πρέπει να αντιμετωπίσει κι αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα, το οποίο έχει και ηθικές διαστάσεις γιατί οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, όταν αποφάσισαν -ενδεχόμενα εγκαταλείποντας κι άλλες εργασίες – να εργαστούν στην εκπαίδευση, το αποφάσισαν με κάποια συγκεκριμένα εργασιακά δεδομένα που είχαν πριν αρκετά χρόνια», είπε ο κ. Λιλλήκας και πρόσθεσε πως «είναι και άδικο αυτοί οι άνθρωποι, επειδή άλλαξε πλέον η πολιτική της πολιτείας, ξαφνικά να βρεθούν χωρίς εργασία».
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι υπάρχουν λύσεις και πρότεινε την αξιοποίηση του εργαλείου των αποσπάσεων προς αντιμετώπιση του ζητήματος, προσθέτοντας πως ο αριθμός τους μπορεί να τύχει διαχείρισης από πλευράς της πολιτείας.
Υπέδειξε ότι πρέπει να αναζητηθεί μόνιμη λύση ώστε όλοι όσοι ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στην εκπαίδευση ή όσοι θα αποδέχονται διορισμό με συμβόλαιο, να γνωρίζουν εξαρχής ποια θα είναι και η πραγματική προοπτική τους.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος είπε πως αυτό που η οργάνωση επεδίωξε το 2015 για να συναινέσει στην αλλαγή του συστήματος διορισμού, ήταν να καλυφθούν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν με πολλά χρόνια υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ταλιαδώρο, οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί με 30 μήνες υπηρεσίας ανέρχονταν τότε σε 350 και άλλοι 717 βρίσκονταν στο στάδιο της προϋπηρεσιακής επιμόρφωσης, δηλαδή της διαδικασίας εισαγωγής στην εκπαίδευση. Τότε, παραχωρήθηκαν από το κράτος, μέσα στα πλαίσια της αλλαγής του συστήματος στη μέση εκπαίδευση, 718 θέσεις οι οποίες σήμερα με τις πρόωρες αφυπηρετήσεις θα ανέλθουν σε 740, ενώ τον Ιούνιο θα μονιμοποιηθούν 240 με βάση τη δέσμευση του Υπ. Παιδείας. Άρα το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει τύχει διαχείρισης, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, αναφέροντας πως στη μέση γενική εκπαίδευση είναι μερικές δεκάδες και γύρω στους 10-20 στην τεχνική εκπαίδευση.
Πρόσθεσε ότι η πολιτεία θα πρέπει να δείξει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς που, λόγω και των αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, δεν θα επαναδιοριστούν.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η λύση δεν μπορεί να προέλθει από τη Βουλή, είναι καθαρά πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Αυτό που έχουμε ζητήσει από τη Συμμαχία Πολιτών είναι στήριξη σε πολιτικό επίπεδο στη ρύθμιση αυτού του ζητήματος και ευελπιστούμε σύντομα το Υπουργείο Παιδείας και γενικότερα η Κυβέρνηση να ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα και να δοθούν λύσεις που θα αποκαθιστούν το αίσθημα δικαίου και τις ηθικές υποχρεώσεις που έχει το κράτος απέναντι σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς», είπε και συμφώνησε με τη λύση των αποσπάσεων.
Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔ, που απαίτησε αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για το νέο σχέδιο διορισμών στην εκπαίδευση, ο κ. Ταλιαδώρος είπε η ΟΕΛΜΕΚ συμφωνεί με τη διαχείριση του θέματος και ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει διάσταση.
«Εμείς έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση. Η αξιοπιστία μας δεν τίθεται σε αμφιβολία. Έχουμε συναινέσει στην αλλαγή του συστήματος διορισμού, αλλά αυτό που προσθέτουμε είναι ότι το κράτος πρέπει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο σε ό,τι αφορά τις παράπλευρες απώλειες που προκύπτουν από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», επανέλαβε.
Όπως σημείωσε, «ο κατάλογος έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του μετά από συζητήσεις 20 ολόκληρων χρόνων», προσθέτοντας ότι στην εκπαίδευση το όριο ηλικίας διορισμού θα ξεπερνούσε σε μερικές περιπτώσεις το 60ο, και ανέφερε ότι οφείλουμε να ανανεώσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Μιχάλης Τσιάρλιστος είπε πως όταν η οργάνωση προσήλθε στις συζητήσεις για την αλλαγή του συστήματος διορισμού γνώριζε ότι υπήρχε το θέμα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με 30 μήνες υπηρεσίας και προσπάθησε με την εξασφάλιση μονιμοποιήσεων να καλύψει ένα μεγάλο μέρος τους.
«Αν δεν δοθεί όμως μια λύση αυτό το θέμα δεν θα τελειώσει ποτέ», είπε.
Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι έχουν σχεδόν καλυφθεί ή θα καλυφθούν με τις μονιμοποιήσεις του Σεπτέμβρη.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718