KESJULY18

2017-04-11 17:15:18
Καδής για διαμαρτυρία της ΠΟΕΔ: Είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας

Καδής για διαμαρτυρία της ΠΟΕΔ: Είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας


«Αν στην πορεία προκύψουν νέα δεδομένα, είμαστε έτοιμοι να τα εξετάσουμε και να κάνουμε ανάλογες ρυθμίσεις»

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σχολιάζοντας τη σημερινή διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών που διοργάνωσε η ΠΟΕΔ είπε ότι η νομοθεσία η οποία ρυθμίζει το σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2015. «Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία υλοποίησης αυτής της νομοθεσίας» ανέφερε.
Εξήγησε ότι «η ρύθμιση του θέματος των εκπαιδευτικών που είχαν συμπληρώσει 30 μήνες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ως μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί, είχε συζητηθεί κατά κόρο κατά την προετοιμασία της νομοθεσίας για το νέο σύστημα διορισμών». Εκεί, πρόσθεσε ο κ. Καδής, «διαφάνηκε με βάση τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας ότι ήταν αδύνατο να διασφαλιστούν κατά κάποιο τρόπο οι εκπαιδευτικοί αυτοί, γι’ αυτό προχωρήσαμε σε άλλες ρυθμίσεις οι οποίες είναι ευνοϊκές για τους εκπαιδευτικούς αυτούς, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι έγιναν γύρω 1.500 μόνιμους διορισμούς μέσα στην τριετία αυτή, οι οποίοι αντιμετώπισαν σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα αυτό το ευαίσθητο».
Ανέφερε, επίσης, ότι στο νέο σύστημα διορισμών πριμοδοτείται ιδιαίτερα η εμπειρία, άρα αυτοί οι εκπαιδευτικοί αποκτούν ένα προβάδισμα έναντι των άλλων που θα διεκδικήσουν θέση, ενώ η Βουλή επέκτεινε την μεταβατική περίοδο μέχρι το 2027.
«Άρα σημαίνει ότι μέχρι το 2027 οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα μπορούν να εισέρχονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και με το υφιστάμενο σύστημα διορισμών, αλλά και με το νέο σύστημα διορισμών», είπε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας «οι ίδιοι επιλέγουν μέσα από ποια διαδικασία μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα διορισμών».
«Θεωρώ ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του το Υπουργείο έκανε ότι μπορούσε να κάνει και η πολιτεία γενικότερα», σημείωσε.
Ο κ. Καδής ανέφερε ακόμη ότι «υπήρξαν νομικές διαδικασίες πάνω στις οποίες εδράζονται και οι διαμαρτυρίες της ΠΟΕΔ. Από την αρχή, η έγνοια μας ήταν να διασφαλίσουμε αυτούς τους εκπαιδευτικούς». «Εάν μέσα από αυτές τις διαδικασίες προκύψουν νέα δεδομένα, το Υπουργείο είναι έτοιμο να επανεξετάσει τρόπους διαφορετικής ρύθμισης του θέματος των εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο εκπαιδευτικό σύστημα ως μη μόνιμοι», συμπλήρωσε.
Αυτό, όμως, που δεν είναι έτοιμοι και σε καμία περίπτωση δεν συζητάνε είναι την αναβολή της εφαρμογής του νέου συστήματος διορισμών, ανέφερε.
«Είναι μια πολιτική η οποία συζητείται και εκκρεμεί από την δεκαετία του 1980», συνέχισε ο ίδιος. Επιτέλους, είπε, «μετά από δεκαετίες συζητήσεων, φτάσαμε στην έγκριση μιας νέας νομοθεσίας η οποία εισάγει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα τους εκπαιδευτικούς όχι στη βάση του πότε πήρε ο καθένας το πτυχίο του αλλά στη βάση των προσόντων, της εμπειρίας, της επιτυχίας τους στις εξετάσεις που είναι καθαρά ποιοτικά κριτήρια και αυτή την διαδικασία δεν είμαστε σε καμία περίπτωση έτοιμοι να την αναβάλουμε».
«Είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Αν στην πορεία προκύψουν νέα δεδομένα, είμαστε έτοιμοι να τα εξετάσουμε και να κάνουμε ανάλογες ρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν θεωρεί δικαιολογημένη την σημερινή διαμαρτυρία, ο κ. Καδής είπε ότι δεν τη θεωρεί δικαιολογημένη «γιατί όλων ο σκοπός μας πρέπει να είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος και θεωρώ ότι το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας και του εκπαιδευτικού συστήματος υπηρετείται με την άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών».
Απαντώντας σε ερώτηση για την προσφυγή εκπαιδευτικού στη δικαιοσύνη η οποία δικαίωσε τον εκπαιδευτικό, ο κ. Καδής είπε ότι ήταν μια ατομική προσφυγή η οποία έχει εκδικαστεί πρωτόδικα και πρόσθεσε ότι η Νομική Υπηρεσία και όχι το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εφεσιβάλλει αυτή την υπόθεση και υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει.
«Μπορεί να διαρκέσει ένα, δύο, πέντε ή δέκα χρόνια. Μπορεί η πολιτεία να παραμείνει εγκλωβισμένη σε αυτές τις δικαστικές διαδικασίες και να αναστείλει την εφαρμογή μιας τόσο σημαντικής πολιτικής για δέκα χρόνια; Αυτό είναι ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει και η ΠΟΕΔ και όσοι επιθυμούν την αναστολή της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718