KESJULY18

2017-04-10 17:51:54
«Η εξέλιξη της οικονομίας χωρίς ρευστό (cashless economy)» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

«Η εξέλιξη της οικονομίας χωρίς ρευστό (cashless economy)» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Η Προοπτική Ανάπτυξης του blockchain

Ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επαγγελματίες και εκπρόσωποι της βιομηχανίας, με μεγάλη πείρα πάνω σε ζητήματα  της ψηφιακής (χωρίς ρευστό) οικονομίας, συζήτησαν και αντιπαράθεσαν επιχειρήματα  σε μια  επίκαιρη και άκρως ενδιαφέρουσα  εκδήλωση που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  και το Intercollege Λάρνακας στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τηνπρόσφατη έκδοση από τουςBernadoBatiz-Lazoκαι Λεωνίδα Ευθυμίου του βιβλίου με τίτλο «The Book of Payments: Historical and Contemporary Viewson the Cashless Society». Η εκδήλωση είχε  ως χορηγούς την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Intercollege.

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην τεχνολογία των blockchains και επισήμαναν τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της και πως μπορούν στο μέλλον να αλλάξουν ριζικά τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αλλά και τη ζωή μας γενικότερα. Όπως τόνισε ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Γιαγλής, «δημιουργείται κυριολεκτικά ένα νέο internet, το οποίο επιτρέπει τη διακίνηση αξίας χωρίς ενδιάμεσους». Για παράδειγμα, αναφέρθηκε πως, στο μέλλον,ένα ψηφιακό διαδικτυακό χρήμαόπως το Bitcoin, μπορεί να δημιουργήσει έναπαγκόσμιο νόμισμα που μπορεί να διακινηθεί χωρίς τη μεσολάβηση των τραπεζών. «Κανείς ακόμα δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα χρησιμοποιηθεί ευρέως το νέο ψηφιακό διαδικτυακό χρήμα, όμως αυτό είναι εδώ πλέον για να μείνει.»,τόνισε ο καθηγητής Γιαγλής.

Οι ομιλητές Λεωνίδας Ευθυμίου (Intercollege), Δημήτρης Κωνσταντίνου (Philoshopic), Bernardo Batiz-Lazo(Πανεπιστήμιο Bangor), Χάρης Πουαγκαρέ (Τράπεζα Κύπρου) και Γιώργος Τζιωρτζής (KPMG), θεωρούν ότι με τις ψηφιακές πληρωμές ο ψηφιακός κόσμος άλλαξε δραματικά, όμως το παραδοσιακό Τραπεζικό σύστημα δεν θα πεθάνει. Η τεχνολογία συμβάλει στις ταχύτερες και πιο βελτιωμένες υπηρεσίες και το ψηφιακό νόμισμα έχει μέλλον, αφού διαρκώς η χρήση του αυξάνεται. Οι ομιλητές έκαναν ανασκόπηση στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όταν εφαρμόστηκε η χρήση των πρώτων ηλεκτρονικών  υπολογιστών στο τραπεζικό σύστημα  των Ην. Πολιτειών. Τότε ήταν που γεννήθηκε η μεγάλη ιδέα-όραμα της «κοινωνίας χωρίς ρευστό» που μακροπρόθεσμα θα άλλαζε τις οικονομικές και τις κοινωνικές δομές σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπου οι συναλλαγές  θα γίνονταν, όχι με μετρητά, αλλά με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Από τότε έχουν περάσει δεκαετίες αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί  πόσο κοντά βρίσκεται μια κοινωνία δίχως χρήματα, παρ’ όλη τη δραματική πρόοδο στις τεχνολογικές υποδομές, την ψηφιακή τεχνολογία και την ευρεία χρήση του πλαστικού χρήματος.

Αναλύοντας την πολιτική του Πανεπιστημίου πάνω  σε αυτό το ζήτημα η  καθηγήτρια της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Σούλα Λουκά είπε ότι η ψηφιακή οικονομία εγχέει τη παγκόσμια οικονομία με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, με σημαντική θετική επίπτωση στη καινοτομία, στο εμπόριο και στο σύνολο της κοινωνίας.Σημείωσε ότι τα σχετικά προγράμματα του Ερευνητικού Κέντρου Blockchainτου Πανεπιστημίου Λευκωσίαςθεωρούνται ιδιαίτερα επιτυχή, κατατάσσονται πρώτα στον κόσμο ταΠανεπιστήμιαDuke,Princeton,Stanford και NewYorkUniversity να ακολουθούν. Τόσο η επιτυχία αυτή, όσο και οι συνεργασίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με άλλα παγκοσμίως αναγνωρισμένα  Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, αποτελούν σημείο αναφοράς από παγκόσμια ΜΜΕ όπως το Reuters και το Euronews.

Την κήρυξη των εργασιών της εκδήλωσης έκανε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Αντώνης Πολεμίτης. Αναφέρθηκε σε συστήματα οικονομικών συναλλαγών που υφίστανται τα τελευταία 50-60 χρόνια, τονίζοντας πως στα 5-10 ερχόμενα χρόνια αναμένονται δραματικές αλλαγές.Μίλησε επίσης για τις δυνατότητες της Κύπρου να μεταβληθεί σε ένα υπερσύγχρονο οικονομικό κέντρο στην περιοχή, ιδιαίτεραστον τομέα της καινοτομίας, με μοντέλοτη Σιγκαπούρη στη νοτιοανατολική Ασία.

 

«Η εξέλιξη της οικονομίας χωρίς ρευστό (cashless economy)» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718