KESJULY18

2017-04-10 12:41:10
Έρχονται νέα μέτρα για τους εκπαιδευτικούς, εμείς τι κάνουμε;

Έρχονται νέα μέτρα για τους εκπαιδευτικούς, εμείς τι κάνουμε;


ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*

Για άλλη μια φορά  στο στόχαστρο του Υπουργείου Παιδείας μπήκε το Δημόσιο Σχολείο και οι εκπαιδευτικοί.  Εκτός από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, το ΥΠΠ χρησιμοποιεί  τις «πλάτες» του μεγάλου λογιστικού οίκου (Ernst and Young), του οποίου το κράτος έχει πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ετοιμασία  μελέτηςπου αφορά  την εξυγίανσης της δημόσιας εκπαίδευσης. 

Στην εν λόγω έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ernst and Young,  γίνεταισυνεχώς  αναφορά σε μειώσεις που πρέπει να γίνουν για να εξοικονομηθούν δαπάνες που αφορούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.  Κυρίως, στο στόχαστρο του ΥΠΠ είναι η κατανομή του συνολικού χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικώνη μείωση που δίνεται σε διδακτικό χρόνο για την ανάληψη διδακτικών καθηκόντων και η μείωση του διδακτικού χρόνου λόγω της αύξησης των ετών υπηρεσίας.

Μεγάλος λόγος γίνεται επίσης και για τις μειώσεις των Καθηγητών που αφορούν: Εξωδιδακτικό έργο των φιλολόγων, Θέατρο, Υπευθυνότητα τμήματος, Ολυμπιάδες, Ετοιμασία χορωδίας, Αθλητικά απογεύματα, Συντήρηση Υπολογιστών, Προετοιμασία εργαστηρίων, ετοιμασία Ωρολογίου προγράμματος και άλλα.

Στην έκθεση αναφέρεται η «πρωτοφανής» κατά τα άλλα εισήγηση των ελεγκτών για αγορά υπηρεσιών που αφορά τη συντήρηση των Η.Υ, κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο για τα σημερινά δεδομένα μιας και θα υπάρξει σημαντική  καθυστέρηση στη ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων όπου χρησιμοποιούνται  ηλεκτρονικά μέσα, εάν οι Καθηγητές των Η.Υ απαλλαχτούν από τα καθήκοντα τους ως συντηρητές. Ας είναι ειλικρινείς λοιπόν οι εκπαιδευτικοί παράγοντες του ΥΠΠ, και ας πουν την αλήθεια, ότι στόχος τους είναι σιγά σιγά να ιδιωτικοποιήσουν την παιδεία. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν καλά πως η Δημόσια Εκπαίδευση, ιδιαίτερα σήμερα κρατιέται όρθια χάρη στην αυταπάρνηση, το φιλότιμο, και την ευσυνειδησία των δημοσίων εκπαιδευτικών.

Περαιτέρω, στην έκθεση των ελεγκτών αναφέρονται κάποιες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να γίνονται με λιγότερες ώρες ή ακόμα και με καθόλου μείωση ωρών. Δεν έφταναν λοιπόν οι περικοπές των μισθών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ακόμα και  απολύσεις  αρκετών συνάδελφων καθηγητών μετά από την αλλαγή του ΝΩΠ και τον τερματισμό  εργαστηριοποίησης αρκετών μαθημάτων, τώρα το ΥΠΠ στοχεύει σε περισσότερες περικοπές μιας και εάν υλοποιηθούν οι αλλαγές αυτές, θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός εργασίας εκατοντάδες συνάδελφοι.

Παρόλο που η Κυβέρνηση διατυμπανίζει εδώ και καιρό ότι βγήκαμε από το μνημόνιο και οι δείκτες της οικονομίας έχουν ανεβεί σε ικανοποιητικά επίπεδα,  εντούτοις το ΥΠΠ αντιμετωπίζει την εκπαίδευση με λογιστικούς όρους. Η λογιστική τακτική του Υπουργείου που βλέπει τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ως απλούς αριθμούς πρέπει άμεσα να σταματήσει.

Για να σταματήσουμε όμως την απαράδεκτη τακτική που ακολουθεί εδώ και καιρό το ΥΠΠ, πρέπει άμεσα οι Καθηγητές να ανασυνταχθούν και να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις ούτως ώστε να υπερασπιστούν και να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο έτσι όπως του αρμόζει.

Τα τελευταία χρόνια η παρουσία της συνδικαλιστικής μας Οργάνωσης (ΟΕΛΜΕΚ) είναι σχεδόν ανύπαρκτη, γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε μια δυναμική προσπάθεια χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς προκαταλήψεις και να συνεχίσουμε με όραμα την ανασυγκρότηση της Συντεχνίας μας για να νιώσουμε ξανά τι σημαίνει Αλληλεγγύη, για  μια συντεχνία που να ενώνει και όχι να χωρίζει. Θα πρέπει επιτέλους να παλέψουμε για μια Οργάνωση αγωνιστική, δημοκρατική, όπου οι αποφάσεις να λαμβάνονται και να ελέγχονται με ενισχυμένη τη συμμετοχή της βάσης.

*Αντιπρόεδρος της  ΔΗΚΙ Καθηγητών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΥΡΑΤΣΑΣ
Wed April 12, 2017, 12:15:18
Αγαπητή Βαλεντίνα, τα τελευταία χρόνια που ηγείστε της Οργάνωσης μας μόνο υποχωρήσεις έχετε κάνει. Χάσαμε κεκτημένα γιατί ήμασταν μόνο παρατηρητές χωρίς τη παραμικρή αντίδραση. Για να είμαι και ειλικρινής βγάζαμε που και που και καμιά ανακοίνωση χωρίς αντίκρισμα. Ο νυν Υπουργός Παιδείας είχε το πιο εύκολο έργο από οποιονδήποτε άλλο Υπουργό Παιδείας προηγούμενων χρόνων και ξέρεις το γιατί. Σας προειδοποιήσαμε πολλές φορές για την κατρακύλα της Οργάνωσης μας ένεκα των υποχωρήσεων, αλλά φαίνεται ότι τίποτα δεν σας σταματά. Αν εγώ όπως ισχυρίζεσαι πουλώ συνδικαλισμό ενόψει εκλογών, βγείτε και λίγο από τα γραφεία της Οργάνωσης και κατεβείτε στη βάση των Καθηγητών για να ακούσετε τι εντύπωση έχουν οι συνάδελφοι για την Οργάνωση μας.

ανδρέας ιωσήφ
Tue April 11, 2017, 19:57:30
Φίλτατη κατά τα άλλα Σαλτέ, είσαι πολύ καλή γνώστης του τι ήταν η οργάνωση παλαιότερα , ¨κακά σκυλιά του συνδικαλισμού μας χαρακτήριζαν στο Υπουργείο Οικονομικών¨, σήμερα δυστυχώς σιγά σιγά μετατραπήκαμε σε υποστηρικτές και χειροκροτητές πλείστων τόσων εργοδοτικών ρυθμίσεων που δεν έχουμε πλέον αντιστάσεις για τίποτα. Αυτή η κατάσταση πλήττει καίρια την εικόνα της οργάνωσης και διευρύνει το χάσμα που μας χωρίζει εμάς τους συνδικαλιστές από τη βάση των εκπαιδευτικών.

Βαλεντίνα Σαλτέ
Mon April 10, 2017, 17:43:39
Για όλα όσα γράφεις, φίλε Αντρέα, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ (η "ανύπαρκτη" κατά τα άλλα!) έδωσε εμπεριστατωμένες απαντήσεις στον Εμπειρογνώμονα, τόσο στις δύο πολύωρες συναντήσεις που πραγματοποίησε μαζί τους η Γραμματεία, όσο και στην πολυσέλιδη μελέτη που παρέδωσε (113 σελίδες). Η μελέτη ετοιμάστηκε από τον Πρόεδρο και τη Γενική Γραμματέα της ΟΕΛΜΕΚ, σε συνεργασία και με τους Συνδέσμους Ειδικοτήτων.
Και για να γνωρίζει ο κλάδος τη στάση των Κινήσεων απέναντι στην έρευνα του Εμπειρογνώμονα, Αλλαγή και Νέα Κίνηση ψήφισαν να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα σημεία (όπως και έπραξαν με την 113 σελίδων μελέτη), ενώ η Προοδευτική ψήφισε να ΜΗΝ απαντήσουμε και η ΔΗΚΙ να αναθέσουμε σε εξωτερικό οίκο να ετοιμάσει απάντηση!!!
Η μελέτη δόθηκε και στον Υπουργό Παιδείας και στον Γενικό Ελεγκτή σε πολύωρη συνάντηση που είχε μαζί του η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, στην οποία του έδωσε τεκμηριωμένες απαντήσεις για όσα ισχυρίζεται. (Για όποιον θέλει να πληροφορηθεί, είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΟΕΛΜΕΚ και δημοσιεύτηκε και στο paideia.news, ενώ ετοιμάζεται σχετική έκδοση από την ΟΕΛΜΕΚ).
Επίσης, η ΟΕΛΜΕΚ είχε στείλει εξαρχής γραπτώς τις διαμαρτυρίες της για το θέμα και προς τον Υπουργό και προς τη Γενική Διευθύντρια του ΥΠΠ, ενώ έχει εκφράσει εντονότατα διαμαρτυρίες διά ζώσης σε συναντήσεις με τον Υπουργό, καθώς και στο Συμβούλιο Δημοτικής και Μέσης, όταν δηλώσαμε ότι δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για την πρόταση για το νέο σχέδιο αξιολόγησης (το οποίο απορρίψαμε).
Γι' αυτό, φίλε Αντρέα, μην έρχεσαι εκ των υστέρων να πουλάς συνδικαλισμό ενόψει εκλογών, για ένεργειες που έχουμε ήδη κάνει ως ηγεσία.
Δεν διαφωνούμε με την ανάγκη συνεργασίας για τα δύσκολα που έχει να αντιμετωπίσει η Οργάνωση. Η δική σας στάση όμως ποια πραγματικά είναι; Προς το παρόν, μόνο υπόσκαψη της ίδιας της Οργάνωσης.

Βαλεντίνα Σαλτέ
Γενική Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718