KESJULY18

2017-04-07 13:05:17
Η Κύπρος ενώπιον καθοριστικών προκλήσεων

Η Κύπρος ενώπιον καθοριστικών προκλήσεων


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ*

Παρακολουθώντας τη διάλεξη του Υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων της Ινδίας Μ. Τζ. Ακμπάρ πριν λίγες μέρες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με τίτλο «Ισορροπία Δυνάμεων έναντι του Εκκρεμούς Δυνάμεων» (BalanceofPowerVsPendulumofPower) αναλογίσθηκα, μεταξύ άλλων,τις προεκτάσεις για την Κύπρο καθώς ένα από τα βασικά μηνύματα ήταν ότι ο 21οςαιώνας χαρακτηρίζεται από σαρωτικές αλλαγές.  Σύμφωνα με τον κ. Ακμπάρμεταξύ των κινητήριων δυνάμεων του 21ου αιώνα θα είναι οι τεχνολογικές αλλαγές, η ροπή προς την οικονομική ανάπτυξη,την ευημερία και προς μια πιο δίκαιη κοινωνία. Εκ των πραγμάτων ο κάθε άνθρωπος, η κάθε επιχείρηση, το κάθε κράτος θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται τις αλλαγές, να προσαρμόζεται αναλόγως και να τοποθετείται με τρόπο που να μεγιστοποιούνται τα οφέλη και να ελαχιστοποιείται το κόστος.

Εννοείται όμως ότι η κάθε αλλαγή δεν θα βελτιώνει κατ’ ανάγκη την υφιστάμενη κατάσταση.  Για παράδειγμα, τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα υπήρξε έξαρση της τρομοκρατίας η οποία στοχεύει, μεταξύ άλλων, να σπείρει τον φόβο σε πλουραλιστικές κοινωνίες. Επιπρόσθετα, ως αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, υπήρξε αύξηση της ανισότητας σε ενδοκρατικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Στη νέα εποχή ο ρόλος του έθνους-κράτους θα είναι καθοριστικής σημασίας.  Μπορεί η θέση του κ. Ακμπάρ ότι «δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά κράτη αλλά κυρίαρχα κράτη» να εμπεριέχει μια δόση υπερβολής, εντούτοις θα πρέπει να κατανοηθεί το βαθύτερο μήνυμα: ότι, μεταξύ άλλων, το κάθε κράτος, ως κυρίαρχο, έχει την ευθύνη αλλά και την υποχρέωση να χαράσσει το μέλλον του και να συμβάλλειθετικά και δημιουργικά και στο ευρύτερο γίγνεσθαι.  Στα πλαίσια αυτά το κάθε κράτος θα έχει την υποχρέωση να προσφέρει ευημερία και ασφάλεια στους πολίτες του ενώ παράλληλα να συμβάλλει δημιουργικά στην ειρήνη, τη συνεννόηση και την ευρύτερη συνεργασία.

Αξιολογώντας την πορεία της Κύπρου και ιδίως την τραγωδία του 1974 και την οικονομική κατάρρευση του 2013 θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε.  Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η τουρκική εισβολή και η οικονομική κατάρρευση θα μπορούσαν να αποφευχθούν.  Τα θέματα αυτά εγείρουν εξ ορισμού τον ρόλο της διακυβέρνησης μιας χώρας καθώς και την ωριμότητα της κοινωνίας. Ως εκ τούτου καθοριστικής σημασίας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Ο κ. Ακμπάρ επεσήμανε τη σημασία της γεωγραφίας και της δημογραφίας.  Και ενώ εκ πρώτης όψεως η γεωγραφία είναι δεδομένη και κάποιες φορές αδυσώπητη, με την αξιοποίηση της γεωπολιτικής και της γεωοικονομικής, είναι δυνατό μια χώρα αφ’ ενός να αξιοποιήσει πλεονεκτήματα και αφ’ ετέρου να μειώσει συγκριτικά μειονεκτήματα.  Σε σχέση με τα δημογραφικά δεδομένα μιας χώρας, ενώ αυτά επηρεάζονται από συγκεκριμένους παράγοντες - όπως πολιτιστικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς – είναι δυνατό με μια συγκεκριμένη πολιτική ένα κράτος να εξασφαλίσειτους επιθυμητούς δείκτες.

 

Η Κύπρος είναι σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ιστορική καμπή.  Το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει άλυτο με την Τουρκία να εμβαθύνει τα κατοχικά δεδομένα.  Παράλληλα ο υφιστάμενος κύκλος συνομιλιών παρά τις αρχικές υψηλές προσδοκίες δεν έχει οδηγήσει σε μια τελική κατάληξη. Κάτω από αυτά τα δυσμενή δεδομένα είναι σημαντικό να επιστρατευθούν νέες προσεγγίσεις και να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίεςμε στόχο αφ’ ενός τη διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφ’ ετέρου τη δημιουργία προϋποθέσεων αποκατάστασης της ενότητας της χώρας.

Επιπρόσθετα, παρά τη σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και την παρατηρούμενη ανάκαμψη, η χώρα εξακολουθεί να αναζητεί ολοκληρωμένο υπόδειγμαμε ισχυρούς μοχλούς ανάπτυξης.Η ανεργία μεταξύ των νέων είναι γύρω στο 35% ενώ εάν λάβουμε υπ’ όψιν την υποαπασχόληση και τη μετανάστευση τα δεδομένα είναι ζοφερά.Πέραν τούτου είναι πολύ σημαντικό να αξιολογηθούν οι προκλήσεις που πηγάζουν από την ανάγκη για μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και ένα αναβαθμισμένο σύστημαπαιδείαςκαι υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Για χρόνια τώρα υπάρχει η πεποίθηση ότι το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο διακατέχεται από μια εσωστρέφεια καθώς και απουσία μακροχρόνιου σχεδιασμού ενώ παράλληλα κυρίαρχο στοιχείο είναι οι πελατειακές σχέσεις.  Κάτω από τα υφιστάμενα δεδομένα και τις πολυδιάστατες προκλήσεις απαιτούνται σοβαρές υπερβάσεις.Χωρίς εγωισμούς, με αίσθηση ευθύνης και με την κατανόηση της ανάγκης για ευρύτερες συγκλίσεις, η Κύπρος θα πρέπει να γυρίσει σελίδα με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης για εθνική επιβίωση.

*Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718