KESJULY18

2017-04-05 10:30:19
Επί τον τύπον των ήλων του bullying

Επί τον τύπον των ήλων του bullying


Το bulling πολεμιέται στις σχολικές αυλές όχι στα γραφεία των Ψυχολόγων

ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΕΠΟΥ*

«Αρετή διδακτόν»

Πλάτων

Ευγενική πρόσκληση υπεύθυνου γονιού και εξαίρετου φίλου μου έδωσε την ευκαιρία να συζητήσω με ομάδα γονιών το bullying. Νέοι γονείς, με παιδιά σ΄ ένα δημοτικό όπως όλα τ΄ άλλα, με προβλήματα καθημερινού, ακατάγγελτου και αναντιμετώπιστου bullying να οδηγούνται σε απόγνωση έτοιμοι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους για να προστατέψουν τα παιδιά τους φοβούμενοι το χειρότερο. Το Υπουργείο βέβαια δεν αδιαφορεί, κάνει ασκήσεις επί χάρτου, θεωρητικολογεί σε ανιαρά παιδαγωγικά συνέδρια, εκδίδει οδηγίες περί αντιεκφοβιστικής πολιτικής που παραμένουν «γράμμα κενόν» γιατί προσκρούουν στην αδιαφορία και τον παιδαγωγικό λήθαργο μιας καλοπληρωμένης τάξης δημοσίων υπαλλήλων που τους λείπει ο κατά Πλάτωνα παιδαγωγικός έρως, η στόφα δασκάλου και η δέσμευση στο υψηλό λειτούργημα που η πολιτεία τους έχει εμπιστευθεί.

Προφανώς το σχολείο έχει πάρει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές από το Υπουργείο οι οποίες όμως δεν διαμορφώνουν από μόνες τους συγκεκριμένη πολιτική που να εμπνέει, να κινητοποιεί και να δεσμεύει δασκάλους, μαθητές και γονείς. Το bullying είναι σοβαρότατο πρόβλημα και δεν λύεται ως δια μαγείας. Χρειάζεται επίπονη παιδαγωγική προσπάθεια με τη μελέτη της ποιότητας των διαπροσωπικών σχέσεων δασκάλων, μαθητών και γονιών στη βάση της σχολικής καθημερινότητας. Αυτές οι σχέσεις που μπορεί να χαρακτηρίζονται από αποδοχή, εκτίμηση, αγάπη, θαυμασμό και ευγένεια ή από απαξίωση, αδιαφορία, σκληρότητα ή ακόμη και από ασέβεια, συνιστούν το ήθος του σχολείου που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχολικής αγωγής και παιδείας. Το ελλειμματικό σχολικό ήθος, οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα διδασκαλίας/μάθησης, πειθαρχίας και γενικότερης μόρφωσης με επακόλουθα τη σχολική βία και το bullying. Το σχολείο, ο διευθυντής ιδιαίτερα, έχει συμβατική αλλά και νομική υποχρέωση να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή του λειτουργία και την αντιμετώπιση της βίας και του bullying που σημαδεύει ες αεί την τρυφερή παιδική ψυχή με σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ανθρώπου. Η αντιμετώπιση του bullying χρειάζεται έγκαιρη, έγκυρη και σωστή πολιτική καθώς και βάσιμη και αποτελεσματική πρακτική. Οι διευθυντές έχουν στη διάθεση τους τις κατευθυντήριες γραμμές αλλά ελάχιστοι έχουν διαμορφώσει και κοινοποιήσει συγκεκριμένη πολιτική που να εμπλέκει δάσκαλους, μαθητές και γονείς. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζεται κατά το δοκούν, οτέ μεν εμπειρικά και αλλοπρόσαλλα, οτέ δε ανεύθυνα και κατόπιν εορτής. Θύμα εξευτελιστικού bullying, για το φόβο αντιποίνων, προτίμησε να πει στον εφημερεύοντα ότι τίποτε δε συμβαίνει, χωρίς αυτός να καταγράψει την υποψία του και να περιλάβει τον μαθητή στα ευάλωτα παιδιά του σχολείου. Διευθυντής αναπληρώνει εξ ιδίων το κλεμμένο κολατσιό του θύματος προτρέποντάς το να μην το αναφέρει στους γονείς του. Διευθυντές αντιμετωπίζουν προβλήματα σχολικής βίας με την προτροπή να μην το ξανακάνουν και να μην το αναφέρουν στους γονείς τους, κηδόμενοι του ονόματος και του κύρους του σχολείου.

Καταλαβαίνω απόλυτα τους διευθυντές που θέλουν να κρατήσουν το σχολείο τους μακριά από την ανεύθυνη δημοσιογραφία. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι να κρατάνε τους γονείς μακριά από τη σχολική πραγματικότητα. Το σχολείο με τη Χάρτα του Γονιού έχει πάψει από πολλού να είναι ο άβατος «μυστικός κήπος» και οι σύνδεσμοι γονέων σε χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Β. Ιρλανδία κ.α. έχουν δικαίωμα συνεχούς εκ περιτροπής παρουσίας γονέων στο σχολικό χώρο.

Έχω την άποψη ότι με τις διαστάσεις που έχει πάρει το bullying, έπαινος μάλλον και σεβασμός ανήκει σ΄ εκείνους τους διευθυντές που δεν κρύβουν τα σκουπίδια κάτω απ΄ το χαλί αλλά τολμούν και θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και αγωνίζονται μαζί με γονείς και μαθητές να εκριζώσουν ή έστω να περιορίσουν αυτή την κατάρα που μαστίζει τα σχολεία μας.

Ο Πλάτων στον εκπληκτικό του Πρωταγόρα (Κεφ. Γ΄) μας λέει ότι «έστι τι διδακτόν αρετή» και πως η ανθρώπινη φύση μέσα από την παιδεία μπορεί να αλλάξει. Νορβηγοί και ΄Αγγλοι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι το bullying πολεμιέται κι είναι λάθος οι παιδαγωγοί να παραιτούνται θεωρώντας ότι είναι μέρος της αναλλοίωτης ανθρώπινης φύσης, πράγμα που ακυρώνει την ίδια την ιδέα της παιδείας. Το ήθος του κάθε σχολείου δομείται και διαμορφώνεται από τον Διευθυντή, τους δασκάλους, τους γονείς και τους μαθητές, έχει τις ρίζες του στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του και είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα των αντιλήψεων δασκάλων και γονιών.

Μαθητές ασκούν ή αποδέχονται το bullying ηρωοποιούν τον νταή και περιφρονούν το απροστάτευτο θύμα. Γονείς εξάλλου επαίρονται για τα κατορθώματα του δικού τους παιδιού στο ρόλο του θύτη.

Σοφή ρήση που άκουσα σε συνέδριο στη Β. Ιρλανδία λέει πως «Για να μορφώσεις σωστά ένα παιδί χρειάζεσαι ένα ολόκληρο χωριό». Η μόρφωση και ειδικότερα η αντιεκφοβιστική πολιτική πρέπει να εμπλέκει και να επιφορτίζει με συγκεκριμένες ευθύνες δασκάλους, γονείς και μαθητές.

Το bullying, κάποιες φορές, είναι η απάντηση στη βαρεμάρα των διαλειμμάτων και των κενών περιόδων. Παρά την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων οι αυλές δεν έχουν αλλάξει καθόλου, πνίγονται στο μπετόν και την άσφαλτο, δεν έχουν τίποτε που να προσελκύσει το μυαλό και τις αισθήσεις του μαθητή.

Κάποιοι μάλιστα διευθυντές έχουν απαγορεύσει και τη μπάλα κατά τα διαλείμματα, με τους μαθητές να κλωτσάνε πέτρες και τενεκεδάκια. Οι αυλές μπορεί να διαμορφωθούν σε χώρους φυσικής και πνευματικής παιδιάς και να προσφέρουν υγιή απασχόληση. Το Λύκειο Ακροπόλεως υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού και τολμηρού Λοϊζου Σέπου έχει πραγματικά μεταμορφωθεί με τον παιδαγωγικό εμπλουτισμό του εξωτερικού του περιβάλλοντος.

Ιδού λοιπόν στάδιον δόξης λαμπρόν για εκείνους τους συνδέσμους γονέων που διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς να ξέρουν τι να τα κάνουν, αν βέβαια θελήσουν να πάνε λίγο πιο πέρα από τα σουβλάκια και τα κοινωνικά τέια.

Στη συγκεκριμένη σύναξη γονέων η πείρα του δασκάλου, το ενδιαφέρον και οι ανησυχίες των γονιών κατάφεραν, «μεταξύ τυρού, αχλαδίου και οίνου εξ-αίτου» να διαμορφώσουν πρόταση κατανέμοντας καθήκοντα και ευθύνες ως ακολούθως:

Α. Οι δάσκαλοι έχουν υποχρέωση:

 • Να λειτουργούν ως υπόδειγμα με λόγια και με έργα.
 • Να εντοπίζουν σημάδια ανησυχίας, άγχους και πιθανού εκφοβισμού.
 • Να προλαβαίνουν περιστατικά εκφοβισμού με ενεργό, υπεύθυνη και αποτελεσματική περιπολία κατά την άσκηση των καθηκόντων εφημέρευσης.
 • Ο υπεύθυνος τμήματος να τηρεί στοιχεία για ευάλωτα παιδιά.
 • Να παρεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά αποτρέποντας το bullying.
 • Να αναφέρουν γραπτώς στον Διευθυντή κάθε απόπειρα εκφοβισμού.
 • Να βρίσκονται έγκαιρα στην τάξη τους.

Β. Οι μαθητές έχουν καθήκον:

 • Να αρνούνται να εμπλακούν στο bullying και οι παριστάμενοι να προσπαθούν να το εμποδίσουν.
 • Να καταγγέλλουν άμεσα και την παραμικρή υποψία πως κάποιος συμμαθητής τους υφίσταται bullying σπάζοντας έτσι τον κύκλο της ένοχης σιωπής.
 • Το θύμα να μην αποδέχεται τη χειραγώγηση, να αντιδρά θαρραλέα και εποικοδομητικά προστατεύοντας τόσο τον εαυτό του όσο και το ήθος και το γενικότερο κλίμα του σχολείου.

Γ. Οι γονείς οφείλουν:

 • Να κοιτάζουν για σωματικά και ψυχικά συμπτώματα bullying και να το καταγγέλλουν.
 • Να επιδεικνύουν ενεργό ενδιαφέρον για την σχολική και κοινωνική ζωή του παιδιού τους.
 • Να πληροφορούν το σχολείο για τις υποψίες τους.
 • Να κρατάνε σημειώσεις για απόπειρες εκφοβισμού και καθυπόταξης (ποιος, τί, πότε, πού, γιατί, πώς).
 • Να είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με το σχολείο και να αναφέρουν περιστατικά εκφοβισμού έστω κι αν αυτά δεν αφορούν άμεσα το δικό τους παιδί.

Αν δάσκαλοι, μαθητές και γονείς συνεργαστούν μπορούν να εξυγιάνουν το σχολικό περιβάλλον και να απαλλάξουν το σχολείο τους από την κατάρα του bullying που οδηγεί σε απόγνωση εκατοντάδες παιδιά και ακυρώνει κάθε προσπάθεια αγωγής και παιδείας.

* Φιλόλογος,εταίροςτουLondon Institute of Education

πρ. Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης, Επιθεωρητής και Επαρχιακός Μ. Εκπαίδευσης


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718