KESJULY18

2017-04-04 19:34:47
Καλλιτεχνικές παραστάσεις της Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμ/χώστου-Αυγόρου

Καλλιτεχνικές παραστάσεις της Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμ/χώστου-Αυγόρου


 «Κι έτσι θα μεγαλώνεις… με ποιήματα, μικρό μου…»

Η Περιφερειακή Τεχνική και Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου / Αυγόρου παρουσίασε τον Μάρτιο, ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση, σε Κύπρο και Ελλάδα. Στη σκηνοθεσία και διδασκαλία θεατρικών δρώμενων η φιλόλογος Ευτυχία Γεωργίου∙ στη συγγραφή κειμένων και διδασκαλία τραγουδιών η φιλόλογος Στεφανία Πάρπα∙ στην κατάθεση ταλέντου και ψυχής οι μαθητές της Σχολής και η 8χρονη καλεσμένη μας, Βασιλική Κώστα.

Επί σκηνής η Μοίρα, γράφει και προδιαγράφει το πεπρωμένο ενός ανθρώπου από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό του. Από τα πρώτα ασταθή βήματα, μέχρι την ουσία των οικογενειακών σχέσεων. Από τους πρώτους πλατωνικούς έρωτες και τις πρώτες απογοητεύσεις μέχρι τη μοναξιά και την αξία της φιλίας. Από την ανεμελιά στους φόβους. Από το χάος της εξεύρεσης εργασίας σε μια χώρα που βιώνει κρίση (αξιών, σχέσεων, οικονομική, πολιτιστική) μέχρι την ανάγκη επιστροφής στην ανθρωπιά μας σ’ έναν κόσμο που αυγατίζει ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η προσφυγιά, ο πόλεμος, ο υπανθρωπισμός.Από την ομορφιά των παιδιών, στην ασκήμια των μεγάλων και στην αγνότητα των γερόντων.

Στο ανάμεσο των λόγων αυτών οι μαθητές τραγούδησαν, απήγγειλαν και ερμήνευσαν θεατρικά, αγαπημένα μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών, δείχοντάς μας ότι η ποίηση μάς συνοδεύει σε κάθε βήμα της ζωής μας.

Το ποιητικό αυτό ταξίδι είχε ασφαλώς πολλαπλά οφέλη αφού πέρα από την αισθητική απόλαυση όσων την παρακολούθησαν, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν και να μυηθούν στην αξία της ποίησης. Από τη Σαπφώ μέχρι τη Δημουλά, τον Ρίτσο και τον Ελύτη, τον Γκάτσο και τον Μόντη, τον Καββαδία και τον Νερούδα κι άλλους 30 ποιητές, οι μαθητέςεμβάθυναν στο έργο τους βγαίνοντας σαφώς κερδισμένοι.

Οιπαραστάσεις γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.Οι μαθητές καταχειροκροτήθηκαναπό το κοινό ενώ η προσπάθειά τους απέκτησε ηθική υπόσταση όταν μέρος των εσόδων της παράστασης στην Κύπρο, δόθηκαν στους άπορους μαθητές της Σχολής μας καθώς και όλα τα έσοδα της παράστασης στην Κρήτη δόθηκαν για την ευημερία των μαθητών του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Ηρακλείου.

Στα χρόνια του πληκτρολογίου, της συναισθηματικής αναπηρίας, του ωχαδελφισμού και του άκρατου εγωισμού, οι άνθρωποι απομακρυνθήκαμε πολύ από τα βιβλία, από τη μαγεία της ποίησης, από τους άλλους. Γι’ αυτό, οφείλουμε για έναν λόγο παραπάνω να συγχαρούμε αυτά τα παιδιά, που με πολύ σεβασμό κι αγάπη, δούλεψαν ομαδικά κι αγκάλιασαν την ποίηση, αφήνοντάς την να τους αγγίξει μέχρι τα μύχια της ψυχής τους.

Καλλιτεχνικές παραστάσεις της Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμ/χώστου-Αυγόρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Λουκάς Ι ωάννου
Tue April 04, 2017, 22:59:22
Από καρδιάς ένα μεγάλο μπράβο σε παιδιά και καθηγήτριες, κάπου φαίνεται το θαύμα λειτουργεί ακόμη

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718