KESAISTHTIKI18

2017-03-30 16:52:07
Εθνικές επέτειοι…

Εθνικές επέτειοι…


ΤΗΣ ΑΝΘΗΣ ΣΠΥΡΟΥ*

Αγαπητοί συνάδελφοι, πραγματικά έρχομαι αντιμέτωπη με ηθικά διλήμματα τον τελευταίο καιρό, όσο αφορά τη διδασκαλία των γεγονότων στις εθνικές επετείους. Αντιλαμβάνομαι ότι οι εθνικές επέτειοι, είναι πολύ σημαντικές για τη διαμόρφωση της «εθνικής» ταυτότητας των παιδιών. Έχω όμως μερικά ερωτήματα να θέσω προς προβληματισμό…

Τί ονομάζουμε «εθνική» ταυτότητα; Και εάν ονομάζουμε κάτι «εθνική» ταυτότητα, είναι όρος κοινά αποδεκτός από όλους και για όλους; Τί το Υπουργείο Παιδείας, ονομάζει εθνική ταυτότητα τελικά;

Στα 10 χρόνια υπηρεσίας μου ως εκπαιδευτικός, έχω παρακολουθήσει πολλές σχολικές εορτές για τις εθνικές επετείους και έχω συμβάλει στη υλοποίηση τους. Κάποιες φορές είχα πιάσει τον εαυτό μου, να διδάσκει γεγονότα, με τα οποία διαφωνούσα. Δίδασκα και καλλιεργούσα τον πατριωτισμό μέσα από γεγονότα, τα οποία ίσως αμφισβητούσα, όχι λόγω προσωπικών πεποιθήσεων μου ή ιδεολογικών, αλλά λόγω προσωπικών και πνευματικών συγκρούσεων που είχα μέσα από ακαδημαϊκή έρευνα στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Αν και αποδέχτηκα το γεγονός, ότι κάθε χρόνο, θα πρέπει να διδάσκω τους ίδιους ρόλους στα παιδιά, με απασχολεί το χρώμα της χροιάς που ο κάθε δάσκαλος το κάνει, μπορεί να το κάνει, έχει την ελευθερία να το κάνει… περισσότερο από όλα όμως, έχω μπερδευτεί για τη γραμμή που «οφείλω» να ακολουθώ, την συγκεκριμένη περίοδο, της Κυπριακής Ιστορίας.

Για παράδειγμα, το Υπουργείο Παιδείας θέτει στους πρωταρχικούς στόχους της σχολικής χρονιάς, τις δράσεις όπου θα συμβάλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Την ίδια στιγμή όμως, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, στα μέσα της χρονιάς, αποστέλλει εγκύκλιο με την οποία καλεί τα σχολεία, να διοργανώσουν ημέρα με τίτλο «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ», με σκοπό να υπενθυμίσουμε στα παιδιά τα αποτρόπαια εγκλήματα της εισβολής και τις συνέπειες της. Δεν θα πάρω θέση, εάν συμφωνώ ή διαφωνώ, αλλά ο στόχος του, συγκρούεται με τη δράση του. Όχι τόσο στη θεωρία του, όσο στην πράξη του. Η μέρα αυτή υλοποιήθηκε από σχολεία, σε μια από τις πιο κρίσιμες μέρες όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γενεύη συζητούσε το μέλλον της χώρας μας και πάλευε για επανένωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Την ίδια μέρα λοιπόν, τα παιδιά διδάσκονταν κάτω από διαφορετικές προσεγγίσεις, τα δεινά που προήλθαν από την «άλλη» πλευρά, χωρίς να διασαφηνίζεται τις πλείστες φορές, πως οι Τουρκοκύπριοι, οι λίγοι αυτοί Τουρκοκύπριοι, αγωνίζονται επίσης για την ειρηνική συμβίωση.

Κρίνουμε φανερά την «άλλη» πλευρά για εθνικιστές τάσεις στην εκπαίδευση και δεν ξέρω κατά πόσο απέχουμε. Νιώθω πως είμαστε λίγο των άκρων. Στην προσπάθεια μας να εξομαλύνουμε τις διαφορές μας με τους «άλλους», τις διαγράφουμε εντελώς όπως και στην προσπάθεια μας να ανυψώσουμε το «γένος» μας, υπερτονίζουμε τα επιτεύγματα μας και αγνοούμε τα λάθη μας.

Αλλά και πάλι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιους ονομάζουμε «άλλους». Μου έκανε τρομερή εντύπωση η απάντηση ενός αγοριού Β΄ τάξης, όταν τη μέρα του «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ», λέγοντας πως είμαστε μια κατεχόμενη χώρα, που πρέπει να παλέψει για ειρήνη και η ειρήνη θέλει κόπο, μας απάντησε: «Ναι, θέλει… Χρειάζεται κόπος για να σκοτώσουμε όλους τους Τουρκοκύπριους που ζουν στα σπίτια μας…». Η απάντηση του όχι μόνο με είχε σοκάρει, αλλά ήταν και η απόδειξη της αποτυχίας των στόχων που θέσαμε. Γιατί πολύ απλά οι στόχοι, με τις δράσεις δεν είναι ξεκάθαροι. Και ρωτώ: Δεν χρειαζόμαστε επιμόρφωση από το Υπουργείο για αυτό το ευαίσθητο θέμα; Ας μη φοβόμαστε να το αγγίξουμε πια!

Προσωπικά… δεν ξεχνώ! Και δεν χρειάζομαι μαθήματα πατριωτισμού από κανένα. Μεγάλωσα, βουρκώνοντας στο άκουσμα του Εθνικού Ύμνου. Αυτό όμως δεν με νομιμοποιεί να διαγράφω τους ανθρώπους που δεν μεγάλωσαν όπως εμένα.  Έχω μάθει να τιμώ αυτή τη χώρα, αυτά τα χώματα. Να σέβομαι τους ανθρώπους της…

Καθήκον μου όμως, είναι να γαλουχώ συνειδήσεις. Και προσπαθώ να το κάνω όσο τίμια και αγνά μπορώ. Δεν έχω τη δυνατότητα στα πλαίσια ενός 40λεπτου, να ανατρέξω σε διάφορες πηγές για να διαβάσουν τα παιδιά και να διαμορφώσουν μόνα τους την άποψη τους. Σκοπός μου, δεν θα έπρεπε να είναι εξάλλου η καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης; Αντίθετα, εδώ σερβίρεται  η γνώση έτοιμη, τυποποιημένη. Και ανάλογα με τον εκπαιδευτικό, το παιδί παπαγαλίζει το ποίημα του. Στην Ε’ τάξη του δημοτικού, για παράδειγμα, είχα πει ως μαθήτρια πως Τούρκος καλός είναι μόνο νεκρός. Η δασκάλα μου, τότε, με το χαμόγελο της, είχε νομιμοποιήσει μέσα μου αυτή την αντίληψη.

Ως άνθρωπος αρνούμαι να κάνω κάτι τέτοιο. Ως εκπαιδευτικός θα ήθελα, να παραβρεθώ σε σεμινάριο που να μπορώ να συζητήσω άφοβα για αυτό. Ας απομυθοποιήσουμε επιτέλους, τους τίτλους που δίνουμε, να εγκαταλείψουμε τους φόβους που μας διακατέχουν για να κατανοήσουμε πραγματικά την ιστορία μας και το παρελθόν μας, ώστε να δούμε κατάματα το μέλλον μας…να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, που είναι το μέλλον αυτού του τόπου…να γνωρίσουν το παρελθόν τους και να χτίσουν το μέλλον τους, χωρίς πάθη και ίδια λάθη…

Σκέψεις προς προβληματισμό.

*Δασκάλα Δημοτικής


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Showing comments 1 to 10 of 12 | Next | Last

Λιάνα Παπαδοπούλου Αναλυτικά και Διδασκαλία
Mon April 03, 2017, 15:05:12
Αφού είστε αγαπητή ακαδημαικά ψαγμένη, καλό θα ήταν να το ψάχνατε και πολυπρισματικά σε ακαδημαικό επίπεδο.

Ιάκωβος Ψάλτης - Διδάκτωρ Επαγγελματικών Σπουδών στην Εκπαιδευτική Διοίκηση
Sun April 02, 2017, 21:51:19
Αγαπητέ κ. Νικολαΐδη, κατ' αρχή να σας ευχαριστήσω που μπήκατε στον κόπο να ασχοληθείτε με το σχόλιό μου. Θα περίμενα πώς θα σχολιάζατε επίσης το κείμενο της συναδέλφου-από το οποίο αφορμήθηκε η δική μου παρέμβαση-επιχειρηματολογώντας και τεκμηριώνοντας την αρνητική σας τοποθέτηση έναντί του.
Αντί αυτού, καταφεύγετε σε μια προσωπική επίθεση εναντίον μου λοιδορώντας με χρησιμοποιώντας επίθετα, αφορισμούς, και χαρακτηρισμούς. Δεν θα σας ακολουθήσω σε αυτό αλλά θα προσπαθήσω μέσα από ένα ήρεμο διάλογο να τοποθετηθώ πάνω στα σημεία που θίγετε:-
-Κατ' αρχήν θα ήθελα να μου εξηγήσετε, αν έχετε την καλοσύνη, ποιο είναι το νόημα της ακόλουθης πρότασης για να με διευκολύνετε να σας απαντήσω","Κύριε Ψάλτη ευτυχώς που υπήρξετε γνωστός φανατικός υποστηρικτής της θλιβερής μειοψηφίας του δημοψηφίσματος του 2004".
-Σας παρακαλώ τεκμηριώστε τον ακόλουθο ισχυρισμό σας: "Το πιο επικίνδυνο είναι ότι υποσκάπτετε και το έργο του Υπουργείου Παιδείας"
-Σε ποιες προθέσεις αναφέρεστε όταν λέτε "Διαλέξατε την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου για να μας θυμίσετε τις προθέσεις σας". Όσον αφορά στην ημερομηνία καμιά επιλογή δεν έγινε, αφού απλά σχολίαζα ένα κείμενο που είχε δημοσιευθεί την προηγούμενη μέρα.
-Όσον αφορά τη χρήση του τίτλου του σχολίου μου για να μου απαντήσετε, δήθεν, ίσως θα ήταν καλύτερα να αναζητήσετε κάτι πιο πρωτότυπο και διαλεκτικό.
-Έχετε κάθε δικαίωμα να απαξιώνετε οποιαδήποτε επιστημονικά προσόντα, ακόμα και τα δικά μου, αλλά μαθήματα πατριωτισμού δεν δέχομαι από κανένα και όχι μόνο δεν ντρέπομαι για τον εαυτό μου αλλά είμαι και πολύ περήφανος!!!

Βασίλης Κοιλιαρής
Sat April 01, 2017, 23:07:00
Προσωπικές επιθέσεις και γενικεύσεις δεν τιμούν κανένα, ειδικότερα δε τους δασκάλους και άλλους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας μας!

Με μια πιο ψύχραιμη ματιά, αναμένεται ότι τοποθετήσεις όπως αυτή της Ανθής Σπύρου θα 'πρεπε να αποτελούν τροφή για σκέψη σε μια ελεύθερη χώρα, που υποτίθεται ενστερνίζεται τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας ευτυχώς ανήκουμε και η οποία έχει θεμελιωθεί πάνω στο αρχαιοελληνικό ιδεώδες της δημοκρατίας και του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος !!

Αντίθετα, τα απαξιωτικά σχόλια και οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί αποδομούν τα όποια επιχειρήματα των λεγόμενων πατριωτών, ενώ θα μπορούσαν να αποφύγουν τον εύκολο δρόμο της λοιδορίας και να επιχειρήσουν να εμπλακούν σε ένα γόνιμο διάλογο με τη συγγραφέα.

Στρατηγικός στόχος, τέλος, θα μπορούσε να είναι η εκκίνηση ακόμα μιας διαβούλευσης, πραγματικής αυτή τη φορά, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της Παιδείας στη νήσο Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα. Μιας διαβούλευσης που θα αποσκοπεί στην εξομάλυνση των συγκρουόμενων στόχων της εκπαίδευσης στην Κύπρο, στην εμπέδωση του ευγενούς πατριωτικού και εθνικού αισθήματος και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης !!!

Εξάλλου, ας μην λησμονούμε ότι ελλείψει ικανούς και επαρκούς ισχύος, η "απελευθέρωση" δεν είναι δυνατόν να επέλθει με ευχολόγια, δοξολογίες και αναχρονιστικές προσεγγίσεις, εφόσον είμαστε κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης και των οικουμενικών αρχών και αξιών, ως χώρα-μέλος των ΗΕ.

Ας είναι έστω η Επανένωση ο δρόμος που θα αποσείσει τον Αττίλα από τον Πενταδάχτυλο ο κοινός μας στόχος και οι εθνικές επέτειοι το εργαλείο μνήμης και τιμής σε όσους έπεσαν για την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία και την Κυριαρχία του Λαού μας!

Μιχάλης Νικολαΐδης
Sat April 01, 2017, 20:01:05
Κύριε Ψάλτη ευτυχώς που υπήρξετε γνωστός φανατικός υποστηρικτής της θλιβερής μειοψηφίας του δημοψηφίσματος του 2004. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι υποσκάπτετε και το έργο του Υπουργείου Παιδείας. Διαλέξατε την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου για να μας θυμίσετε τις προθέσεις σας. Θα σας απαντήσω όπως εσείς αρχίσατε. Ο Θεός να μας φυλάει και εμάς και τα παιδιά μας από τέτοιους δόκτορες όπως εσάς. Ντροπή

Σάββας Σάββα
Sat April 01, 2017, 18:31:44
Ναι,ναι αγαπητή μου δασκάλα είναι ολοφάνερο πως χρειάζεστε επειγόντως μίαν " Εθνική ηθική διαπαιδαγώγηση". Ο κ. λυκειάρχης δεν ξέρω αν έχει την υπομονή αλλά σίγουρα θα έχει να σού συστήσει πολλούς για κάτι τέτοιο. Γιατί με δασκάλες σαν και του λόγου σου κινδυνεύουν όχι μόνον η πατρίς μα και η οικογένεια και βεβαιότατα και η θρησκεία.Μην χάνεις καθόλου καιρό!

Μιχάλης Συμεού
Sat April 01, 2017, 17:10:26
Δεν ξεχνώ τους Τουρκοκύπριους που μας έλεγαν και εξιστορούσαν για αυτούς οι παππούδες μας, ότι ζούσαν ειρηνικά μαζί, χωρίς φυσικά να πρόκειται για το ίδιο έθνος και χωρίς φυσικά αυτοί να έχουν συμβάλει στο χαρακτήρα αυτής της χώρας, που είναι από αρχαιοτάτων χρόνων ελληνικός.
Δεν ξεχνώ όμως και τους Τούρκους, οι οποίοι εισέβαλαν βίαια και παράνομα στο νησί μας, σκότωσαν, βίασαν, βασάνισαν και κατέχουν ένα σημαντικό κομμάτι των πατρογονικών μας εστιών.
Δεν ξεχνώ τους πολιτικούς και όσους συνταυτίζονται με αυτούς, και εύχονται κάποια στιγμή να "επανενωθεί" το νησί μας λες κι ήμασταν ανατολική και δυτική Γερμανία (ένα έθνος), και δεν πρόκειται για απελευθέρωση από τους Τούρκους εισβολείς και τα στρατεύματά τους.
Δεν ξεχνώ αυτούς που κάποτε μας έλεγαν "την πατρίδα ουκ ελάττω παραδόσω", και τώρα ξέχασαν και μιλούν για επανένωση με τα αδέλφια μας, και είναι έτοιμοι να παραδόσουν στο πιάτο στους Τούρκους και την υπόλοιπη Κύπρο.
Δεν ξεχνώ αυτούς που σήμερα παρέλασαν με σημαίες και λάβαρα, φωνάζοντας και τιμώντας τους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., αλλά όταν έρθουν οι εκλογές θα ξεχάσουν και θα ψηφίσουν αυτούς που για χρόνια τους παραμυθιάζουν και προσπαθούν να λύσουν το κυπριακό, διαλύοντας την Κυπριακή δημοκρατία, βάζοντας προς ολοταχώς για μελλοντική τουρκοποίηση του νησιού, υποχωρώντας στις ορέξεις των Τούρκων και δεχόμενοι σε κάθε συνομιλία και κάτι επιπρόσθετο εις βάρος των Ελληνοκυπρίων, υποστηρίζοντας επίσης πως μάταια έγινε ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. και πως μάταια πέθαναν τόσοι αγωνιστές.
Δεν ξεχνώ τη Νέα Σμύρνη, τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Φιλαδέλφεια και ελπίζω κάποτε να μην μιλάμε ούτε εμείς, ούτε και οι απόγονοί μας για Νέα Κύπρο κάπου αλλού.
Εύχομαι οι Τουρκοκύπριοι (που ανέφερα στην αρχή) και απόγονοι αυτών, να μην ξέχασαν τα δεινά που έφεραν στην Κύπρο οι Τούρκοι με την εισβολή τους το 1974, και ελπίζω κάποια στιγμή να συνταυτιστούν μαζί με τους Ελληνοκύπριους και να ζητήσουν και οι ίδιοι την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους.
Εύχομαι, όντως, να υπάρχουν τέτοιοι Τουρκοκύπριοι, γιατί για αυτούς θα μάχομαι και να προσπαθώ να εφαρμόζω τις δράσεις του Υπουργείου για ειρηνική συμβίωση μαζί τους, και δεν θα πάψω να μιλώ για απελευθέρωση του νησιού και όχι επανένωση, όπως εργολαβικά προσπαθούν αρκετοί να μας πλασάρουν.
Εύχομαι κάποια στιγμή η συντάκτρια του πιο πάνω άρθρου, αλλά και οι υποστηρικτές αυτής, να καταλάβουν τη διάκριση μεταξύ των Τουρκοκύπριων που ζούσαν οι παππούδες μας μαζί τους και των άλλων, των Τούρκων και των υποστηρικτών των θέσεών τους. Εύχομαι κάποια στιγμή να καταλάβουν τη διάκριση των λέξεων "επανένωση" και ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

Υ.Γ. 1) Τα άδικα ουκ ευλογούνται!
2) Οι χειρότεροι εχθροί είναι εκ των έσω.

Ιάκωβος Ψάλτης - Διδάκτωρ Επαγγελματικών Σπουδών στην Εκπαιδευτική Διοίκηση
Sat April 01, 2017, 11:26:36
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ:-
Αν αυτοί που αντέδρασαν αρνητικά στο πιο κάτω κείμενο συναδέλφου της Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι όλοι εκπαιδευτικοί, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε σοβαρά.
Αυτό ασφαλώς, όχι για την αρνητική αντίδραση αυτή καθ' εαυτή, αλλά για το ύφος με το οποίο εκφράζουν αυτή την άποψη, αφού είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να έχουν οποιαδήποτε τοποθέτηση επιθυμούν.
Έτσι, αντί να διατυπώνουν τη γνώμη τους με ένα πολιτισμένο και τεκμηριωμένο τρόπο καταφεύγουν σε αφορισμούς, χαρακτηρισμούς και απαξιωτικές εκφράσεις γιατί μια νεαρή συνάδελφος, μέσα από μια αναστοχαστική και ενδοσκοπική προσέγγιση, τόλμησε να προβληματιστεί κατά πόσον οι διδακτικές της προσεγγίσεις όσον αφορά τη διδασκαλία της ιστορίας και θέματα που άπτονται της εθνικής μας ταυτότητας και των σχέσεών μας με του Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας είναι ο ενδεδειγμένος-χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτό που είναι σήμερα ζητούμενο στην Κυπριακή Εκπαίδευση: ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ!
Ελπίζω η συνάδελφος να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση, παρόλο ότι αποτελεί συνηθισμένη πρακτική τοξικά (προσβλητικά) κείμενα να μην απαντιούνται για λόγους αξιοπρέπειας. Ωστόσο, το κακό με τους εξ επαγγέλματος πατριώτες έχει παραγίνει, με αποτέλεσμα να παραπληροφορείται η κοινή γνώμη και να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις όσον αφορά την απήχησή τους.
Να τους υπενθυμίσουμε πως με τέτοιες τοποθετήσεις δώσαμε την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει και να συνεχίσει να κατέχει τη μισή Κύπρο, να έχει σφαγιάσει χιλιάδες συμπατριώτες μας, να έχει ξεσπιτώσει 160000 Ελληνοκύπριους και να δημιουργήσει 1600 αγνοούμενους.
Δεν θα τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το έγκλημα διώχνοντάς μας από την πατρίδα μας!

Παναγιώτης Αντωνίου
Fri March 31, 2017, 10:11:49
Οι εθνικες επετειοι ειναι πηγες αντλησης εθνικων διδαγματων κ δυνσμης για το δοκιμαζομενο μας εθνος. Κριμα στην Παιδεία μας να εχει τετοιους "δασκαλους". Οι δασκαλοι πρεπει να αποτελουν πρότυπα ήθους κ αρετης.

Χρυσάνθη Παναγιώτου
Fri March 31, 2017, 08:35:29
Χαίρομαι πάρα πολύ με το άρθρο σας, το οποίο αποδεικνύει (σε αντίθεση με τα φανατισμένα σχόλια που φαίνονται πιο πάνω) ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ. ΔΕΝ τελούν "υπό σύγχυση". Οι αγαπητοί συνάδελφοι πιο πάνω, που σπεύδουν να παραδώσουν ισοπεδωτικά μαθήματα θεωρητικολογίας σε μια νεαρή συνάδελφο που θέτει πολύ λογικά και εύστοχα ερωτήματα, προσφέρουν κακή υπηρεσία. Δεν θα ήθελα να τους έχω για δασκάλους των παιδιών μου.

Ανδρέας Θεοδώρου
Fri March 31, 2017, 08:29:10
Συμφωνώ Κα Σπύρου. Ορθά ερωτήματα. Επιτέλους, λίγος προβληματισμός μπορεί να μας ωφελέσει για να ξεκαθαρίσουμε τι χρειάζεται να γίνει αν θα έχουμε μέλλον.

Από μικρά παιδιά διδασκόμαστε το μίσος ενάντια στους Τούρκους, Άγγλους και άλλους. Δεν προσπαθήσαμε να βρούμε κάποια κοινά με τους Τουρκοκύπριους τουλάχιστον. Οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Είναι Κύπριοι πολίτες όπως οι Ελληνοκύπριοι, οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι. Όλοι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί ειρηνικά.

Σίγουρα κανείς ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ. Ούτε και θα δεχτούμε οποιαδήποτε λύση για χάρη της λύσης. Ας αφήσουμε όμως για λίγο τα συνθήματα και τους παλληκαρισμούς και ας προβληματιστούμε για το πως ο καθένας μας μπορεί να στηρίξει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Με δασκάλους που προβληματίζονται υπάρχει έστω και λίγη ελπίδα. Μακάρι να υπάρχουν και άλλοι σαν εσάς.
Showing comments 1 to 10 of 12 | Next | Last

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
MA/MSc2018
NEAPJUL17
INTERCOLLEGE
MIDMA
TONERAOS
THALIS
CDA2018
PAJUNE18
MARTIME
AIGAIA
FORUMMARCH
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016