KESAISTHTIKI18

2017-03-15 14:48:03
Στόχος να εγκριθούν πριν από το Πάσχα οι κανονισμοί για το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών

Στόχος να εγκριθούν πριν από το Πάσχα οι κανονισμοί για το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών


Με στόχο το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών να ψηφιστεί σε νόμο και οι κανονισμοί να εγκριθούν πριν από το Πάσχα ώστε να καταστεί δυνατή η διενέργεια των εξετάσεων τον Οκτώβρη και η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων να παρακαθίσουν σε εξετάσεις εντός Μαΐου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, συνεχίζει και προτίθεται να εντατικοποιήσει τη συζήτηση των νομοθετημάτων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου (Λάρνακας) εξέφρασε αμφιβολίες για τη δυνατότητα ψήφισης των νομοθετημάτων για τη διενέργεια των εξετάσεων.
Με βάση το βασικό νόμο και τους κανονισμούς μέχρι το 2027 οι διορισμοί θα γίνονται κατά 50% με το σύστημα διοριστέων (επετηρίδα) και 50% το σύστημα διορισίμων. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται κάθε 2 χρόνια και θα έχουν δεκαετή ισχύ.
Τα νομοθετήματα των οποίων η συζήτηση άρχισε την Τετάρτη, παρουσίασε στην Επιτροπή Παιδείας ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι οι κανονισμοί ρυθμίζουν τη διαδικασία των εξετάσεων που πρέπει να δίνουν οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση.

Υπενθύμισε ότι οι διορισμοί θα αρχίσουν να γίνονται με ποιοτικά κριτήρια και όχι με βάση την επετηρίδα και πρόσθεσε ότι οι διορισμοί θα γίνονται με βάση τις επιδόσεις στις εξετάσεις, τα χρόνια εμπειρίας στο εκπαιδευτικό σύστημα και τα ακαδημαϊκά προσόντα.
Είπε ακόμα πως οι εξετάσεις θα αφορούν τις γνώσεις του εκπαιδευτικού στο αντικείμενο που θα κληθεί να διδάξει, τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν ως εκπαιδευτικοί (μεταδοτικότητα, επικοινωνία) και τη γνώση της ελληνικής.

 Οι  εξετάσεις να διεξαχθούν τον Οκτώβρη
Οι εξετάσεις θα διενεργούνται κατά τον ίδιο τρόπο που γίνονται οι παγκύπριες εξετάσεις, που έχουν εμπεδωθεί ως αξιοκρατικές και διαφανείς, είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας πως στόχος είναι να προωθηθεί η διαδικασία ώστε ως αναμένεται οι  εξετάσεις να διεξαχθούν τον Οκτώβρη.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ακόμα πως η πρόθεση του Υπουργείου ήταν να δώσει προβάδισμα στο σύστημα διορισμού στους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας την υπηρεσία τους, ωστόσο ανέφερε δεν περιελήφθη στα νομοθετήματα λόγω αρνητικής γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας.
Ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στην δικαστική, επί του θέματος των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου εκκρεμότητα, είπε πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσει την προώθηση του νέου συστήματος διορισμών, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στην εφαρμογή της όποιας εξέλιξης προκύψει.

Οι Ελλαδίτες
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι αναμένεται ότι σημαντικός αριθμός Ελλαδιτών θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις ώστε να διεκδικήσουν διορισμό, ο κ. Καδής είπε πως δεν υπάρχουν τα οποιαδήποτε στοιχεία. Δεν υπάρχει νομικός τρόπος, ούτε και επιθυμούμε να εμποδίσουμε τους Ελλαδίτες να διεκδικήσουν διορισμό, συνέχισε προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμηση του ο αριθμός τους δεν θα ξεπερνά το αριθμό αυτών που θα έμπαιναν ούτως ή άλλως στον κατάλογο διοριστέων με το υφιστάμενο σύστημα.
Πρώτιστης σημασίας είναι η ποιότητα αυτών που θα διδάσκουν, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι μας ενδιαφέρει να διδάσκουν τα παιδιά οι άριστοι.
Ο Υπουργός Παιδείας διευκρίνισε περαιτέρω ότι στις περιπτώσεις ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, στις οποίες οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μικρές δεν θα διενεργούνται εξετάσεις, λόγω λειτουργικού και διοικητικού κόστους. Έφερε ως παράδειγμα τις γλώσσες, που όπως ανέφερε δεν αναμένεται να υπάρξουν διορισμοί. Σημείωσε ωστόσο ότι σε αυτές τις ειδικότητες θα διενεργούνται εξετάσεις μετά από δύο χρόνια.

Κάθε δυο χρόνια
Τόνισε ότι οι εξετάσεις θα διενεργούνται κάθε δύο χρόνια, η βαθμολογία θα έχει ισχύ δέκα χρόνια και αν ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός θέλει να βελτιώσει τη βαθμολογία του θα μπορεί να παρακαθίσει ξανά στις εξετάσεις.
Ο κ. Καδής ανέφερε ακόμα ότι το αργότερο το Μάιο θα ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων για όσους ενδιαφέρονται να παρακαθίσουν στις εξετάσεις.
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμα ότι υποβάλλονται προτάσεις για τροποποίηση του συστήματος διορισμού και γίνονται συζητήσεις για 30 χρόνια, προσθέτοντας ότι επιτέλους με νομοθεσία αλλάζει το σύστημα και δήλωσε ότι “κοιτούμε μπροστά”.

Κ. Χατζηγιάννης: Να μην ανοίξουν ζητήματα στα οποία υπήρξε κατάληξη

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως κατά τη συνεδρία διεξήχθη διευρυμένη συζήτηση τόσο του κανονισμού όσο και του νόμου. Πρόσθεσε ότι η Βουλή οφείλει να ανταποκριθεί στο αίτημα της κυβέρνησης και της κοινωνίας και ανέφερε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς να παρακαθίσουν σε εξετάσεις.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε επίσης ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν ζητήματα στα οποία υπήρξε κατάληξη, πρόσθεσε πως υπάρχει χρόνος να εγκριθούν οι κανονισμοί και δήλωσε ότι αν κριθεί σκόπιμο η Επιτροπή Παιδείας θα συνέλθει και σε έκτακτες συνεδρίες.

Γ. Γεωργίου: Και η παιδεία στο βωμό της προεδρολογίας

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Κ. Γεωργίου σε γραπτή δήλωση του αναφέρει:  
«Η κυβέρνηση Αναστασιάδη– ΔΗΣΥ είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως. Μονίμως επαναλαμβάνει τον κακό εαυτό της. Καταφεύγει στη Βουλή την τελευταία στιγμή και μέσα από εκβιασμούς και τελεσίγραφα αποπειράται να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων. Ενώ το νέο σύστημα διορισμών ψηφίστηκε από τον Ιούλιο του 2015 και, ως όφειλε, έπρεπε να ετοιμάσει και να καταθέσει έγκαιρα τους κανονισμούς, αντί τούτου, παράνομα προκήρυξε τις εξετάσεις για κατάταξη στους καταλόγους διορισίμων, κατέθεσε τους κανονισμούς σήμερα και ζητά την άρον- άρον έγκριση τους.

Ο Υπουργός Παιδείας κώφευσε στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας να ρυθμίσει το κομβικό ζήτημα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με 30μηνη προϋπηρεσία, από την εξέλιξη του οποίου εξαρτάται και η φερεγγυότητα του νέου συστήματος διορισμών. Η ηθική και νομική υποχρέωση της πολιτείας να κατοχυρώσει τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες διορισμού στους νέους πτυχιούχους. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια με βάση τις πραγματικότητες της εκπαίδευσης.

Τι λογαριάζει ο Υπουργός, να θάψει την αλήθεια, υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες και πουλώντας ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους; Αν τους γνοιάζεται πραγματικά, ας πραγματοποιήσει τέτοιες και τόσες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, μακριά από τις συνταγές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που να εκσυγχρονίζουν πραγματικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να προσφέρουν ουσιαστικές ευκαιρίες εργοδότησης στους νέους πτυχιούχους».

ΠΗΓΗ-ΚΥΠΕ 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EX
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
mastersucy2018
MA/MSc2018
NEAPJUL17
THALIS
kaitomia-ereyna ucy
microsoft1718
HPJETPRO
CDA2018
PAJULY17
MOECEE
AIGAIA
FORUMMARCH
iky2018
global
LOTTO
Middlesex2016