KESJULY18

2016-03-23 23:13:23
Πρόταση Αβέρωφ: Το κράτος να στηρίξει την ιδιωτική παιδεία,με κίνητρα στους γονείς να την επιλέγουν

Πρόταση Αβέρωφ: Το κράτος να στηρίξει την ιδιωτική παιδεία,με κίνητρα στους γονείς να την επιλέγουν


Πρόταση για στήριξη της ιδιωτικής παιδείας από το κράτος έκανε ο πρόεδρος  του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Μιλώντας   στην Ημερίδα της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ο κ. Νεοφύτου είπε ότι:

«Όσον αφορά το ζήτημα της μεγάλης εξοικονόμησης δημόσιων πόρων από την επιλογή της ιδιωτικής εκπαίδευσης, είναι ένα θέμα που είναι καιρός να μπει στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης για την παιδεία. Δηλαδή πως το κράτος θα μπορούσε να στηρίξει την ιδιωτική παιδεία και να παρέχει κίνητρα προς τους γονείς να την επιλέγουν, ώστε από τη μια να εξοικονομούνται διαθέσιμοι πόροι του κράτους και να ανεβάζουμε την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας για τα παιδιά μας από την άλλη».
Συνεχίζοντας  είπε ότι:
«Κάθε προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας και μεταρρύθμιση είναι λογικό να συνοδεύεται από αντιδράσεις. Εμείς δηλώνουμε ανεπιφύλακτα ότι θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Για να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να έχει στο επίκεντρο τους μαθητές και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη.

Ορισμένα πολιτικά κόμματα, ή ακόμη και συμπολίτες μας, έχουν μια αρνητική προδιάθεση έναντι σας, απλά και μόνο επειδή επιλέξατε το ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά σας. Είτε διότι ιδεολογικά αντιτίθενται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε διότι έχει δημιουργηθεί σε αυτούς η εσφαλμένη εντύπωση ότι προέρχεστε από προνομιακά στρώματα της κοινωνίας. Και ότι θα κληθούν να επιβαρυνθούν οικονομικά για τις δικές σας επιλογές. Η αλήθεια όμως είναι ότι είστε η μεσαία τάξη αυτής της χώρας, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας».

Ακολούθως ανέφερε ότι: «Δυστυχώς στον τόπο μας δημιουργούμε με την μεγαλύτερη ευκολία μύθους, τους οποίους και αναπαράγουμε ατεκμηρίωτα. Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο οι Κύπριοι δεν λογαριάζουν το οικονομικό κόστος, αυτό είναι η επένδυση στην παιδεία των παιδιών τους. Κάτι που διαπιστώνουμε εξάλλου και από τα πολύ υψηλά ποσοστά αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν ένα γονιό να επιλέξει την Ιδιωτική Εκπαίδευση έναντι της Δημόσιας και σίγουρα δεν περιορίζονται στην οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας. Ούτε και ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι όλοι οι μαθητές των Ιδιωτικών Σχολείων προορίζονται να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προοπτική που έχει εξάλλου ανατραπεί για πολλές οικογένειες ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που ακόμη βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας».

Καταλήγοντας έδωσε τα ακόλουθα στοιχεία για την ιδιωτική εκπαίδευση:
«Με βάση την τελευταία εκπαιδευτική έρευνα που διενήργησε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας μας το 2013, η κατά μαθητή συνολική τρέχουσα δημόσια δαπάνη στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει υπολογιστεί σε 6.308 ευρώ στη δημοτική εκπαίδευση και σε 9.777 ευρώ στη μέση εκπαίδευση. Το κόστος αυτό λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές στην εκπαίδευση, τεχνικό εξοπλισμό, καθώς και το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό που απαιτείται για κάθε μαθητή.
Το 2013 φοιτούσαν 4.201 μαθητές στην Ιδιωτική Δημοτική Εκπαίδευση και 10.830 μαθητές στην Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση. Εάν οι μαθητές που σήμερα φοιτούν σε Ιδιωτικά Σχολεία της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης προστίθεντο στη Δημόσια Εκπαίδευση, εύκολα μπορεί να υπολογίσει κάποιος ότι οι Δημόσιες Δαπάνες θα αυξάνονταν κατά περίπου 130 εκ. ευρώ ετησίως. Εάν λάβουμε υπόψη και την ανάγκη για ανέγερση επιπρόσθετων σχολικών μονάδων, το κόστος αυτό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.
Ποιές άραγε θα ήταν οι επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης εάν σήμερα, με τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, το κράτος καλείτο να δαπανήσει επιπρόσθετα 130 εκ ευρώ ετησίως; Είναι ξεκάθαρο σε εμάς, ότι η Παιδεία του τόπου επωφελείται συνολικά από τη δική σας συνεισφορά. Όπως είναι ξεκάθαρο και ότι αυτή η πολιτεία σας έχει διαχρονικά αδικήσει. Όχι μόνο δεν σας προσέφερε καμία οικονομική βοήθεια, αλλά μέχρι σήμερα αποκλείει τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων από τη δυνατότητα πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια του τόπου».   


 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ζαχαριουδάκης Λευτέρης.
Sun April 17, 2016, 01:12:14
Kύριε Νεοφύτου, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας γράφει.
Αρθρο 20 Παρ. 2

"Μερίμνη της ελληνικής και της τουρκικής Κοινοτικής Συνελεύσεως η στοιχειώδης
εκπαίδευσις θέλει καταστή δωρεάν προσιτή εν τοις αντιστοίχοις κοινοτικοίς σχολείοις
της στοιχειώδους εκπαιδεύσεως. "

Αν δεν σας αρέσει, αλλάξτε το σύνταγμα (στο οποίο έχετε ορκιστεί υπενθυμίζω), αλλιώς θα παραβιάσετε (για άλλη μια φορά) τους νόμους του κράτους.

Μενέλαος Νικαλαΐδης
Sat March 26, 2016, 18:37:15
Κύριε Αβέρωφ αποτελείτε πηγή κινδύνου για τη δημόσια εκπαίδευση. Ο Θεός να μη σας βοηθήσει να τη διαλύσετε, και αυτή όπως τόσα άλλα που ισοπεδώσατε στο πέρασμα σας!!!

Γιώργος Ιωάννου
Sat March 26, 2016, 16:30:35
Άρα με την λογική του κ. Αβέρωφ που όλα τα λογαριάζει σε λεφτά, να κλείσουμε τα δημόσια σχολεία να κλείσουμε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία να κλείσουμε επίσης και τα δημόσια Πανεπιστήμια να δείτε λεφτά που θα γλυτώσει το κράτος. Αλλά η πρόταση αυτού του μεγάλου ηγέτη πάαει και πιο μπροστά, να τους δείνει λέει το κράτος και οικονομική βοήθεια γιατί είναι αδικημένοι και φυσικά τα λεφτά θα πηγαίνουν στούς ιδιώτες ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Τα σχόλια δικά σας.

Ελένη Χαλλούμα
Thu March 24, 2016, 11:51:41
Μα σε ποιόν πλανήτη ζείτε κ. Αβέρωφ; Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν τσαιρός τσαι πέρασε που έστελναν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία και όσοι τα κατάφεραν να τα στείλουν τώρα είναι βουτηγμένοι στα χρέη. Η πραγματικότητες στην Κυπριακή κοινωνία έχουν αλλάξει και μια από αυτές είναι και αυτή που ομολογείται με την προσπάθεια που γίνεται για αναβάθμιση της ιδιωτικής παιδείας σε βάρος δυστυχώς της δημόσιας παιδείας. Η δημόσια παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και όλα τα παιδιά της Κύπρου δικαιούνται ίσες ευκαιρίες. Για πιο λόγο επιλέγουν οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία; Ο κυριότερος λόγος είναι για να μάθουν την πρώτη διεθνή γλώσσα και να αυξήσουν τις πιθανότητες εργοδότισης τους. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΥΠΠ υποβάθμισε τα Αγγλικά στο δημόσιο σχολείο υποχρεώνοντας τους φορολογούμενους γονιούς (όσους μπορούν), να καταφεύγουν στην παραπαιδεία!

Λειβαδιώτης Παύλος
Thu March 24, 2016, 06:29:36
Τα παιδιά της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχουν πρόσβαση στις παγκύπριες εξετάσεις εδώ και πέντε χρόνια.
Σε 7 χρόνια όμως δεν μαθαίνουν αυτά που το δημόσιο σχολείο μαθαίνει σε ΄6 χρόνια.
Οι ξεχωριστές εξετάσεις είνα λάθος και καθαρό ρουσφέττι.
Θα μπορούσαν να προσθέσουν και 8 χρονιά για να ανέβει λίγο το επίπεδο τους και να μπορέσουν να συναγωνιστούν την΅δημόσια εκπαίδευση.
Το πανεπιστήμιο κύπρου θέλει αυτά τα παιδιά για την δόξα και το χρήμα.
Η δόξα έχει να κάνει με την υποβάθμιση των παγκύπριων εξετάσεων.
Το χρήμα από τους γονείς αυτών παιδιών θα έρθει σαν εισφορά προς το πανεπιστήμιο.
Το ΔΗΚΟ έτρεξε να υποστηρίξει την ιδέα και πρέπει ο λαός να δώσει την σωστή απάντηση στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Το ρουσφέττι είναι ρουσφέττι άσχετα ποιος το υποστηρίζει. Αυτή η ιδέα μας παίρνει πίσω στο μεσαίωνα.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016